Zlatan: Det hör inte hemma någonstans

Stjärnans syn på Hanssons utspel: ”Har inte med fotboll att göra”

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell & Lasse Allard
FOTBOLL

Det har varit veckans mest uppmärksammade och infekterade debatt.

Nu ger Zlatan Ibrahimovic sin syn på Hansson-gate.

– Det är inget som har med fotboll att göra, säger Sveriges lagkapten i en stor intervju med Kanal 5.

Aningen sliten efter konstgrässegern mot Färöarna i fredags tränade Zlatan Ibrahimovic i går på gym.

I morgon ska Sverige lagkapten leda sitt landslag mot ett av världens absolut bästa motstånd, Tyskland.

Sportbladet har tagit del av den intervju som Kanal 5 kommer att sända i samband med VM-kvalet i Berlin. Kanal 5:s reporter Tommy Åström (TÅ) frågade Zlatan Ibrahimovic om hans ledaregenskaper som lagkapten, vad han vill stå för.

– Nej, det är liksom att jag tar mer press på mig, att jag tar mer ansvar och känner mig delaktig i det hela precis som alla andra och – inte att man guidar, för alla vet vart vi ska – men att man tar det ansvaret och att man får ta skiten, när det händer skit ...

TÅ: ... från oss?

ZI: ... från er, bland annat. Från allihop egentligen. Jag tar gärna den rollen. Jag gör det med stolthet varje gång jag kommer ut på planen längst fram och leder laget och sjunger nationalsången. Det där med kaptensbindeln är en häftig sak.

TÅ: Med din meritlista, din pondus, din stolthet, dina över 190 centimeter i längd – är det någon som vågar säga emot dig när du tar till orda?

ZI: Alla ska ha rätt att få säga sitt. Man kan ju diskutera vem som har rätt och fel. Man ska ju diskutera, för man är ju delaktig i laget. Är man en i gänget som ska man ha något att säga. Men sista ordet har jag ... nej, jag skojar. Vi snackar öppet om allting.

’Snällare i Sverige’

Det har hänt flera gånger att Zlatan Ibrahimovic visat ilska och frustration i samband med landskamperna. Senast mot Färöarna skrek han ”håll käften” till lagkamraten Christian Wilhelmsson och på väg till halvtidsvila hamnade han i en het ordväxling med motståndaren Frodi Benjaminsen.

Förbundskapten Erik Hamrén och landslagsledningen har noterat men inte tagit upp incidenterna, som de anser är en del av idrotten.

I Kanal 5-intervjun får Zlatan frågan om det är högre i tak i ett italienskt klubblag än i svenska landslaget?

– Jag tror det. Här är vi snällare, svensk mentalitet. I Italien kan det blixtra till – och då blixtrar det till rejält. Det är ju så, när det här egot kommer in, när man har en stjärna här och en stjärna här. Då kan det hända grejer. Men så kan det vara överallt. Det gäller även i Barcelona som är det mest perfekta laget i hela världen. Tro mig, jag har varit där. Det är bara det att det inte kommer ut lika mycket som på andra ställen. Men det ska få vara så, det är det som gör att man känner sig vid liv, säger Zlatan Ibrahimovic.

TÅ: De senaste dagarna har debatten i svensk fotboll handlat om rasism, efter att Bosse Hansson – den legendariske gamle fotbollskommentatorn – kallade en AIK-spelare för ”svarting”. I svenska landslaget finns det ju många spelare med invandrarbakgrund. Hur ser du som landslagskapten på ett sådant uttalande?

Har läst om det

ZI: – Nej, jag har inte hört det där. Jag har fått läsa lite i tidningar om det. För mig är fotboll en religion, och alla är välkomna. Spelar ingen roll vart du kommer ifrån eller om du är vit, svart, kines eller vad du än är. För mig är fotbollen en religion och alla är välkomna. Det är därför vi spelar fotboll och det är så vi kopplas ihop. Alla kan få göra det och utföra det och framför allt spelar det ingen roll var man kommer ifrån. Jag har inte satt mig in i det där, men det är inget som har med fotboll att göra, absolut inte. Eller med någonting över huvud taget att göra, någonstans.

Zlatan själv utsatt

TÅ: Uppfattar du det som rasistiskt om man säger svarting?

ZI: – Nej ... eller jag vet inte ... jag har inte hört det, det är svårt att svara på det. Det är ju inte att man går och kallar någon som är svart att han är svart. Men jag vet också att i Italien så skriker publiken ”zigenare” till mig. Hur ska vi uppfatta det?

TÅ: Hur känns det då? 

ZI:  – Det är okej.

TÅ. Men hur känns det för dig?

ZI: – Nej, va ... jag menar jag hör det och jag hör det inte. Så va ... jag menar jag ska inte gå ut och stämma folk för det. Det är bara idioter som håller på med det och skriker de här orden. Är man inte väluppfostrad ... så länge du själv är det så är det lugnt. Det är fel på dem, det är inte fel på oss som tycker annorlunda.

Intervjun sänds i sin helhet i Kanal 5 i morgon.

FAKTA

Bosse Hanssons uttalanden - detta har hänt

Söndag 7 oktober

Under Radiosportens sändning från matchen mellan AIK och Gefle hörs Bosse Hansson fälla kränkande kommentarer om ”svartingar” i AIK. Hansson, som släppts in i Radiosportens hytt av kommentatorn och vännen Mats Strandberg, säger vid ett tillfälle i första halvlek:

– Mot Dnipro hade de ett b-lag med fyra svartingar som man knappt ‧visste vad de hette.

När Kwame Karikari byts in i 77:e minuten utbrister Hansson:

– Inte en till svarting som ska in.

När AIK:s Henok Goitom får höra Hanssons uttalanden reagerar han starkt och vill att SVT-legendaren portas i fortsättningen.

– Bosse Hansson var en del av min uppväxt, men nu betyder det ingenting, ‧säger han.

Men Hansson själv ‧vägrar be AIK om ursäkt.

– För mig är svarting inte nersättande.

Måndag 8 oktober

AIK beslutar att porta Bosse Hansson från Råsundas press‧läktare under resten av säsongen.

Samtidigt får Mats Strandberg inga mer uppdrag från Radiosporten eftersom det var han som på grund av kylan släppte in Hansson i Radiohytten.

Radiosporten ber även AIK om ursäkt för det inträffade och ‧erkänner att man gjort bort sig.

Men Bosse Hansson står inte ensam i stormen. Flera av hans gamla journalistkollegor väljer att försvara honom. Däribland ‧Arne Hegerfors.

– Det är trams och en fullständigt orimlig konsekvens av det hela. Alla blir hysteriskt politiskt korrekta, i stället för att sätta sig in i Bosses situation, ‧säger han.

Tisdag 9 oktober

Sportbladets Erik ‧Niva möter Bosse Hanssons gamla kollega Tommy Engstrand i en debatt i SVT:s Aktuellt.

Engstrand försvarar Hanssons ordval eftersom det enligt Engstrand inte var rasistiskt på 30- och 40-talet.

– Det hänger med hos oss, det är svårt att skaka av sig av allt det där. Och det är kanske så att många av oss inte‧ tycker att det är så ofantligt märkvärdigt som det tycks ‧vara idag, vi kanske inte menar så illa med det som många tror att vi gör, säger Engstrand.

Erik Niva håller inte med.

– Bara för att något var välanvänt för 50 år sedan gör inte det acceptabelt idag. Ifall man har en samhällelig ‧position eller är på en plattform där andra människor lyssnar på en har man en skyldighet att följa med i sin tid.

Onsdag 10 oktober

AIK:s lagledare Charlee Mian hävdar att han för två år sedan försökte stoppa Bosse Hansson när han ropade obsceniteter från pressläktaren. Mian är inte förvånad över att det har hänt igen.

– Det är inte första gången han ropar sådant. Jag har hört honom säga sådana kommentarer under flera år. Jag blir ledsen för mina spelares skull. Jag har själv invandrarbakgrund, det har många i AIK, och om Bosse‧ är AIK:are borde han veta att vi har något som heter AIK-stilen. Alla är välkomna oavsett hudfärg och sexuell läggning. Det han sa är en skymf mot hela klubben, ‧säger Mian.

Han anser att Hansson borde ha stängts av tidigare.