Hamrén efter bragden: ”Ville inte att natten skulle ta slut”

Firade med en ”god cigarr”

FOTBOLL

Berlin/Stockholm. 4-0 blev 4-4 på 31 minuter.

Dagen efter bragdupphämtningen mot Tyskland mötte förbundskaptenen Erik Hamrén pressen.

Då berättade han om firandet.

– Jag ville inte att natten skulle ta slut, säger Hamrén.

Tysk media kallade det för en ”historisk skam”, Zlatan Ibrahimovic beskrev det som något av det ”största han gjort som lag” och Sportbladets Erik Niva kallade det för det ”särklassigt mest osannolika han någonsin upplevt” i svensk landslagsfotboll.

Erik Hamrén berättar att han firade med ”en god cigarr” klockan fyra på morgonen.

– Sedan började jag svara på de 54 sms jag hade fått. Så jag sov ingenting. Jag känner väldigt mycket med min kollega Löw också. Ärligt talat tyckte jag lite synd om honom. Jag skulle inte vilja vara i hans kläder. Jag kan tänka mig att han får kritiken i dag som jag skulle fått om vi förlorat. Kanske lite mer till och med. De har 80 miljoner människor, vi nio, säger han på onsdagsmorgonens presskonferens.

Ville du att matchen skulle ta slut?

– Ja, första halvlek ville jag nog det. Men inte i andra halvlek när de gjorde 4-0. Jag har nog aldrig blivit så utspelad med landslaget.

– När det blev 4-0 tänkte jag givetvis att det här kan bli stort. Nu är det en enorm skillnad. Det är betydligt lugnare att sitta här i dag än om vi fått storstryk.

Försvarar Kim-petningen

Sen när målen började falla in för Sverige såg det annorlunda ut.

– Vi får en otrolig massa energi, vi har ingen rädsla att vi ska förlora mer. Vi har ju förlorat redan. Rädslan är borta och de börjar fundera lite. Det ser man också när vi gör 4-3. Jag har aldrig förväntat mig att Tyskland ska göra på det sättet, att tappa fokus. Tappar man den är det otroligt svårt att få tillbaka, säger Hamrén.

Förbundskaptenen försvarade också petningen av Kim Källström.

– Jag hade förväntat mig att vi skulle få springa utan boll som vi gjorde i går och valde då spelarna jag tyckte skulle passa bäst. Vi tappar lite offensivt utan Kim, givetvis, men det var i beräkningen.

Pratade med Reinfeldt

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som fick glädjefnatt vid 4-4-målet, har tidigare träffat Erik Hamrén när de båda var gäster i ett TV4-program.

Då pratade de om taktik.

– Så jag sa att du borde kanske varit här från början och lagt upp taktiken. Men han var glad, självklart. Han hade väl blivit lite, man kanske inte gör det på den nivån, men han hade väl känt att det inte var så roligt när det var 4-0. Men desto roligare var det när det blev 4-4, säger Hamrén.

Kan ni bli gruppetta?

– Vi såg i går att allt är möjligt i livet. Men vi tar en match i taget så får vi se vad som händer. Tyskland är storfavoriter, ingen här säger nog något annat. Inte nog med att vi får en poäng, Tyskland tappar två. Det hoppas jag ska bli avgörande i slutändan.

Sveriges VM-kval fortsätter i mars 2013 då Irland kommer på besök.

Nästa träningslandskamp spelas mot England på Friends Arena 14 november.