Wennman: ”Skadan” som fick sjuttio personer att slita upp sina revolvrar...

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Wayne Rooney.
FOTBOLL

SUN CITY. Vi tog den vanliga promenaden från mediacentret till tränings­planen, såg England jogga i femton minuter, sen gick vi tillbaka.

Vi såg ingen som bråkade, ingen som skrattade, ingen som grät.

Sen tog vi en kopp kaffe.

Det är redan lite Groundhog Day över det här.

Groundhog Day är som ni vet den där filmen där Bill Murray är tv-reporter och åker på uppdrag nånstans, bara för att finna att exakt samma mönster upprepas varje dag när han vaknar på sitt hotellrum. Jag tror den heter ”Måndag hela veckan” på svenska.

Denna måndag kändes det lite så, trots att VM i Sydafrika knappt börjat än.

Vi har i snart två veckor åkt samma sträcka från Sun City till Royal Bafokeng, sett samma dignande apelsinträd (frukterna är som störst och saftigast just nu), samma rödbruna grus, samma berg i bakgrunden, samma små ruckel efter vägkanten. Jag gillar speciellt ett som inte är större än en friggebod och har skylten ”Fast food” hängande över dörren.

Sen slår vi oss ner på samma platser i mediatältet som dan innan, kopplar in oss i samma jack, går i samlad trupp (av säkerhetsskäl) och ser samma uppmjuknings­övningar som tidigare. Och så går vi tillbaka och väntar på att FA ska komma dragandes med en spelare som de anser att det är lämpligt att vi pratar med.

Om man som jag är satt att skriva om ett av turneringens mest hårdbevakade lag, England, blir det i allmänhet inte mer upphetsande än så.

Ett blåmärke, typ

Wayne Rooney gick av träningen i går morse, tillsammans med Ashley Cole och Ledley King, eftersom han fick en lätt smäll på vristen mot USA senast. Det var ingenting allvarligt. Ett blåmärke, typ. Han är inte skadad.

Men denna obetydliga händelse skapade uppståndelse i det enorma media­drevet runt planen eftersom det i alla fall hände NÅNTING. Sjuttio personer slet upp sina mobiler som om de varit revolvrar i vilda västern och började twittra. Det twittrades iväg dramatiska meddelanden om Rooneys ”skada” som spred sig med blixtens hastighet till webbsajter över hela världen.

Det är onekligen en ny tid vi lever i nu. Speed går före sanning.

Sen blev det presskonferens som vanligt och FA tyckte att vi skulle ställa frågor till Jamie Carragher.

Vi hade alla naturligtvis föredragit nån annan, till exempel Rooney. Eller framför allt Robert Green.

Men vi serverades Carragher, och de som förstod hans scouserdialekt fick veta att han tror på spel från start i nästa match, att han ska köpa två vuvuzelor till sina barn och att han tycker att Robert Green förtjänar en chans till.

Det där med Green, och skriverierna efter hans tavla mot USA, har skapat en rätt spänd stämning mellan FA och Drevet. Inte minst sen engelska tabloider dragit fram Greens privata kärleksproblem i ljuset och uppenbarligen varit besvärande närgångna mot hans familj hemma i England.

Kärvt förhållande

Men det är som vanligt fotograferna som står högst upp på hatlistan.

Jag minns ju hur det var i Baden-Baden för fyra år sen när plåtisarna sprang som en buffelhjord genom gränderna på jakt efter shoppande spelare och flickvänner. Det påstås att hela den cirkusen påverkade Englands insats i VM, vilket man får tro vad man vill om.

Fabio Capello har i alla fall gjort allt i sin makt för att undvika samma hysteri här i Sydafrika. Han har ett mycket kärvt förhållande till fotografkåren. Men trots att han isolerat sin trupp innanför ett stängsel ute i bushen, långt från allt vad ­affärer, restauranger och flickvänner heter, har det blivit frontalkrockar.

Fotografer i träden

Spelarna hade ledig dag i söndags. Det var topphemligt var de skulle tillbringa sin fridag. Men när Robert Green, Wayne Rooney och några andra smög iväg till en golfbana märkte de snart att det inte var apor som klättrade i träden – det var fotografer. Det kryllade av dem.

En stod till och med mitt på fairway och plåtade Rooney när han skulle slå ut.

Andra spelare som var ute med sina familjer på sightseeing hade också plåtisar i hälarna, vilket har startat spekulationer om att det finns en läcka inom FA.

Capello hatar uppmärksamheten. Men om man förbjuder Wag:s (flickvänner) samtidigt som man bjuder in en super-celeb som David Beckham i truppen blir det också en smula motsägelsefullt, eller hur?

Nå, jag återkommer till Capello och hans problem innan mötet med Algeriet på fredag.

Det finns fler saker än fotografer han behöver oroa sig över.