Bäst i VM – bara elva enligt Fifas statistik

Messi: ”Jag bryr mig inte”

FOTBOLL

Lionel Messi, 27, fick priset som bäst i VM.

Men enligt Fifas egen statistikrankning var han inte bättre än elva i turneringen.

– Jag bryr mig inte om guldbollen, säger argentinaren enligt Telegraph.

Utnämningen av VM:s bäste spelare har blivit omdiskuterad. Många fotbollsprofiler höjde nämligen på ögonbrynet när Fifas tekniska kommitté valde Lionel Messi som pristagare. Messi gjorde fyra mål i turneringen men gick samtidigt mållös av planen i samtliga matcher efter gruppspelet.

– Jag hade gett Messi himmelriket om det var möjligt. Men det är inte rätt att någon vinner ett pris som han inte borde vunnit bara för att det är del av en marknadsföringsplan, sa exempelvis Diego Maradona enligt Goal.

Betyg mellan ett och tio

Nu har Fifa uppdaterat siffrorna i sitt eget statistikverktyg som mäter spelarnas prestationer under VM. Systemet tar fasta på allt från skott till löpningar och passningar och väger dessutom in om spelaren varit positiva eller negativa för laget. Spelaren får sedan ett betyg mellan ett och tio på sin insats rent statisiskt.

Anmärkningsvärt från Castrol Index är Lionel Messis placering. För samtidigt som stjärnan fick priset som VM:s bäste spelare är han statistiskt sett inte bättre än elva i turneringen.

Messi får ett slutgiltigt statistikbetyg på 9,46 och hamnar efter exempelvis tre tyskar och två holländare på listan.

Kroos toppar listan

VM:s bäste spelare utifrån Castrol Index är i stället Toni Kroos. Tysken får 9,79 i betyg vilket är fem hundradelar bättre än Arjen Robben, Holland. Därefter följer två backar: Holländaren Stefan de Vrij och tysken Mats Hummels.

Messi rankas faktiskt inte ens som främste argentinare. Marcos Rojo kniper niondeplatsen enligt statistikverktyget.

Dämpad hemkomst

Lionel Messi och Argentina kom i går hem till Buenos Aires med silvret i bagaget. En dämpad stjärna hade hellre haft med sig medaljer av en ädlare valör.

– Jag är väldigt ledsen att misslyckas med att ta pokalen till Argentina. Jag är arg på sättet vi förlorade, så nära straffarna, speciellt som vi hade de bästa chanserna, säger han enligt The Telegraph.

Inte ens priset som VM:s bäste är plåster på såren.

– Jag bryr mig inte om guldbollen. Jag är bara upprörd över de missade chanserna, säger Messi.

ARTIKELN HANDLAR OM