Lasse Granqvists galna glädje i radion

Återupplev bragdvändningen Lyssna här – mål för mål

Foto: Scanpix
Lasse Granqvist.
FOTBOLL

Rasmus Elm fullbordade bragden i Berlin med matchens sista spark.

Då bjöd Lasse Granqvist på ännu ett klassiskt svenskt radioreferat.

Det blev en speciell kväll för de som följde Sveriges VM-kvalmatch mot Tyskland i Berlin.

En galen fyramålsupphämtning, en euforisk stämning och en galen Lasse Granqvist på radiosporten.

– Bollen går till Elm, som skjuter... i mål! Rasmus Elm gör fullständigt osannolika 4-4 för Sverige i Berlin mot Tyskland. Sven fotbolls största mirakel, ja banne mig någonsin Ralf, skrek han vid det avgörande målet.

”Jag blir helt trött jag”

Slutsignal:

– Domaren blåser av och den tyska publiken buar. Njut av dessa burop Ralf, därför att det är en hyllning till Sverige som kommer tillbaka på ett sätt som inte är möjligt, trodde jag. Att Tyskland ska ha 4-0 hemma och tappa till 4-4, fortsatte Granqvist.

Ralf Edström lutade som vanligt åt det något mer stoiska hållet.

– Jag blir helt trött jag, jag är helt slut. Det är så enormt, konstaterade han.

FAKTA

Klassiska Granqvist-referat:

Många lär minnas det klassiska referatet efter en annan klassisk svensk vändning. Sverige vände ett 1-5-underläge mot Finland i hockey-VM i Helsingfors (!) 2003.

Matchen slutade 6-5.

– Det som har hänt här i Helsingfors kunde inte hända. Det var omöjligt! Det är omöjligt! Först Salt Lake City och nu det här. Jag tror jag ger upp. Jag slutar med det här, Jansson! Det går inte att hålla på. Det går inte att hålla på, skrek en euforisk Granqvist i Radiosporten.

  Ghana är en straffspark från att bli det första afrikanska laget i semifinal i fotbolls-VM, i slutminuten mot Uruguay 2010.

– Afrika har aldrig varit i semifinal i ett VM, Asamoah Gyan med högern där. Han skjuter… i ribban! Han missar! Han missar! Oh mon dieu, my god – what is going on? Han missar straffsparken! Han bränner den! Han sumpar den! Allt skiter sig för Ghana!

Lyssna på flera klassiker här!

Aftonbladet