Ranégie: ”Inte det smartaste jag gjort”

Uttagen – trots hånet mot Hamrén: Han förstod att jag gjorde det i besvikelse

FOTBOLL

Mathias Ranégie, 28, ­hade nästan gett upp hoppet om landslagsspel.

På grund av sitt eget agerande när han inte blev uttagen.

– Det var inte det smartaste jag gjort. Men Erik förstod att jag gjorde det i besvikelse, säger anfallaren.

ångerfull ”Saker och ting sägs, men jag har aldrig varit ute efter att skada Erik på något sätt”, säger Mathias Ranégie.

Det krävdes i stort sett bara ett samtal för att laga den spricka som såg ut att vara avgrundsdjup mellan förbundskaptenen Erik Hamrén och Udineseanfallaren Mathias Ranégie.

Det kom i går.

– Erik ringde och sa att han ville ha med mig och undrade om jag kände mig hungrig på landslaget, säger Ranégie till Sportbladet.

Och du svarade?

– Ja, jag känner mig jättemotiverad. Det har jag alltid gjort. Det är när jag varit besviken som jag sagt att han inte behövde ringa om det handlade om vinterturnén.

Hur mycket behövde ni prata om det som varit?

– Att han ville ha med mig var direkt ett tecken på att det inte hade så stor betydelse. Saker och ting sägs, men jag har aldrig varit ute efter att skada Erik på något sätt.

Twitterinlägg

När Hamrén nobbade Ranégie inför vänskapsmatchen mot Brasilien i augusti svarade anfallaren med ett twitterinlägg med bifogad videolänk från EM där förbundskaptenen talar, hmm, underhållande engelska.

– Det var i min besvikelse som jag…jag vet inte, det var min sjuka humor. Det var inte det smartaste jag gjort. Jag kände väl att jag inte hade något att förlora på att visa min besvikelse.

– Jag förklarade att jag inte varit ute för att skada någon, att jag hade reagerat känslomässigt, av besvikelse. Du får fråga Erik, men jag kände att han hade förståelse för det, säger Ranégie.

Uppenbarligen har Hamrén inte tagit illa vid sig.

För efter truppresentationen i går undrade den svenske förbundskapten, med glimten i ögat:

– Vi får väl se om han tvittrar vidare!

”Lättsamt snack”

Kommer du fortsätta?

– Haha, självklart! svarar Ranégie snabbt och fortsätter:

– Vi hade ett lättsamt snack. Jag ville inte att det skulle kännas obekvämt när jag kom till landslaget. Men det kändes bra direkt, vi behövde inte prata om allt var okej mellan oss. Han är förbundskapten, jag är spelare. Det är inga konstigheter.

– Jag har tyckt att jag borde fått chansen, mer än att jag suttit hemma och bölat över att jag inte blivit uttagen. Jag har tyckt att den fotboll jag presterat platsar i landslaget.

Varför kom du med nu då?

– Jag är egentligen precis samma spelare. Det är inte så att jag förbättrat massa saker på tre veckors tid. Men för min egen skull är det alltid lättare att komma till landslaget med ett lite större klubbemblem på tröjan.

– Det är kanske lite därför jag blivit aktuell. Om jag kan hävda mig i Serie A, då kan hävda mig mot Färöarna också. Det är ett kvitto att jag klarar av att spela här, säger Mathias Ranégie.

FAKTA

Här är Sveriges trupp mot Färöarna och Tyskland

Målvakter:

Pär Hansson , Helsingborgs IF

Andreas Isaksson, Kasimpasa SK

Johan Wiland, FC Köpenhamn

Försvarare:

Mikael Antonsson , Bologna

Andreas Granqvist, Genoa

Adam Johansson, Seattle Sounders

Mikael Lustig, Celtic

Jonas Olsson, West Bromwich

Martin Olsson, Blackburn

Behrang Safari, Anderlecht

Mittfältare/Anfallare:

Rasmus Elm, CSKA Moskva

Johan Elmander, Galatasaray

Samuel Holmén, Istanbul BB SK

Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain

Alexander Kacaniklic, Fulham

Kim Källström, Spartak Moskva

Sebastian Larsson, Sunderland

Mathias Ranégie, Udinese

Tobias Sana, Ajax

Anders Svensson, IF Elfsborg

Ola Toivonen, PSV Eindhoven

Pontus Wernbloom , CSKA Moskva

Christian Wilhelmsson, LA Galaxy

FOTNOT: Sverige möter Färöarna 12 oktober och Tyskland 16 oktober, båda matcherna på bortaplan.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT: Petades – hånade Hamrén

13 augusti

Mathias Ranégie ratas från landskampen mot Brasilien trots återbud från ett flertal spelare. Hamrén beskriver beslutet som en konsekvens av att Ranégie inte är tillräckligt bra i djupledsspelet.

– Han är en duktig spelare men det är mer på spelartypen jag bedömer Ola och Zlatan som bättre än Ranégie.

Udineseanfallaren kontrar med att bojkotta landslagets januariturné och döma ut förbundskaptenens motivering.

– Det är sällsynt att en förbundskapten går ut och säger så som han sa nu. Att ge som förklaring att en spelare är bra men inte fungerar i vårt spelsystem. Jag har aldrig hört att någon sagt så om en spelare som är i form och utan att ens pröva honom

Anfallaren passar också på att håna Hamrén på Twitter genom att länka till ett videoklipp där Erik Hamrén talar engelska med blandat resultat.

23 september

Ranégie gör succé i sin första match från start i nya klubben Udinese. Han nickar in 1–0 och fixar straffen som resulterar i 2–1 mot Milan.

I går

Hamrén gör en kovändning och kallar Ranégie till VM-kvalmatcherna mot Färöarna och Tyskland.

– Jag har aldrig sagt att jag inte tycker att hans spelartyp passar. Jag har aldrig påstått det. Jag tar ut honom för att han gjort det väldigt bra hemma och fortsatt med det i Italien. Jag tror att han är en väldigt bra spelare att ha i första matchen mot Fär­öarna, säger Hamrén.