Brasilien till semifinal – men Neymars VM över

Bröt en ryggkota i kvartsfinalen

1 av 25
FOTBOLL

Brasilien är i chock trots kvartsfinalsegern mot Colombia.

Vid 01:30 natten mot lördag (svensk tid) bekräftade Brasiliens lagläkare Rodrigo Lasmar att Neymar ådragit sig en fraktur på en ryggkota och missar resten av VM.

– Olyckligt nog kan han inte spela mer, säger Lasmar och bedömer att skadan kommer ta fyra till sex veckor att läka.

Efter att Thiago Silva sprungit in en hörna från Neymar i mål och David Luiz bjudit på turneringens häftigaste frisparksmål så var Brasiliens semifinalplats säkrad. James Rodriguez reducerade, med sitt sjätte VM-mål, från straffpunkten men Colombia kom aldrig i kapp.

Knä i ryggen

– Jag vill gratulera båda lagen som gjorde en bra match. Colombia har gjort ett vackert VM och spelat bra fotboll, säger Luiz i och fortsätter:

– Vårt lag satsade allt och spelade den fotboll alla tycker om. Vi hade hög intensitet. Jag tackar Gud som har gett mig och mina lagkamrater det här. Nu väntar en viktig match mot Tyskland. Jag hoppas vi kan behålla vår nivå. Vi är ett lag med stark identitet och stor erfarenhet.

Trots det var inte inte bara glädje hos brassarna efter slutsignalen.

Med tre minuter kvar av ordinarie tid tvingades lagets store stjärna Neymar lämna planen på bår. 22-åringen fick Juan Zunigas knä i ryggen och blev liggande i gräset.

22-åringen har med sina fyra mål burit laget fram till semifinalen och oron var direkt stor över hans medverkan i matchen mot Tyskland den 8 juli. Neymar fördes till sjukhus i Fortaleza och enligt ESPN grät stjärnan kraftigt i omklädningsrummet efter skadan.

The Guardian skriver att förbundskapten Luiz Felipe Scolari efter matchen meddelade att de första rapporterna från sjukhuset talade för att Neymar skulle missa semifinalen mot Tyskland.

– Jag tror inte att han kan spela. Han skrek av smärta. Jag kan garantera att det inte blir lätt utifrån vad läkarna säger till oss och med tanke på den smärta han kände, säger Scolari.

”En fraktur på ryggraden”

Vid 01:30 natten mot lördag (svensk tid) bekräftade Brasiliens lagläkare Rodrigo Lasmar att Neymar ådragit sig en fraktur på en ryggkota och missar resten av VM.

– Han har fått en fraktur på ryggraden. Det är inte allvarligt, men han kommer känna smärta en tid. Olyckligt nog kan han inte spela mer, säger Lasmar till ESPN.

Läkaren bedömer att skadan kommer ta fyra till sex veckor att läka.

– Det är en fraktur som läker fort, men han behöver ett par veckors återhämtning, ett par veckor då han inte rör på sig. Han behöver inte opereras.

Nyehten om Neymars skada mottogs med chock bland fansen.

– Det här är hemska nyheter. Värsta tänkbara. Neymar är så viktig för oss, säger studenten Fabian Ruiz till Reuters.
Enligt de senaste rapporterna har Neymar lämnat sjukhuset och flög tillbaka till Rio med resten av laget. Därifrån fördes han med ambulans till Brasiliens läger i Teresopolis.

Se när Neymar kommer till sjukhuset (Obs: Extern länk)

FAKTA

Brasilien–Colombia 2–1 (1–0)

1–0 Thiago Silva (7), 2–0 David Luiz (69), 2–1 James Rodriguez (78 str).

Varningar, Brasilien: Thiago Silva, Júlio César. Colombia: James Rodriguez, Mario Yepes.

Domare: Carlos Velasco Carballo, Spanien.

Publik: 60 342.

Brasilien (4–2–3–1): Júlio César – Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernandinho, Paulinho (Hernanes 86) – Hulk (Ramires 83), Oscar, Neymar (Henrique 88) – Fred.

Colombia (4–2–3–1): David Ospina – Juan Zúñiga, Cristián Zapata, Mario Yepes, Pablo Armero – Fredy Guarin, Carlos Sánchez – Juan Cuadrado (Juan Quintero 80), James Rodríguez, Víctor Ibarbo (Adrián Ramos 46) – Teófilo Gutiérrez (Carlos Bacca 70).

Skott totalt: 12–10.

Skott på mål: 6–5.

Frisparkar: 25–31.

Hörnor: 4–6.

Offside: 0–3.

Bollinnehav i %: 52–48.