”Gratulerade mig till VM-segern 74”

Tyska stjärnorna skrattar åt Kramers förvirring under VM-finalen: Ville byta tröja med domaren

1 av 5
FOTBOLL

Christoph Kramer tvingades avbryta VM-finalen mot Argentina efter att ha drabbats av en hjärnskakning.

Nu driver de tyska landslagsstjärnorna med sin lagkamrat och sommarens händelse.

– Det var allvarligt. Han kallade mig Gerd och gratulerade till VM-titeln 1974, säger Thomas Müller till tv-kanalen ZDF.

Christoph Kramer var en skräll i den tyska startelvan till VM-finalen mot Argentina. Men redan tidigt i matchen tvingades 23-åringen kliva av efter en otäck kollision med Ezequiel Garay.

”Är det här finalen?”

Tysken träffades av motståndarens axel i huvudet och blev rejält yr.

– Efter slaget (som Kramer fick) kom Kramer fram till mig och frågade: domaren, är det här finalen? Jag trodde att han skojade och sade åt honom att ställa frågan igen. Då svarade han: Ja, jag måste få veta, om det här verkligen är finalen. Jag svarade ja och fick tillbaka: Tack, det var viktigt för mig att veta, berättade domaren Nicola Rizzolli för La Gazzetta dello Sport dagarna efter finalen.

Med en tids perspektiv på händelsen kan Kramer nu se tillbaka på händelsen med ett leende – i alla fall tack vare hans lagkamrater. Inte nog med att de räddade hem guldet, nu driver de dessutom friskt med 23-åringen.

”Ville ta kaptensbindeln”

I ett tv-program på tyska ZDF skämtar Philipp Lahm, Manuel Neuer och Thomas Müller om Kramers förvirring under finalen.

– Det var allvarligt. Han kallade mig Gerd och gratulerade till VM 1974. När ljudnivån steg ropade han ”superstämning här på Ruhrstadion”, skojar Thomas Müller – namne med gamle VM-hjälten Gerd.

– Jag var inte orolig till en början men sedan kom han plötsligt fram till mig och sa att han ville ha kaptensbindeln. Jag tänkte bara ”vad är det som pågår?”. När han sen ville byta tröja med domaren fick det vara nog, säger Lahm.

Kramer själv minns ingenting av sina 30 minuter på planen.

– Jag minns ingenting från den första halvleken, för mig börjar matchen i andra halvlek. Jag trodde att jag gick ut direkt efter smällen. Jag har ingen aning om hur jag kom till omklädningsrummet, har han berättat för Der Spiegel.