”Domaren borde kanske ha blåst”

Trapattoni inför återseendet: Glömmer aldrig målet

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

2004 skickade Zlatan Ibrahimovic ut Italien ur EM med ett klackmål.

Nu vill dåvarande italienske förbundskaptenen Giovanni Trapattoni utkräva hämnd med hjälp av sitt Irland.

– Vi kan ha en konferens om domaren borde ha blåst, säger 74-åringen.

Ingen i Sverige glömmer EM 2004 när Zlatan Ibrahimovic kvitterade till 1-1 mot Italien i den 85:e minuten och blågult sedan skickade ut italienarna efter 2-2 mot Danmark. En annan som inte glömt är Giovanni Trapattoni.

74-åringen tränade Italien vid tillfället men är nu förbundskapten för Irland. På fredag möter han återigen Zlatan Ibrahimovic i VM-kvalet på Friends Arena.

– Jag minns det målet väldigt, väldigt väl. Zlatan är väldigt fysiskt stark. Men jag tror att vår målvakt gick för långt ut och Zlatan med sin erfarenhet klackade. Jag glömmer aldrig det målet. Domaren borde kanske ha blåst, men ”Ibra” är ”Ibra”. Jag glömmer aldrig det ögonblicket, säger Trapattoni.

”Kan starta en konferens”

Flera gånger under torsdagens presskonferens återkom förbundskaptenen till målet. Flera gånger lyfte han också frågan om det borde ha dömts bort.

– Vi kan starta en konferens om Ibrahimovic mål. Vi kan säga att det var regelvidrigt.

Trapattoni har också varnat sina spelare för Ibrahimovic konster. Detta efter cykelsparken mot England när fredagens matcharena invigdes i höstas.

– Zlatans mål mot England... Jag såg det målet. Det är en styrka den spelaren har. Det är viktigt att det inte kommer som någon överraskning för vår målvakt eller våra spelare. Det är viktigt.

För Irland handlar fredagens match, enligt italienaren, om att gå in med rätt attityd. Just attityden är något Trapattoni hyllar det svenska laget för.

”Ska spela med attityd”

– Alla lag har utnyttjar sina kvalitéer. De är starka i luften, och det vet vi om. Det är viktigt att undvika de situationerna. Det är viktigt att vi spelar med vår attityd och utnyttjar våra snabba spelare. Sverige låg under med 0-4 mot Tyskland men lyckades nå oavgjort. Det är en typisk karate-attityd de har under 90 minuter. De har också erfarenheten. De har mycket erfarenhet.

– Vi har inga stora individuella spelare som (Leo) Messi, eller Sveriges Ibrahimovic. Men vi har ett lag med bra balans och attityd. Inga kreativa spelare som (Cristiano) Ronaldo eller Messi och sådana stjärnor men ett bra lag. För varje dag jag ser dem i träning blir jag mer och mer säker. Det är viktigt att vi spelar vårt spel.

FAKTA

Irlands bekräftade startelva

David Forde – Seamus Coleman, John O'Shea, Ciaran Clarke, Marc Wilson – Robbie Brady, Paul Green, Glenn Whelan, James McClean – Robbie Keane, Shane Long

ARTIKELN HANDLAR OM