Retorikprofessorerna hyllar Hamréns tal

”Nu vill man heja på Blågult igen”

FOTBOLL

På fyra minuter visade sig Erik Hamrén överkänslig och trängd.

Men retorikprofessorerna tror ändå att förbundskaptenens tal omvände de buande fansen inför kvalmatchen mot Tyskland.

– Efter det vill man heja på landslaget och förlåta Johan Elmander, säger professor Anders Sigrell.

Knöt näven Erik Hamréns tal var ett svar på buropen och ett tack för EM-stödet.

Seger räckte inte när Sverige öppnade VM-kvalet mot Kazakstan. Den svenska publiken buade sig igenom den torftiga andra halvleken.

När Erik Hamrén i går kallade till presskonferens inför match två mot Färöarna och tre mot Tyskland ville han mer än att presentera truppen. De fyra första minuterna vände han blicken över reportrarna, mot tv-kamerorna, och höll ett känslosvallande tal till fansen.

Knöt näven

När han nådde klimax knöt han näven och mässade ”tillsammans är vi starka, tillsammans är vi jävligt starka”.

Efteråt förklarade Hamrén att talet, som han hade handskrivit på ett papper, var ett svar på buropen och ett tack för EM-stödet.

– Det gick rätt fort att skriva, det är mina känslor. Det är sån som jag är. Det försöker jag säga till supportrarna också.

Jag tolkar talet som att du blir berörd av beröm och kritik från media och fans. Är det korrekt?

– Nej. Om jag inte klarade av kritik skulle jag nog inte ha hållit på i över 30 år. Det får man leva med.

Lägger du för stor vikt vid kritik, tycker du?

– Nej, det tycker jag inte.

Sportbladet lät två av Sveriges ledande retorikprofessorer granska talet. De var lika kluvna: å ena sidan var talet stilistiskt läckert, å andra sidan signalerade det lättkränkthet.

”Helt knäpp”

– Tajmningen är helt knäpp. Han ger intrycket av att vara väldigt trängd. Hade det varit jättehård kritik i pressen som han bemötte vore det en sak, men det känns som att han har sett det som en personlig skymf. Att sedan ta i på det sättet gör en fundersam: Det är ingen kris nu, så vad händer om han förlorar? Vad ska han då ta till? säger professor Orla Vigsö på Södertörn högskola.

– Det var lite underligt, men efteråt kan inga fans kritisera insatsen mot Kina eller Kazakstan. Efter det här är det klart att vi är på samma sida allihop, säger professor Anders Sigrell på Lunds universitet.

FAKTA

Hamréns tal – ord för ord

Svenska fotbollförbundet har en målsättning med A-landslaget. Det är att vi ska ta oss till varje EM- och VM-slutspel. Det är en tuff utmaning för ett litet fotbollsland som Sverige. Men min tro är att vi kan göra det. Min dröm är att vi ska ta en medalj i ett av de här slutspelen. Och jag tror att det är möjligt.

En del kallar mig naiv för min tro, för min dröm. Jag får leva med det.

Min ambition är att vi ska nå de här resultaten. Nå vår målsättning genom att spela så underhållande, så positiv, så offensiv fotboll som möjligt. En del tycker det är fel att jag har de ambitionerna. Bland annat får jag kritik för att vi inte är tillräckligt bra defensivt.

Vi jämförs ofta med hur det var innan jag kom, att vi släpper in fler mål nu är tidigare.

Ja, vi släpper in fler mål nu än tidigare. Och det är en sak som vi självklart jobbar hårt för att förändra till det bättre. Men som ni alla fans vet så är det inte bara antal insläppta mål som räknas i en fotbollsmatch. Det är antal gjorda mål.

Och vi gör fler mål nu än tidigare. Och vi jobbar också väldigt hårt för att vi ska bli ännu bättre på det och göra ännu fler mål.

Men det som är viktigast, som jag sa i inledningen, är att vi når resultat. Att vi tar poäng.

Och vi tar mer poäng än tidigare, så vi kommer att fortsätta försöka nå resultat med vårt sätt att spela. Vi kommer att fortsätta försöka att spela en så positiv och offensiv fotboll som möjligt.

Men.

Som ni alla vet, ibland spelar vi bra och vinner inte. England senast tycker jag är ett exempel på det.

Ibland spelar vi inte som vi önskar, men vi vinner. Vi har Finland borta i EM-kvalet, där vi hade det jättejobbigt både offensivt och defensivt, men lyckades vinna till slut. Vi har Kazakstan. En stabil match, där vår defensiv är riktigt bra, men vår offensiv lämnar mer att önska.

Ibland spelar vi bra och vinner. Det vi önskar. Finland och Holland hemma i EM-kvalet är andra exempel. Frankrike nu senast i EM. Det som är viktigt, och jag vill tala om för er, det är att oavsett prestation som vi har för dagen så gör vi allt vad vi kan för att vinna matchen.

Och ni svenska fans, ni fotbollssupportrar, var fantastiskt bra i EM-kvalet. Ni stöttade oss i varje, varje match och det kände vi grymt mycket: er stöttning.

Ni svenska fans, ni supportrar var enorma under EM-slutspelet. Stöttade oss i motgång i de här två matcherna som vi fick med två tunga förluster i inledningen av EM.

Tillsammans fick vi då en fantastisk match mot Frankrike. Ni stöttade oss då också, trots två förluster och tillsammans kunde vi få en enorm upplevelse som i alla fall hos mig kommer sitta kvar så länge jag lever: när vi slog Frankrike i en tredje match.

Vi behöver ert stöd nu i VM-kvalet.

I medgång, i motgång, så behöver i ert stöd.

Tillsammans är vi starka.

Tillsammans är vi jävligt starka!