”Ingen skillnad mellan när Messi drar på sig Argentinas tröja och...”

Världens äldste landslagsmålvakt om fotbollen på Färöarna – och konstplanernas stora betydelse

Foto: AP
Rutinerad Jákup Mikkelsen har spelat i Färöarnas landslag sedan 1995 och har varit med om förvandlingen från att försöka förlora med så lite som möjligt till att faktiskt även försöka anfalla. På fredag sitter han sannolikt på bänken i VM-kvalet mot Sverige.
FOTBOLL

Han efterträdde statsministern, höll nollan i Zlatan Ibrahimovics debut och har just slagit världsrekord.

Vet man för lite om Färöarnas fotboll är det Jákup Mikkelsen man ska prata med.

Sportbladets Simon Bank bokade tid för ett samtal.

Det blåste förrädisk, färöisk vind på Karlbergs träningsanläggning i går. Sverige var ute och körde taktisk träning, anfallsspel och avslut, det roligaste som hände var när Jonas Olsson fick en fråga om hur konstgräs missgynnar fysiska spelare och… helt enkelt inte förstod frågeställningen.

– Jag ser inte varför det skulle göra det, sa han.

Tja, man kommer inte intill i närkamper på samma sätt…?

– Varför inte då?

Om fotbollsmatcher spelades på cement skulle Jonas Olsson glidtackla på cement.

Men det var inte därför jag slog mig ner med honom i går. Jonas är från Landskrona, och jag ville höra efter om han kom ihåg att Fär­öarna brukade spela sina hemmamatcher på Landskrona IP.

– O, ja. Jag kommer ihåg han målvakten, med mössan. De slog… Jugoslavien? Nej, Österrike! Jo, jag såg dem. Det var stort att få se landskamper på IP.

Färöarnas moderna fotbollshistoria har handlat mycket om deras målvakter.

Såg man dem på 90-talet fastnade man för Jens Martin Knudsen (han med mössan), eller för Kaj Leo Johannesen (som i dag är statsminister). Ser man dem nu märks Gunnar Nielsen, som gjorde Premier League-matcher för Manchester City häromåret.

Tiden däremellan? Den var Jákup Nolsøe Mikkelsens.

Jákup var bara arton när han togs ut i landslagstruppen till en match mot Island 1988.

Tjugofyra år senare, i augusti i år, stod han i mål mot Island igen. Han gjorde det som 42-åring, som den äldste målvakt som någonsin spelat en officiell fotbollslandskamp.

Höll nollan mot Sverige

Mikkelsen har vunnit danska ligan med Herfølge, varit proffs i norska Molde och skotska Partick Thistle. Han höll nollan mot Sverige i Christian Wilhelmssons och Zlatan Ibrahimovics landslagsdebut, och han är med i truppen när de kommer till Torshavn elva år senare.

Ser du fram emot matchen?

– Väldigt mycket, förstås. Det är en stor match för oss, som alla matcher. Jag vet inte vad vi ska vänta oss, men vi siktar alltid på att ta poäng.

De senaste åren har ni slagit Estland och Litauen, tagit poäng av Nordirland och Österrike, förlorat med uddamål mot Italien och Frankrike. Täta matcher?

– Ja, vi har varit bra. Särskilt hemma. Vi har inte förlorat stort, och varit nära ibland. När vi spelar för vårt landslag är det inte som när svenskarna spelar för sitt. De spelar för att kvala in, vi spelar för att nå det där enda resultatet. Och vi förväntar oss att vi ska lyckas i varje match.

Var står färöisk fotboll i dag?

– Vi har utvecklats. Mycket. Särskilt de senaste åren, sedan vi fick Brian Kerr som förbundskapten. Jag hoppas att vi kan fortsätta under den nye tränaren (Lars Olsen, lagkapten när Danmark vann EM 1992).

– När vi började handlade allt bara om att försvara och inte förlora för stort. Nu spelar vi fotboll, vi skapar chanser i varje match. Det är roligare att spela då.

Vad har varit det största hindret för att utveckla sporten på öarna?

– Svårt att svara på. Planerna har alltid varit den stora frågan för oss, vi spelar ju på konstgräs. Nu kan vi spela hemmamatcherna på konstgräs, så vi har inga ursäkter längre.

– När jag började spela var alla amatörer, nu har spelarna kontrakt och får betalt. Mycket har hänt.

Vad har det betytt att spelare som Gunnar Nielsen, Todi Jónsson och du själv fått spela utomlands?

– Det har varit väldigt bra, särskilt för de yngre spelarna. De är ambitiösa, vill komma utomlands. Man kan se det på de unga spelarna, de vet vad som krävs nu, och tränar mer fysik. Det är stor skillnad, de är mycket starkare fysiskt än när vi var unga.

Är du stolt över att spela för Färöarna?

– Absolut. Jag har alltid varit väldigt stolt över att dra på mig landslagströjan. Det är ingen skillnad mellan när Leo Messi drar på sig Argentinas tröja och när jag drar på mig min.

Vad betydde det att slå det där åldersrekordet mot Island?

– Vet inte om det är något att vara stolt över… men det visar att jag varit med länge. Jag minns hur det var när jag var ung, jag brukade se målvakter som Shilton, Pat Jennings, Gordon Banks. Jag brukade tycka att de var gamla, men… jag känner mig inte särskilt gammal!

Peter Wettergren, Sveriges spion, säger att det kommer att bli en tuff match för Sverige, att ni är vana vid att försvara, och bra på det.

– Det är lättare för oss än för Sverige, vi kan de svenska spelarna och vet hur vi ska förbereda oss. Sverige måste vinna här, och de vet inte vilka vi är och vad som väntar dem. Det är en fördel för oss. Många av våra spelare brukar höja sig i sådana här matcher. Så ja, jag hoppas att det blir tufft för Sverige.

Historiskt har Färöarna haft bra målvakter. Vad beror det på?

– Vi har inte haft så många målvakter. Vi kom in i Uefa 1988, och har bara haft ett par målvakter sen dess. Först var det statsministern, som stod i fyra matcher. Sen var det jag, nu är det Gunnar. Och det har varit viktigt för landslaget att ha en bra målvakt, om vi ska ha någon chans alls.

Men det blir Gunnar Nielsen som står mot Sverige?

– Ja, det tror jag. Han var bra mot Tyskland, så jag räknar med att sitta på bänken. Men det är okej.

Jákup Mikkelsen har gjort 72 landskamper, men har man fyllt 42 kan man inte räkna med att vara ordinarie.

I Färöarnas trupp finns ett par proffs, men fortfarande jobbar flera av spelarna vid sidan om. Några är murare, några studerar. Jákup är grundskolelärare i Klaksvík och går upp varje morgon för att undervisa elever i idrott och engelska. Han tycker mycket om det.

– Det är lätt att kombinera med fotbollen. Skolan slutar vid två, jag har gott om tid för träning efteråt.

När han debuterade i landslaget var det en skräll varje gång Färöarna gjorde mål. Nu drömmer de unga om att bli proffs i Premier League, nu pressar de Frankrike och Italien och har fina konstgräsplaner att träna talangerna på.

– Jag har gått ett par tränarkurser, berättar Jákup.

Han en son i U16-landslaget

Han funderar på att bli målvaktstränare, tränar redan landslagsmålvakterna i U17 och U19.

– Jag skulle gilla att fortsätta, säger han. Det är svårt att släppa taget om fotbollen.

Världens äldste landslagsmålvakt tänker fortsätta ett tag till. Och när han inte fortsätter längre kommer han att fortsätta att försöka göra ett litet fotbollsland lite större.

Du, jag måste fråga: Sveriges U16 mötte Färöarna nyligen, och det fanns en Poul Mikkelsen i backlinjen…

– …det är min son, ja. De har spelat turnering i Estland nu, de mötte England och Ukraina.

Okej. Hur gick det?

– De förlorade båda matcherna. Med 6–0.