Här är Hamréns svåra taktikval: ”Vi måste vara fysiskt starka”

FOTBOLL

Efter två segrar ställs ­Erik Hamrén inför VM-kvalets största utmaning: att undvika en överkörning av Tyskland i Berlin.

Förbundskaptenen väljer mellan succédraget från förra­ mötet med tyskarna – tre centrala mittfältare – eller att hålla fast vid två renodlade anfallare centralt.

– Vi gjorde en defensivt bra match då, men åt andra hållet blev det inte så bra, säger Erik Hamrén.

Efter den stora smällen, 1–4, mot Holland borta i EM-kvalet för två år sedan mötte Sverige Tyskland i en träningsmatch i Göteborg.

Naiviteten i Amsterdam byttes mot en stenhård defensiv med tydliga överflyttningar och kompakt, stabilt försvarsspel.

Tre centrala mittfältare

Sverige klarade 0–0 med en organisation där Erik Hamrén valde tre centrala mittfältare - Anders Svensson, Kim Källström och Pontus Wernbloom.

På tisdag väntar ett Tyskland i superform och Erik Hamrén vet vad som gäller.

– Nyckeln mot Tyskland är att vi är hundraprocentiga i vår defensiv, vi får inte göra samma misstag som vi gjorde i EM-slutspelet. Även om vi är hundraprocentiga defensivt kommer de skapa chanser, säger förbundskaptenen.

”Jobba med våra block”

Det kommer att bli förändringar i startelvan jämfört med laget som spelade mot Färöarna.

Johan Elmander är tillbaka efter sina fotproblem och enligt Sportbladets uppgifter pekar allt på att anfallaren spelar från start om han inte får några bakslag. Enda möjligheten för Erik Hamrén att upprepa succétaktiken från Göteborg blir då att låta Elmander spela på vänsterkanten. Mot detta talar att Elmander inte är i full matchform.

Tidigare i veckan tränade laget just med en uppställning med tre centrala mittfältare, där Kim Källström spelade i nummer tiorollen.

– Vi får se hur det blir, säger Hamrén.

Väljer han Johan Elmander på topp med Zlatan Ibrahimovic bakom måste Erik Hamrén välja bort en av Kim Källström, Pontus Wernbloom, Anders Svensson och Rasmus Elm.

Vilka kvalitéer söker du när du väljer mittfält mot Tyskland?

– Vi måste vara fysiskt starka. Både tacklingsmässigt, men kanske mest löpmässigt. Vi måste vara duktiga på att jobba med våra block.

Anders Svensson, som petats av Erik Hamrén, kom åter in och gjorde det bra mot Färöarna.

”Anders var duktig”

– Jag fick precis det önskade i går, jag tycker att han var duktig när han kom in, säger Hamrén som i går inte ville spekulera i Svenssons möjligheter att spela från start.

Spelarna är medvetna om att det blir ett helt annat uppdrag att möta Tyskland jämfört med Färöarna.

Målvakten Andreas Isaksson är beredd på att det kommer att vina bollar kring honom.

– Så kan det bli, de kommer nog trycka på i början. De kommer nog sätta ett högt tempo och pressa oss i början, det kommer att bli tufft. 

Han och fler spelare minns framgångskonceptet senast 2010:

– De skapade inte så enormt mycket chanser, så lite åt det hållet får man riktar sig in på att spela. Lite mer grisigt, lite mer försvarsinriktat, säger Andreas Isaksson.

HÄR ÄR HAMRÉNS TRE OLIKA ELVOR - VILKEN VÄLJER HAN?

Klicka på bilden för att förstora. (BARA WEBB.)

ARTIKELN HANDLAR OM