”Skickar ni tre spelare till VM?”

Grafik: NDR
FOTBOLL

Utfallet i Schweiz omröstning om att begränsa invandringen från EU kommer under hård kritik.

I en bild på hur ett schweiziskt fotbollslandslag skulle se ut utan sina stjärnor med invandrarbakgrund framgår att truppen minst sagt hade sett annorlunda ut.

– Utan ett mångkulturellt samhälle hade Schweiz inte tagit sig till VM, konstaterar amerikanska tidskriften Time.

I lördags gick de schweiziska väljarna till valurnorna i en landsomfattande folkomröstning. Man röstade om att säga upp avtalet med EU om fri rörlighet och i stället införa strikt kvotering när det gäller invandring.

Ja-sidan vann med en knapp marginal, knappt över 50 procentsspärren med 0,4 procents övervikt och regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

– Det börjar bli för trångt. På vägarna, på tågen, i städerna. Jag oroar mig för min son och för mina barnbarn, sa nationalkonservativa lokalpolitikern Martin Haab i samband med valet.

Resultatet i folkomröstningen har kommit under hård kritik, från bland andra svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

”Skickar ni tre spelare till VM?”

Men det är en bild på det schweiziska succélandslaget i fotboll som är tydligast i sin kritik mot lagändringen som fått störst genomslag. Den tyska satir-sajten NDR har tagit ett lagfoto och suddat ut spelarna med invandrar-bakgrund. Kvar blir tre spelare och NDR:s fråga: ”Skickar ni tre spelare till VM?”

Schweiz kvalade in till till VM 2014 som gruppetta och seedades till lottningen av gruppspelet. Landslagets framfart är mycket tack vara en ny generation med unga talanger med invandrarbakgrund som till exempel Napolis Gökhan Inler – med rötter i Turkiet – och Bayern Münchens Xherdan Shaqiri – född i forna jugoslavien.

Den ansedda amerikanska tidskriften Time lyfter bilden och konstaterar att ”utan ett mångkulturellt samhälle hade Schweiz inte tagit sig till VM”.

Schweiz är rankade som världens åttonde bästa landslag på Fifa:s egen ranking. I sommarens VM gör man i gruppspelet upp med Honduras, Frankrike och Ecuador.

FAKTA

De åtta spelare som suddas ut

Gökhan Inler (föräldrar invandrade från Turkiet), Tranquillo Barnetta (föräldrar invandrade från Italien), Blerim Dzemaili (född i Makedonien), Granit Xhaka (föräldrar invandrade från Kosovo), Xherdan Shaqiri (född i forna Jugoslavien), Diego Benaglio (föräldrar invandrade från Italien), Haris Seferovic (föräldrar invandrade från Bosnien & Hercegovina), Pajtim Kasami (född i Makedonien).

ARTIKELN HANDLAR OM