Målet: Utnyttja deras havererade defensiv

Titta, vår offensiv är bättre än någonsin – och Irlands försvar havererar: ”Känner mig säker”

FOTBOLL

Sveriges offensiv har aldrig varit mer framgångsrik.

I kväll möter Zlatan Ibrahimovic och landslaget ett Irland vars defensiv havererat senaste året.

Målskillnad kan bli avgörande i VM-kvalet.

– Hur många mål vi gör blir en bonus, säger den svenske lagkaptenen.

Larsson ska luckra upp.

Sportbladet har kartlagt svenska landslagets facit under förbundskapten Erik Hamrén.

Aldrig tidigare har ett svenskt landslag gjort så många mål och tagit så många poäng i tävlings- och vänskapsmatcher.

– Vi gör mer mål, vi spelar på ett annat sätt med Erik även om det inte har sett wow ut i varje match, säger Zlatan Ibrahimovic och fortsätter:

– Vi är kända för att vara mer stabila bakåt än skickliga framåt, men vi har blivit bättre på det offensiva och det ska vi hålla i.

I EM-kvalet räknades inbördes möten om två lag hamnade på samma poäng i gruppspelet. I VM-kvalet är det målskillnad och sen flest gjorda mål som avgör. 

”Ska styra spelet”

Irland har brustit defensivt sedan i somras då laget spelade EM. Giovanni Trapattonis lag har släppt in 19 mål på de senaste 10 matcherna. Facit i de 14 matcherna fram till sommarens EM-slutspel var tre insläppta mål.

Så receptet i kväll: full fart framåt.

– Vi ska styra spelet mot Irland, det är vi som har hemmaplan, säger Zlatan Ibrahimovic som själv visat bra målform i landslaget senaste halvåret.

– Jag har utvecklats mer som spelare. Jag känner mig mer säker framför mål, säger Zlatan.

Mittfältaren Sebastian Larsson:

– De kommer att ligga kompakt och inte ge oss ytor så gäller det att ha bolltempo, rörelse och tålamod i vårt spel. Mot Färöarna och Kazakstan lyckades inte det speciellt bra, men förhoppningsvis kommer det fungera bättre den här gången. Vi har några idéer om vi ska luckra upp deras försvar, men vi får vara beredda på att det smäller lite.

FAKTA

Så har Irland tappat sedan i somras

Irlands tio senaste matcher (från och med EM):

1,4 mål framåt/match

1,9 mål bakåt/match

Irlands 14 matcher före EM:

1,5 mål framåt/match

0,21 mål bakåt/match

Slutsats: Från och med EM har Irlands försvarsspel havererat. Bra kombo med Sveriges ultraoffensiva taktik.

Irlands bekräftade startelva

David Forde – Seamus Coleman, John O'Shea, Ciaran Clarke, Marc Wilson – Robbie Brady, Paul Green, Glenn Whelan, James McClean – Robbie Keane, Shane Long

Här är nycklarna till många mål

Zlatan Ibrahimovic möter djupt, vänder upp och sätter passningen på Tobias Hysén i djupled, alternativt sätter han ut bollen på en av kanterna – inlägg och mål.

Längre boll mot Zlatan som har ett högre utgångsläge. Antingen går han på eget avslut eller så kan han och Hysén ta sig igenom med hjälp av varandra.

Frispark: landslaget har fyra vassa frisparksläggare i Zlatan, Elm, Källström och Sebastian Larsson. Det är målchans varje gång.

…och här är irlands svaga kort defensivt

Forde är oerfaren som landslagsmålvakt. Det här är hans största match i karriären. Han har aldrig spelat i något topplag och gör sin debut i tävlingsmatch för landslaget mot Sverige.

Coleman är offensiv och lämnar luckor bakom sig. Han blev rejält straffad mot Tyskland när han tappade boll, hamnade fel och var delaktig negativt i två, tre av målen. Marco Reus hade lekstuga då.

Clarke har spelat mycket i andra positioner i Aston Villa. Nu spelar han mittback i Aston Villa som släppt in mycket mål.

Green från Leeds är en solid Championshipspelare som tacklar och jobbar hårt men är begränsad i sitt register.

Om Sverige flyttar bollen snabbt kommer Irland få problem att hänga med, irländarna är begränsade i sitt sätt att hålla bollen inom laget. Sverige behöver bestämma tempot, ibland dra ner det och inte hamna Irlands högtempofotboll där det blir mer kampmoment än spel.