Sparka Capello rätt ut genom dörrarna

Han är sämre än Svennis

Foto: AFP
(Det borddömda) målet England aldrig kommer att glömma.
FOTBOLL

BLOEMFONTEIN. Månen stod full och fin på den afrikanska natthimlen medan vi satt och pratade om andra runda ting, såsom nollor.

Om en linjedomare vid namn Espinosa. Om en pamp vid namn Blatter. Om en tränare vid namn Capello. Om ett landslag kallat England.

Sen gick det mer över till det ovala.

– Vi borde kasta ruttna ägg på dom djävlarna!

Det där var en engelsk kollega som mitt i sin förtvivlan fick ett svårt utbrott.

Han syftade på Team England, på de ”överbetalda divorna, bortskämda skitstövlarna, odugliga f-ttorna och fullständigt talanglösa idioterna” som besudlat VM i fotboll med sin närvaro. Han var fullständigt skoningslös, närmast åtalbar, i sina skymfer.

Han levererade, kort sagt, ett helt normalt Drevet-betyg av England efter ännu ett uttåg i en stor turnering. Han sa bara det gamla vanliga. Som vi alla hört i väldigt många år nu.

Samme man satt bara minuterna innan matchen med nervöst hoppande knän och sa:

– Jag tror vi tar dom. Jag känner det på mig. Jag kan inte se oss förlora det här.

Nä, okej. Men vi var några miljoner andra som verkligen kunde se England förlora mot dessa sprittande unga ben och iskalla taktiska hjärnor i Joachim Löws lysande tyska lag.

Fallet blir alltid avgrundsdjupt när sanningen når England. Det har varit samma tunga duns, samma chock, varje gång efter VM 1966.

Ett bedrövat drev

Först var engelsmännen besvikna över att bara nå semifinal. Sen var de besvikna över att bara nå kvartsfinal. Nu är de besvikna över att bara ha nått åttondelen. Det går stadigt bakåt. I nästa VM, 2014 i Brasilien, ska de kanske vara glada om de klarar gruppspelet. Om de kvalificerar sig för VM, vill säga.

Jag vill inte slå mig för bröstet här, men jag måste få påminna om en sak: Efter att England spelat träningsmatch mot ett lokalt sydafrikanskt lag, Platinum Stars, i början av juni skrev jag en artikel under rubriken: ”SORRY, NI ÄR CHANSLÖSA”.

Allt jag avhandlade där – om bristande bolltempo, bristande teknik och noll framåtskridande under Fabio Capello – har stämt på pricken. England har spelat fyra matcher under detta VM. Tre har varit skit. I den fjärde slog man lilla Slovenien med 1–0 – efter att ha varit pressat mot slutet.

Det känns som om den där 3–0-segern mot Platinum Stars växer för varje minut. Till och med Wayne Rooney gjorde ju mål då. Så alla ni som skickade överförfriskade och förolämpande mejl om att England minsann skulle vinna VM kan ju börja formulera era ursäkter nu.

4–1...det är siffror som kommer att svida länge.

Jag har sett det engelska Drevet i många deprimerade tillstånd, men inget värre än det här. Några av de mest kända krönikörerna har tillgång till Twitter-upplysningar som vi andra bara kan drömma om, och rapporterna om splittringar inom den engelska spelartruppen tog ny fart i natt. Vi lär få höra mer om den saken.

En djupt ledsen Eleganten, som tycktes ta förlusten på ett slags personligt plan, sjönk i alla fall ihop och suckade:

– Don´t mention the four.

Ni som kan er Fawlty Towers hajar den.

Så nu kommer vi till knäckfrågan:

Bör Fabio Capello sparkas?

Självklart, enligt min mening. Sparka honom rätt ut genom dörrarna på FA-kontoret. Sparka honom tillbaka till den fotbollsvärld kring Italien/Spanien han känner och behärskar.

Sparka honom därför att han haft nästan tre år på sig att hitta ett sätt att få England att fungera, för att han stod handfallen och maktlös med ett fantasilöst, statiskt 4-4-2-system när det väl kom till kritan, och för att han inte tagit den gyllene engelska generationen ett enda steg framåt sen Sven-Göran Erikssons dar. Snarare två steg bakåt.

Bara att sparka Capello

Sparka honom för att han faktiskt är sämre än Svennis. Sparka honom trots att det kommer att kosta 100 miljoner kronor på grund av det stenkorkade kontrakt som skrevs strax före VM.

Sparka honom också trots att det därefter sannolikt kommer en lika dyr efterträdare som inte heller kommer att få Englands mittfält att fungera, som inte vågar sig på ett modernare system, som inte hittar harmoni bland stjärnorna, som inte kan få Rooney, Gerrard, Lampard och de andra att spela lika bra i landslaget som i klubblagen. Sparka honom bara, ty Fabio Capello har varit oduglig i detta VM.

Jag har inte tillräckligt med plats här för att hylla de smått fantastiska tyska omställningarna, den iskalla taktiska kylan och den spelmässiga utklassning det faktiskt handlade om, men jag säger bara:

2–0-målet?...?Özil till Klose till Müller till Podolski?...?vilken uppvisning, vilken fotboll!

Har jag glömt nåt? Visst ja, det där 2–2-målet som Frank Lampard fick bortdömt.

Det är givetvis en skam för världens största sport att det fortfarande år 2010 kan stå en ensam man på en linje och välja om han ska höja sin högerarm eller inte och därmed bestämma hur miljoner fotbollsälskare, inklusive spelare och fanatiker, ska må i dag.

Herr linjeman Espinosa från Uruguay kanske hade en fluga i ögat. Denna fluga var i så fall viktigare för denna fotbollsmatch än alla tv-miljarder, alla tränarkurser, alla superstjärnor, alla taktikgenomgångar, alla svindyra biljetter, alla drömmar, alla träningar, alla fansens tårar, alla fansens pengar, allt vad fotbollen strävar efter i form av regler och rättvisa. Om en fluga nånsin gjort en sommar så gjorde den det i England i går.

Fanns det nåt gott med detta bortdömda mål så var det världens ökade tryck på Bludder-Blatter i Fifa.

Vakna nu. In med målkameror omedelbart, din jöns.