Två veckors förnedring för Fabio Capello

Wennman: Förbundets dom dröjer – är det värt att sparka honom för 100 miljoner?

FOTBOLL

SUN CITY. Det är ju inte exakt vad man vill höra från sin chef:

– Jaså, jaha, du vill jobba kvar. Hm...jag vill nog fundera lite på det. Vi kan väl höras om ett par veckor.

Så nu sitter Fabio Capello och kliar sig på hakan och vet inte om han kommer att få sparken eller ej.

Foto: GETTY IMAGES

Som jag skrev i går:

Capello borde sparkas. Han har misslyckats med allting från första minuten till den sista här i Sydafrika. Han har inte bara gjort ett dåligt jobb i VM, han har gjort ett oacceptabelt jobb i VM.

Men KOMMER han att sparkas?

Nej, jag tror inte det.

Det blir för dyrt för det engelska fotbollsförbundet. De måste behålla honom av finansiella skäl till kontraktet går ut 2012, och det på grund av det nya, idiotiska kontrakt som FA-pamparna Sir Dave Richards och Lord Triesmann skrev med Capello kort före VM.

Åh, så de måste ångra den där klausulen som ger Fasansfulle Fabio rätt till över 100 miljoner kronor om han tvingas gå i förtid.

Nu hade alltså Capello och FA-ordföranden Dave Richards ett samtal i går morse, och resultatet blev att FA ville ”fundera på saken i två veckor”.

Inte som en galen elefant

Den ena sidan av mig kan förstå det resonemanget. FA ville inte dundra fram som en galen elefant och avskeda Capello mindre än 24 timmar efter fiaskot mot Tyskland. Sir Dave behöver tid för att sätta upp ett pekfinger i luften och känna vartåt vindarna blåser den närmaste tiden, inte minst hur den engelska fotbollens mäktiga­ första statsmakt, Drevet, ställer sig till en fortsättning för Capello.

Den andra sidan av mig tycker att det är ett något märkligt förfarande. Antingen vill man ju ha förbundskaptenen kvar eller ej. Antingen tycker man att han gjort ett bra jobb eller inte. Och då visar man honom fullt förtroende – eller inget alls.

Som det är nu säger hela förfarandet:

”Egentligen hade vi hoppats på att du skulle säga upp dig självmant, Fabio. Men eftersom du inte vill göra det, så...ja, vi kanske behåller dig trots att du har misslyckats. Vi har inte riktigt råd att sparka dig nu. Och vi vet inte var vi kan hitta en ersättare heller”.

Pressdrevet spekulerade i går kväll om ett samband med Liverpools affärer här, att Roy Hodgson inte skrivit på som manager för Liverpool för att han inväntar besked från FA om Capello.

Det tycks som om ”svenske Roy” är mannen som lurar bakom hörnet, beredd att ta över som manager för England om Capello kickas.

Han fick folket att tro

Men jag vet inte, det surrar av rykten hela tiden och 99 procent av dem är fel. Jag är emellertid helt säker på att Fabio Capellos ego har fått sig en präktig törn.

Han stormade in i detta VM med bombastiska övertoner och yviga gester och prat om VM-final, med ordet ”vinnare” stämplat i pannan, och han fick det engelska folket och de engelska journalisterna att sväva iväg på ett moln av ljusblå optimism.

Nu satt han i mediacentret i går, med Drevet och Sportbladet, och tittade stukad ner i ett bord och sa:

– For the fans...for all the people...I am sorry.

Han åker hem för två veckors förnedrande väntan på FA:s dom. Om din chef sitter och funderar på att betala 100 miljoner för att bli av med dig, då är du nog inte bara glad över pengarna. Då känner du dig nog rätt usel rakt igenom som yrkesman.

Tycker som Svennis

Capello skyllde i går på fysisk och mental trötthet hos spelarna efter en lång säsong i England. Han ville ha ett två veckors spelavbrott efter jul, så som så många andra ligor har det. Precis det som Sven-Göran Eriksson ansåg vara engelsk landslagsfotbolls viktigaste fråga redan för åtta, nio år sen.

Men då Svennis faktiskt var tuff och verkligen satte ner foten i frågan, fegade Capello ur i sina svar i går:

– Ja, ett vinteruppehåll vore bra. Men det är inte jag som avgör det. Det är inte jag som bestämmer över såna saker.

Det såg ut som om han lämnade ett äpple på magisterns kateder när han gick.

Det är ju utdelning av betyg om två veckor.