”Har ju bara spelat en halvlek ihop”

Dilemmat: Toivonen eller Hysén framför Zlatan

FOTBOLL

Erik Hamrén kommer välja den spjutspets som passar Zlatan Ibrahimovic bäst mot Irland.

Att döma av träningen i veckan blir det IFK Göteborgs Tobias Hysén.

– Jag har ju bara spelat en halvlek med Zlatan, säger 31-åringen själv om det eventuella samarbetet.

Foto: PONTUS ORRE
Zlatan med Toivonen eller Hysén framför sig mot Irland?

Inför fredagens VM-kval mot Irland ser Sveriges startelva mer eller mindre spikad ut. Enda frågetecknet: Zlatan Ibrahimovics anfallspartner.

– Om han kan prestera väldigt bra är det väldigt bra för laget också. Därför tittar vi på vem som passar att spela ihop med honom? Ska han spela längst fram i nummer nio som en del tycker eller i den friare roll han har nu där någon annan löper i djupet? Mycket av de tankarna handlar givetvis om hur ska vi få ut mest av Zlatan, sa Hamrén i början av samlingen.

Lutar åt Hysén

Valet står i första hand mellan Ola Toivonen och Tobias Hysén. På tisdagen var det Hysén som fick platsen bredvid Zlatan i matchspelet på träningen.

– Det finns möjligheter att det kanske blir så mot Irland. Jag kommer förbereda mig som om jag skulle spela, säger 31-åringen.

Hysén spelade från start i den senaste landskampen mot Argentina tillsammans med Ibrahimovic. Det tror ändå inte IFK Göteborgs anfallare är någon konkurrensfördel gentemot Toivonen.

– Inte mer än att man fick en bra match i benen, få möta de allra bästa spelarna i världen och märka vad skillnaden egentligen är. Det var kul och bra att få den erfarenheten men jag tror inte det spelar så stor roll nu.

Klart är att även Hysén är helt inställd på att anfallsspelet ska formeras efter Zlatans pipa.

– Det handlar om att försöka läsa vad han vill göra. I och med att han är så bra kan bollen komma precis när som helst. Det handlar om att läsa var bollen kan hamna när han får den. Att ligga på rulle och gå i djupled så mycket som möjligt och skapa yta så att han kan slå den. Så mycket yta brukar det inte behövas.

Toivonen redo

Erik pratade om att det handlar om vem som passar bäst ihop med Zlatan. Hur passar ni ihop?

– Nu har vi bara spelat ihop en halvlek, mot Argentina. Då hade vi inte jättemycket boll så det blev inte jättemycket kombinationer. Det jag kan göra är att försöka sträcka på backlinjen hos motståndarna och hota i djupled. Faller de då öppnar det upp lite yta att spela in bollen på hans fötter. Det är ju där han vill ha den. Gå i djupled är det jag är bäst på. Väljer han (Hamrén) att spela mig är det också det jag kommer göra och det vet han också. Beroende på hans matchplan får vi se vem som spelar.

Samtidigt står Ola Toivonen beredd, enligt egen utsago redo för 90 minuter.

– Annars hade jag inte varit här, säger Toivonen.

FAKTA

Förväntade elvan mot Irland:

A. Isaksson - M. Lustig, J.Olsson, A. Granqvist, B.Safari - K. Källström, R.Elm - S.Larsson, Z. Ibrahimovic, A. Kacaniklic - T. Hysén