Wennman: Capello borde bjuda in wagsen att röra sig fritt bland spelarna

1 av 7
FOTBOLL

SUN CITY. England höll krismöte i går kväll och vad som än sas, vad som än kom upp på bordet, tolkas arrangemanget som ett uppror mot Fabio Capello i dagens engelska tidningar.

Själv undrar jag:

Var är brudarna?

Vore jag engelsk överledare skulle jag omedelbart öppna en pub i nåt av husen på träningscampen i Royal Bafokeng.

Sen skulle jag bjuda in spelarnas fruar och flickvänner, de så kallade wagsen, att röra sig fritt i området. Abbey, Coleen, Alex, Danielle, Carly och allt vad dom heter. Ja, ring in Victoria Beckham och Cheryl Cole också. Till och med vår kära gamla Nancy Dell´Olio, så att hela det glada gänget från Baden-Baden för fyra år sen kan samlas igen.

Sen skulle det partas och skrattas och ha roligt.

Kanske piffas till med ett litet hustrubyte emellanåt.

Nej, förresten, glöm det där sista.

Spelarna har tråkigt

Jag skojar förstås, men bara till hälften.

Inom loppet av fem dar har nu både Wayne Rooney och John Terry beklagat sig offentligt över hur fruktansvärt tråkigt de har det på sitt avspärrade område mellan Rustenburg och Sun City. Däremellan har det spelats en 0–0-match mot Algeriet där engelsmännen uppträdde håglöst, utan glädje, som om de alla var ihjältråkade och led av hemlängtan.

Tänk er själva:

Efter lägret i Österrike fraktades laget direkt ner till en anläggning som ser ut som ett japanskt fångläger under andra världskriget. Det är rader av taggtrådsstängsel som avskärmar de nybyggda faciliteterna från torra, toviga slätter rakt ut i evigheten.

Om de engelska spelarna ser trötta ut beror det inte på att de haft ett hårt spelprogram i vår. Det beror på att de natt efter natt smyger ut och gräver på en tunnel som kan ta dem ut i friheten innan den här turneringen är över.

De arbetar i skift.

Ni har väl inte gått på den där om att Rio Ferdinand skadades på träningen? Det finns inga ögonvittnen. I själva verket fick han en spade på knäet när Rooney langade den till honom, inifrån tunneln, i nattmörkret.

Capello vs Svennis

Allvarligt talat, det finns två skolor här:

1) Du har Capellovarianten, som innebär järndisciplin, stenhård övervakning och total isolering från allt vad nöjen heter. Äta, träna, äta igen, sova, träna. Och kasta pil eller spela biljard däremellan. Allt handlar om FOKUS på nästa match. Du får träffa din fru efter matchen, sen är det tillbaka till det där förbannade snookerbordet.

Men hur mycket kan man fokusera på en match som spelas om fem dar utan att bli spänd, nervig och rent av knäpp i huvudet? Hur hjärntvättad är det meningen att man ska vara? När blir de där obligatoriska, tillgjorda skratten spelarna emellan i början av varje träningsläger till nånting helt annat?

2) Du har Svennisvarianten, som innebär disciplin under eget ansvar. Du kan shoppa, umgås med tjejen, röra dig på stan. Du kan leva nästan som du gör hemma i ditt klubblag. Du får givetvis inte misssköta dig eller dricka öl hur som helst, men du får

i alla fall chansen att slappna av, känna glädje och njuta av att du upplever ett äventyr i en ny, spännande miljö.

Borde få leva som hemma

När jag skriver att FA borde öppna pub i fånglägret menar jag alltså att de engelska stjärnorna borde få leva ungefär som hemma. Och då tänker jag inte på julfesterna.

Ni vet ju hur det är: man är sällan bättre kompisar än när man sitter och surrar över en öl. Då kommer problemen upp i dagen. Då vågar man snacka. Och det är kanske just det de engelska stjärnorna från olika storklubbar behöver: komma lite närmare varandra.

Att jag nog inte har helt fel i den iakttagelsen bekräftades av John Terrys avslöjande efter den officiella presskonferensen

i går:

– Vi frågade lagledningen om vi inte borde gå ut tillsammans och slappna av lite

i Kapstaden i lördags. Det var okej. Så det var jag, Lampard, Carragher, Rooney, Crouch och Gerrard som satt vid ett bord och tog en öl. Vid bordet intill satt Capello och hans stab och drack vin. Det kändes bra. Vi hade ett bra snack. Vi behövde det.

Det gick förvånansvärt lätt för pojkarna att få igenom sin begäran. Fasansfulle Fabio måste ha befunnit sig i chock.

Terry får förresten en ny mittbackskollega mot Slovenien på onsdag, Matt Upson eller Michael Dawson.

Vilket föranleder Drevet att fråga:

– Blir det Upson eller Downson?