Här får han sista ordet

Reinfeldts sköna revansch – efter Merkels vilda jubel

1 av 9 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
FOTBOLL

När Tyskland hade 4–0 började förbundskanslern Angela Merkel och hennes medarbetare att tala om annat än fotboll.

Sedan tystnade de.

Och såg Sverige statsminister Fredrik Reinfeldt hoppa högt efter Sveriges mirakelvändning.

– Helt oväntat, en bragd, en poäng vi inte räknat med. Detta öppnar VM-kvalet på ett fantastiskt sätt, säger statsministern till Sportbladet.

Långt efter att Zlatan Ibrahimovic och de svenska fotbollshjältarna lämnat innerplanen stod Fredrik Reinfeldt och hyllades av de svenska fansen.

Han hade grattat spelarna i omklädningsrummet och sträckte nu armarna i skyn. Supportrarna skrek så det ekade på den ödsliga Olympiastadion.

– Berliiiiiin, det är våran stad. Berliiin, det är våran stad.

Fredrik Reinfeldt log.

Diskuterar bankunion

Fotbollsälskaren, Djurgårdaren fick efter en middag och viktiga diskussioner om Sveriges syn på EU:s planer på en bankunion gå på fotboll med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, även hon en vän av fotboll.

Det blev en mäktig upplevelse för Sveriges regeringschef.

Efter 2–0 till Tyskland kablades tv-bilden över en jublande Angela Merkel och en deppig Reinfeldt ut.

Hur kände du där?

– (skratt) Jag tyckte att Tyskland i första halvlek… alltså det var inga chansmål utan de var extremt skickliga i kortpassningsspelet och skar sig rakt igenom vårt försvar. Det kändes som att de var överlägsna. Man kunde hoppas på en förändring men det var den känslan man hade.

Fick tröst

Det hann bli ett mål till före paus då Angela Merkel tröstade sin svenske gäst.

– Hon tyckte att vi kunde få ett mål i alla fall, säger Fredrik Reinfeldt.

Vid 4–0 till Tyskland släppte dock Angela Merkel fokus på fotboll.

– Vid 4–0 började de prata om annat och tänkte att nu var tre poäng hemma, men så fungerar inte alltid fotboll, berättar Fredrik Reinfeldt.

Han tyckte själv att Sveriges andra mål var väldigt avgörande.

– Jag satt omringad av alla tyskar och det är en sak om motståndaren gör ett mål, men sen efter andra målet kom energivändningen. Sverige var först på allt och tyskarna, jag tror de fick ihop tre varningar för maskning på slutet. De gjorde helt fel.

– Jisses vilken bragd det var!

Vad ansåg du om lag- uttagningarna?

– Jag tycker det är svårt att tycka om sådant för det är Erik Hamrén som är närmast laget som ser vilka som funkar bäst. Men Kim Källström kom in i andra och som vanligt tycker jag att han bidrog väldigt mycket.

Och vad sa nu Angela Merkel till Fredrik Reinfeldt efter matchen?

– Hon gratulerade för hon tyckte att svenskarna avslutade väldigt starkt. De får säkert en stor diskussion nu i Tyskland om vad de gjorde egentligen för att tappa den här matchen.

En hit hos väljarna?

Fredrik Reinfeldt fick efter en lång kväll skäl att jubla och en bra kick inför EU-toppmötet senare i veckan.

Dessutom var det kanske bra även för de sviktande opionssiffrorna.

Du fick kanske lite nya väljare här på läktarplats?

– Det är långt till nästa val. Men jag tror att de också känner igen att jag gillar fotboll.

TRE KLASSISKA SVENSKA UPPHÄMTNINGAR

Andreas Andersson och Henke Larsson anno 2001.

Hockey–VM 2003: Finland-Sverige 5–1 till 5–6.

Sverige vänder och vinner mot en chockad hemmanation. Peter Forsberg kvitterar till 5–5 efter en solokörning från egen zon innan Per-Johan Axelsson styr in segermålet med fyra minuter kvar. Mats Sundins galna ögon efter 6–5-målet säger allt om känslorna liksom Lasse Granqvists klassiska referat.

Ingemar Stenmarks debutseger 1974.

Stenmarks första världscup- seger kom efter en spektakulär upphämtning. Den 18-årige svensken låg 22:a 1,69 efter täten efter det första åket i italienska Madonna di Campiglio men efter ett fenomenalt andraåk var han ifatt och förbi samtliga. Därefter skulle det bli ytterligare 85 segrar i ”Stenis” karriär.

VM-kval i fotboll 2001:

Miraklet i Turkiet.

Avgörande kvalmatch i Istanbul. Storstjärnan Hakan Sükür nickade in 1–0 för turkarna vilket såg ut att bli matchvinnande. Men i minut 88 kvitterade Henke Larsson på Marcus Allbäcks inspel och tre minuter senare nickade inhopparen Andreas Andersson in segermålet och Sverige var klara för VM.

ARTIKELN HANDLAR OM