Hamréns försvar: Spanien och golf

”Det här var ingen katastrof och inget fiasko”

Foto: Scanpix, Bildbyrån, AP
”Titta på Spanien” Hamrén använde Spaniens fiasko mot Finland och amatörgolf som jämförelser dagen efter Irlands-matchen.
FOTBOLL

”Ingen katastrof och inget fiasko”.

Erik Hamrén försvarar den svenska insatsen dagen efter 0-0-matchen mot Irland – med hjälp av golf och Spanien.

– Jag såg ett resultat i går, Spanien-Finland 1-1, säger Hamrén.

Dagen efter 0-0-matchen mot Irland mötte Erik Hamrén pressen. Förbundskaptenen pressades då kring lagets insats som stundtals såg viljelös ut.

– Det kanske kan uppfattas som det, det köper jag. Men det var inte geistlöst. Om man vill för mycket blir det ibland samma uppträdande som när man vill för lite, det är något jag upptäckt och varit med om mycket som tränare. Ni som spelar golf, jag är själv en riktig amatörgolfare, kan överföra det till golf när man ska putta in en tvåmetersputt som man har gjort hur många gånger som helst. Men när det nu blir tävling mot din kompis eller om tio kronor börjar det plötsligt skaka. Inte för att man inte vill sätta den utan för att man vill för mycket. Det kanske ser geistlöst ut men jag kan lova att det absolut inte var geistlöst i går, säger Hamrén.

”Det räknas som en förlust”

Hamrén beskriver resultatet som en förlust men inte som någon katastrof.

– Det är en besvikelse men ingen katastrof och inget fiasko. Men det räknas som en förlust, det gör det. Det måste vi acceptera, ingen här tycker det är jättebra med 0-0.

– Men jag såg ett resultat i går: Spanien-Finland 1-1. De har vunnit EM och VM så det finns andra lag som också kan få problem. Trots att de har en annan skicklighet. Det är det som är så fascinerande med fotboll att sådana saker kan ske.

Upplevde du spelarna som ängsliga?

– Både ja och nej. En förklaring, ingen ursäkt, är att vi har ett ganska orutinerat lag. Ett lag som inte har så stor erfarenhet av sådana här matcher. Sedan hoppas jag att all erfarenhet vi får ska ge den tryggheten och erfarenheten som behövs. Men jag håller med om att det var skärrat och spänt i går.

Berömde Hysén

Hamrén gav Tobias Hysén beröm för sin insats och bad sedan återigen om tålamod – även denna gång med en referens till Spanien.

– Titta på Spanien. Hur många år har de haft de spelarna de haft tillgång till innan de blev det vinnande laget? Det var många besvikelser på dem per slutspel. Fotboll är en enkel sport men den är inte så jävla enkel alla gånger.

– I klubblaget Ålborg höll jag på i 3,5 år för att få till vinnarmentaliteten, sedan var vi bäst i Danmark i 3,5 år. I Rosenborg tog det tio månader men det var samma uppträdande då. Jag vet inte hur många gånger jag suttit så här och varit besviken över att vi inte fått ut vår kapacitet. Men sedan kommer det om man jobbar på och jobbar på. Det är min övertygelse.