Han skrämmer slag på England

Wennman: Fasansfulle Fabio spelar ett högt spel med sitt jobb som insats

Foto: Foto: GETTY IMAGES
Var rasande Englands förbundskapten Fabio Capello fick ett utbrott på fotografer före träningen i går. Inför dagens träning har han valt att porta alla fotografer.
FOTBOLL

SUN CITY. Han ryter, rasar, skäller, gnäller, stormar och gormar.

Fasansfulle Fabio har inte bara inlett ett litet krig mot media – han skrämmer slag på sin egen VM-trupp också.

Han spelar ett högt spel med sitt eget jobb som insats.

Capello fick ett närmast obegripligt utbrott på de engelska fotograferna innan träningen i går morse. Han gapade och skrek och undrade varför de plåtade in genom fönstren på en av faciliteterna – när de i själva verket tog bilder på spelarna som var på väg ut från en annan byggnad.

Det kan möjligen ses som en hämnd på de fotografer som hyrde en jeep och följde det engelska laget i spåren under tisdagens safari.

Både Capello och spelarna blev fruktansvärt irriterade när det togs bilder på dem under utflykten i Pilanesbergs safaripark.

– Några av spelarna ville nog helst kasta mediakillarna till lejonen, skrattade Joe Cole i går.

Det var en rätt märklig reaktion.

Vad hade de engelska superstjärnorna förväntat sig?

De kommer till Sydafrika och åker naturligtvis på safari. De gör det som vanliga turister i ett område öppet för allmänheten. Trodde de verkligen att tidningarna skulle strunta i möjligheten att ta trevliga bilder på Wayne Rooney och kompani bland vilda elefanter och flodhästar?

Blev ursinnig för försening

Den snälle Joe Cole, som lämnar Chelsea tillsammans med Michael Ballack och Juliano Belletti i sommar, höll med om att en del av landslagskompisarna överreagerade:

– Vi måste ju inse att media är en stor del av ett fotbolls-VM. Och vi har ju spelare

i laget som inte kan gå ner till snabbköpet en måndagmorgon i vanliga fall utan att bli ”förföljda”.

Nu är det inte bara foto-incidenten som avslöjar Fabio Capellos plötsligt så dåliga humör.

För en vecka sen var han glad och trevlig när vi satt och pratade med honom efter Englands första träning i Bafokeng. Sen har han surnat till – inte minst gentemot spelare och höga ledare (!) i den egna truppen.

Jag kan till exempel avslöja att han häromdan beordrade den gamle gentlemannen Sir Trevor Brooking, den högste utbildningsansvarige för engelsk fotboll, att gå tillbaka till sitt rum och byta byxor. De hade inte den färg Fabio bestämt att truppen skulle ha. För alla som vet hur oklanderligt perfekt den förre storspelaren Brooking alltid uppträder framstår det hela som direkt tragikomiskt.

Därefter fick spelarna sig en ohygglig avhyvling efter träningsmatchen mot Platinum Stars. Det var möjligen bara vad de förtjänade, men John Terry berättade att det var ”bland det värsta han varit med om”.

I går kom Aaron Lennon ett par minuter för sent när Capello hade samlat spelarna i mittcirkeln inför träningspasset. Fabio blev ursinnig, pickade med fingret på klockan och spände ögonen i Lennon. Det spekuleras nu i att Tottenhamspelaren mister sin förmodade plats

i startelvan på lördag. Som straff.

Stenhårda regler

Lägg därtill de stenhårda regler som italienaren infört sen tidigare: inga mobiltelefoner, inga flickvänner i närheten, punktligt i säng vid ett visst klockslag, inte ett steg utanför hotellet utan Capellos vetskap. Bland annat.

Capello själv sa häromdan att ”spelarna har stor frihet, de kan till exempel spela pingpong om de vill”, vilket är ett rätt fantastiskt uttalande.

Det kan röra sig om oro, nerver eller helt enkelt stress – Capello hatar exempelvis att tvingas medverka i Fifa:s dagliga tv-intervjuer – sanningen är i alla fall att det är lite terrorregim över England just nu. Spelarna är rädda för Capello. Pressen likaså.

Kommer jagas över savannen

Jag törs inte tänka på hur spänt läget blir om England förlorar öppningsmatchen mot USA.

Det är som sagt ett högt spel av Fasansfulle Fabio. Så länge England vinner kommer det att vara tyst i leden. Men börjar det gå dåligt – och England åker ur turneringen – får han betala priset.

Då ger sig Drevet ut på jakt efter en ny skalp. Då samlar sig den engelska fotbollens första statsmakt till gemensam attack. Då kommer Capello att jagas över savannen som av en flock vildhundar. Han har inte ens chans att överleva det. Fråga alla hans företrädare. Han kommer att stupa.

Vi skulle behövt haft den store Mr Bison här som medlare mellan Capello och Drevet, men Mr Bison är svårt sjuk, genomgår komplicerade operationer i London och kommer inte hit. Han ringer ändå dagligen från sjuksängen till polarna i Drevet och kollar att de håller stilen.

FAKTA

Capellos regler

Ät inte onyttig mat. Smör har bannlysts från lagets middagar då det anses vara en onödig lyx.

Ta inte emot några besök av vänner och familj påhotellet. Särskilt inte fruar och flickvänner.

Använd aldrig flip flops eller shorts på allmän plats. Det ser hafsigt och oprofessionellt ut.

Ta aldrig med mobilen till samlingarna. Fokus ska bara ligga på fotboll. Och på att vinna.