Trapattoni: ”Jag vet inte om de var rädda"

FOTBOLL

Sverige svarade för en så blek insats att Irlands förbundskapten kliade sig i huvudet både en och två gånger efteråt.

– Jag vet inte om de var rädda för oss men jag trodde de skulle ha bättre självförtroende efter fyra mål mot Tyskland, säger Giovanni Trapattoni.

Vek ner sig Det såg skakigt ut från start i det svenska landslaget i går och någon riktigt kamp blev det aldrig. Båda lagen var medskyldiga, absolut, men det svenska haveriet blev tydligare i och med att det var såpass oväntat, skriver Sportbladets krönikör Erik Niva.

Trots ett på papperet starkare lag på många positioner gick Sveriges spel i baklås direkt i VM- kvalet på Friends Arena. Irland kunde ostörda rulla runt på den ­svenska planhalvan, innermittfältarna Kim Källström och Rasmus Elm sjönk och sjönk, vann sällan eller aldrig boll i bra lägen. I stället för den förväntade matchbilden med ett stort svenskt spelövertag blev det en jämn historia som kom att handla om kamp.

Där vägde Sverige lätt.

– Vi kämpade verkligen ner Sverige. Vi fick de att förlora bollen och skicka den över sidlinjen. ­Sedan kunde vi bygga vidare på det. Det var en enorm laginsats från vår sida, säger Irlands mittback John O´Shea.

”Valde att falla”

Rasmus Elm, en av många svenskar som hade det ovanligt besvärligt, menade att det var en rädsla för Robbie Keane som gjorde att han och mittfältet valde att falla i stället för att kliva på aggressivt.

– Vi ville inte att de skulle hitta in bakom vårt mittfält. I vissa moment väljer man då att falla ner en extra meter, säger Rasmus Elm.

”Ska vara bättre”

Men det är inga bollfantaster ni möter, ni kunde klivit fram och vunnit boll i bra lägen?

– Så är det. Men Robbie Keane försökte hitta den där ytan och han är rätt bra på det. Båda deras forwards var kvicka och rörliga och skapade oreda. Vår backlinje vågade inte kliva fram av rädsla för hotet bakom, vi vågade inte kliva av rädsla för hotet bakom. I andra kändes det bättre, då var det Irland som fick slå undan bollar i panik.

Men vad var sagt från början: var det ni spelare som gjorde fel som sjönk – eller var det taktiken det var fel på?

– Vi ska kunna göra det bättre, säger Rasmus Elm.

Trapattoni skällde på Kim

På presskonferensen efteråt uttryckte Irlands förbundskapten Giovanni Trapattoni stor för­våning över Sveriges bleka figur.

– Jag vet inte om de var rädda för oss men jag trodde de skulle ha bättre självförtroende efter ­fyra mål mot Tyskland, sa italiena­ren.

Kim Källström håller dock ­inte med om att de var en självför­troendefråga:

– Det tycker jag inte. Vi fick inte fart på det. Men han får kalla det vad han vill. Vi lyckades ­aldrig sätta Irland i svåra situationer, det var vårt problem.

Källström var även inblandad i en kontrovers med den irländska förbundskaptenen under matchen.

Kim skulle slå en frispark vid sidlinjen när Trapattoni plötsligt gick dit och sa ett par väl valda ord.

Vad sa han?

– Han tyckte att vi inte höll oss till fair play eftersom vi inte hade gett tillbaka bollen i en situation tidigare.

Det hade han väl i och för sig rätt i?

– Nja, Jonas (Olsson) släppte den så det var vår boll. Man kan väl säga att Trapa­ttoni var relativt färgad i det uttalandet, säger Kim Källström.

Här är Blågults FÅ Avslut

Målchanserna rankade utifrån skalan 5 (solklar chans), 4 (bra chans), 3 (halvchans).

7:e minuten

n Vänsterhörna från McClean, Robbie Keane backar ur markering och får öppet volleyläge från tio meter utan att få träff på bollen. (3)

10:e minuten

n Jonas Olsson missat ett uppspel, Shane Long hamnar i en-mot-en-läge och skjuter över. (4)

22:e minuten

n Svenskt drömanfall. Granqvist lyfter långt, Ibrahimovic akrobatnickar ner till Hysén som volleyskjuter. Forde räddar. (4)

25:e minuten

n Kim slår en inläggsfrispark som passerar Granqvist och är på väg in vid bortre stolpen. Forde stöter ut till hörna. (4)

37:e minuten

n Kacaniklic driver upp ett anfall, som avslutas med att Zlatan skjuter via irländsk fot utanför. (3)

37:e minuten

n Vänsterhörna från Larsson, Zlatan nickar utanför från nära håll. (3)

90:e minuten

n Toivonen nickar ner en långboll, och Elm får chansen att avsluta i öppet läge. Forde styr bollen över. (5)

ARTIKELN HANDLAR OM