Wennman: Förlust – då åker det FÖRBJUDNA ordet fram

FOTBOLL

PORT ELIZABETH. Det kan bli de långa knivarnas natt.

Om England missar att gå vidare från gruppspelet i dag kommer engelsk press att slå alla tidigare rekord i halshuggningar.

Drevet slipar sina machetes.

Det kommer inte att bli vackert.

Det har producerats många klassiska tidningssidor efter engelska fiaskon i fotbollshistorien. En del har varit genialiska, andra har varit fruktansvärt grymma.

Drevet tar inga fångar i såna här lägen.

Blir det inte avancemang efter mötet med Slovenien kommer en slipmaskin att placeras på golvet i pressbussen, sen kommer det att vässas på formuleringar som skoningslöst slaktar Fabio Capello och hans landslag.

Det talades i går om att till och med det förbjudna ordet kommer att användas för första gången.

Det är ett ord som varit nära att plockas fram efter mötena med USA och Algeriet, men inte ens de mest skamlösa rubriksättarna har riktigt vågat.

– Det är lite too much. Men torskar vi mot Slovenien...ja, då lär det väl dyka upp, säger Howard från The Sun.

Ordet är: CRAPELLO.

För er som inte kan engelska:

Crap betyder skit. Det är rätt magstarkt även för engelska medier att kalla förbundskaptenen för SKITPELLE.

Vinna eller försvinna

Men som sagt – i morgondagens tidningar kan det vara dags.

– Jag vet inte om det blir nåt bottenrekord...jag har svårt att tro att det kan bli värre än under Italien-VM 1990. Då var vi för djävliga. Och då gick England ändå vidare från gruppen, säger Eleganten.

Ni vet förutsättningarna: England måste vinna i dag. Oavgjort räcker bara om USA också kryssar – samtidigt som England tar in två mål på amerikanerna.

Det sistnämnda scenariot erbjuder fantastiska möjligheter till VM-historia.

Föreställ er att bara att USA–Algeriet slutar 0–0 och England–Slovenien 2–2. Då har vi totalt dödläge mellan USA och England om en plats i åttondelsfinalen.

Vad som då kommer att ske är slantsingling. Ja, bildligt talat, alltså. Det blir väl en något mer sofistikerad form av lottning, papperslappar i glasskålar och så där, men likväl en slags slantsingling enligt gammalt manér.

Hade det verkligen varit en domare som stått och flippat upp ett mynt i luften med tummen hade det varit läge för bortförklaringar:

– Myntet är för runt! Det vobblar i luften! Det är det sämsta myntet vi nånsin spelat med!

Nå, nu är det i alla fall bestämt att denna lottning i så fall kommer att ske i Soccer City klockan 19.00 i morgon. Förutom FIFA:s höjdare ska det då finnas en representant från USA:s och Englands fotbollsförbund på plats.

Engelska FA har, så vitt jag förstår, rätt att skicka vem de vill. Lek i så fall med tanken att de sänder nationalidolen David Beckham för att övervaka denna dramatiska lottnings­procedur.

Lek också med tanken på rubrikerna i engelska tidningar dagen efter:

”BECKHAM VM-HJÄLTE I GÅR”

Eller:

”NYTT VM-FIASKO FÖR BECKS”

Lilla Slovenien är ett land som de flesta engelsmän inte kan placera på kartan, men gissa om hela England står stilla när Rooney, Terry, Gerrard och kompani kliver in i tv-rutorna i eftermiddag.

Steven Gerrard satt med på den officiella presskonferensen i går, men det var först efteråt, i mötet med Drevet (och Sportbladet) som han verkligen sa vad han kände:

– Ja, jag erkänner att vi spelare inte ens vet var Slovenien ligger. Men nu får vi leva med läget att vara pressade av en väldigt liten nation. Vi ska inte göra om misstagen från de tidigare matcherna. Vi ska se till att starta bra och vara aggressiva, de får inte hålla bollen och bara låta tiden gå.

Och sen, med en djup suck:

– Det vore fullständigt katastrof för den här gruppen av spelare att tvingas åka hem redan nu.

Köp inga tidningar när du landar på Heathrow då, Stevie. Gör inte det.

ARTIKELN HANDLAR OM