Tyskarna darrar på kontringar

FOTBOLL

BERLIN. Vem är Sveriges Balotelli, Samaras eller Jarmolenko?

Alltså, den som kan kontra in mål mot hemmalaget på Olympiastadion i kväll.

– Största möjligheten att göra mål mot Tyskland är på omställningar, säger Erik Hamrén.

Sverige ställs mot landslaget som är rankat som världens näst bästa.

Men omöjliga att besegra? Nej, se på Italien i EM.

Svåra att göra mål på? Ja, men se också på hur Tyskland släpper in sina mål.

Sportbladet har detaljstuderat kvällens hemmalag och deras 16 landskamper under det senaste året. Tyskland har släppt in 23 mål varav tio har kommit direkt efter omställningar (det som förr kallades kontringar).

”Ska vara effektiva”

– Vi ska vara skickliga och effektiva för vi kommer inte få så många chanser. Fasta situationer är en möjlighet, men jag tror att den största möjligheten att göra mål mot Tyskland är på omställningar när vi vinner boll, säger den svenske förbundskaptenen på presskonferensen kvällen före matchen.

I lagkaptenen Phillip Lahm har Tyskland en av världens bästa högerbackar. I Marcel Schmelzer en ny vänsterback som gärna kliver högt upp för att vara spelbar när defensiva mittfältarna Bastian Schweinsteiger eller Toni Kroos letar passningsalternativ.

Dubblerar på kanterna

– De dubblerar på kanterna med sina ytterbackar. Österrike hade en jättechans på slutet att kvittera när de hittade utrymme för en omställning, säger Hamrén.

Italiens Mario Balotelli, Greklands Georgios Samaras och Ukrainas Andrij Jarmolenko har alla tre gjort mål mot Tyskland under senaste året när deras respektive lag lyckats erövra bollen och hittat ytorna bakom en offensiv och högt stående tysk backlinje.

Och mittbackarna Per Mertesacker eller Holger Badstuber är inte heller några oljade blixtrar.

Något som Johan Elmander, Sebastian Larsson och eventuella skrällen i startelvan Samuel Holmén tillsammans med Zlatan Ibrahimovic behöver utnyttja.

”Inte så inspelat”

Björn Andersson, som under många år i Bayern München varit med om att ta fram och utbilda flera av dagens tyska landslagsstjärnor, säger:

– Mittbacksparet är inte så inspelat. Mertesacker och Badstuber har inte gjort så många matcher ihop. Mertesacker är inte den snabbaste precis.

– Det är snabba omställningar som gäller för Sverige. Att spela sig igenom blir svårt, säger Björn Andersson.

1 av 4
Ukraina–Tyskland 3–31–0 JarmolenkoTyskland har offensiv hörna där Ukraina vinner bollen. Tyskarna inte med/fuskar i hemjobbet och det leder till numerärt övertag för Ukraina där Jarmolenko gör 1–0.

TITTA – SÅ HAR TYSKLAND SLÄPPT IN SINA MÅL:

23 insläppta mål på

16 matcher de senaste

12 månaderna:

Stationära anfall 26%,

Fasta situationer 30%

Omställningar/kontringar 43%