Var ska du spela, Elm?

Elm har tröttnat på pusslet: ”Behöver den tryggheten för att prestera”

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Elm vill spela centralt.
FOTBOLL

TORSHAVN. Rasmus Elm är en av flera spelare som flyttats runt likt en kon under Erik Hamréns förbundskaptenstid.

Men senaste samlingen fick han starta som central mittfältare mot både Kina och Kazakstan.

– Jag tyckte det var skönt att få kontinuitet i det, säger Rasmus.

Foto: GRAFIK: SPORTBLADET

24-åringen som till vardags spelar i ryska CSKA Moskva har flyttats runt mellan bänken, högerkantenten, innermittfältet och vänsterkanten. Han beskriver det som ett lyft när han fick två landskamper i rad på samma position. Rasmus gjorde bland annat 1–0-målet mot Kazakstan.

– Senaste samlingen var ett stort steg framåt jämfört med Brasilien-matchen. Sedan finns det givetvis saker som jag önskar kunde varit bättre. Jag tyckte det var skönt att få spela två matcher centralt och få lite kontinuitet i det. Sedan hoppas och tror jag att det kommer att bli ännu bättre.

”Vill prestera bättre”

Rasmus Elm fick ändå, precis som de flesta andra svenska landslagsspelare, en del kritik trots tre poäng mot Kazakstan i första VM-kvalrundan.

– Det är klart att man vill prestera bättre. Det har inte varit på topp, det känner väl både ni och jag. Förhoppningsvis kan det bli bättre om man får spela och känna tryggheten. Ni har känt mig så länge att ni vet att jag behöver den tryggheten för att prestera. I slutet i Holland kände jag verkligen det, jag kunde nästan göra vad jag ville. Jag vill hitta den känslan.

TV4: Tror du att det utrymmet finns i ett landslag? Sedan är det inte kval igen förrän i mars. Kan det vara så att landslaget är för svårt för en spelare som dig som kräver så mycket trygghet?

– (skratt) Nej, det tror jag inte. Det handlar väl om att ta för sig också. Det var en anledning till att jag flyttade till Ryssland. Där måste man ta för sig för att överleva. Inte riktigt så illa men lite åt det hållet. Det var en stor anledning till att jag valde CSKA att inte gå på i samma spår som i Holland.

TT: Lite mer egoist, lite mindre lagspelare?

– Nej. Egoist tänker jag aldrig bli. Det handlar inte om det alls, säger Rasmus bestämt.

När Sportbladet frågar hur viktigt det är att få kontinuitet i ett landslag blir han mer mer försiktig.

– Det hade varit värre om det var i ett klubblag som man blev runtflyttad hela tiden. I landslaget spelar det inte så stor roll, säger Rasmus Elm.

Sebastian Larsson placerades som högerback mot Brasilien men var sedan tydlig i intervjuerna efteråt att ville tillbaka till högermittfältet vilket skedde redan till nästa match. Även Ola Toivonen har tvingats hoppa runt en hel del i landslaget – nummer tio, bänken, vänsterytter och nummer nio.

”Inte i ryggmärgen”

– Det är bra att man inte stirrar sig blind på vänsteryttern bara, säger han.

Där vill du inte spela?

– Så vill jag inte säga. Men ibland går det bra där och ibland gör det inte det. Men det är nånting man får ta då det inte är någon position man har i ryggmärgen om man säger så. Jag vet att nian inte är den optimala positionen för mig Men jag tror det är lite bättre än vänsteryttern, säger Ola som helst vill spela släpande anfallare (nummer tio).

Olyckligt nog får han prova på ytterligare en position under VM-kvalen mot Färöarna och Tyskland då han skadade baksidan lår på gårdagens träning efter en misslyckad klackspark – nämligen massagebänken.