Irland: Ni har inga andra stjärnor än Ibrahimovic

…men statistiken visar att det kan räcka

störst, bäst & vackrast... e målet. Zlatan Ibrahimovic har gjort nästan lika många mål under säsongen som alla irländska landslagsspelare tillsammans.
FOTBOLL

Irland tror på en stor chans att vinna VM-kvaldramat i morgon kväll – om de neutraliserar Sveriges superstjärna.

– Förutom Ibrahimovic har Sverige inga spelare som sticker ut, säger anfallaren Simon Cox.

– Det spelar ingen roll vem ­Irland sätter på att ta hand om Zlatan. Den spelaren kommer få problem, säger Mikael ­Antonsson.

Paul Green ska stoppa Zlatan.

Efter Zlatan Ibrahimovics fyra mål mot England i höstas har den svenske anfallaren fått sitt slutliga erkännande på de brittiska öarna.

Sedan VM-kvalet inleddes i höstas har PSG-anfallaren gjort 31 mål i landskamper, ligan och cupspel.

Det kan Irland bara matcha – om man summerar hela den troliga startelvans målskörd (34 mål).

– Givetvis har jag koll på några av de svenska spelarna. Jag har spelat mot Jonas Olsson och Seb Larsson vid ett par tillfällen. Och självklart känner vi alla till Ibrahimovic. Det kommer bli tufft. Vi vet vad vi måste göra mot honom, sa Nottingham Forestanfallaren Simon Cox vid en sponsorträff på Irland i går.

– Men bortsett från Ibrahimovic har Sverige inga andra spelare som sticker ut. Tar vi bort Ibrahimovic så har de ett okej lag. Men gör vi det vi ska då så har vi en riktigt bra chans att komma därifrån med ett resultat, sa Cox.

– Ibrahimovic är deras stora stjärna och en av världens bästa anfallare. Det blir upp till oss att ta hand om honom på bästa sätt, sa Leicesterförsvararen Sean St Ledger.

Green har fått uppdraget

Under de senaste dagarnas träningar har förbundskaptenen Giovanni Trapattoni spelat Leedsmittfältaren Paul Green i en central defensiv mittfältsroll, som av irländsk media tolkats som ett specialuppdrag för att ta hand om Zlatan Ibrahimovic.

En irländsk reporter frågade Mikael Antonsson:

Vad kan Paul Greene göra för att stoppa Zlatan?

– För det första har jag ingen aning om vem han är, men jag vet att det inte spelar någon roll vem Irland sätter på att ta hand om Zlatan. Den spelaren kommer att få problem, svarade Bolognaförsvararen.

Irländske målvaktstränaren Allan Kelly beskrev i går hur man på den gamla goda tiden tidigt i matchen hade markerat mot en spelare av Zlatans dignitet:

– Förr i världen hade vi tacklat upp honom på rad Z på läktaren efter en minuts spel, men det är ju inte tillåtet längre.

Förväntar ni er fysiskt spel?

– Ja, jag tror det blir den typen av match, för det är så Irland spelar. Men vi har inga problem med det – och speciellt inte Zlatan. Det är en stor och stark kille, ­säger Antonsson med ett brett ­leende.

Tobias Hysén säger med ett skratt:

– Zlatan om någon kan ta en tackling. Det tror jag inte är några problem alls. Skulle det gå över gränsen så räknar jag med att domaren tar hand om det.

– Det är klart att Irland kommer ha extra bevakning på Zlatan, precis som alla andra lag har haft på honom. Han brukar lösa det rätt bra ändå. Vi är inte ett dugg oroliga för det. Sätter de lite för stor bevakning på honom så kommer det öppna upp ytor för andra. Då gäller det att utnyttja det.

FAKTA

Titta – så överlägsen är Zlatan

Antal mål i ligan, inhemska cuper, europacuper och landslaget sedan den 6 september 2012 (då Irland­ ­inledde VM-kvalspelet):

Zlatan Ibrahimovic, 31 mål

Hela irländska landslaget 34 mål

Robbie Keane  14

Shane Long  7

Paul Green  4

James McClean  3

Robbie Brady  2

Seamus Coleman  1

John O’Shea  1

Ciaran Clark  1

Marc Wilson  1

ARTIKELN HANDLAR OM