Åker till Rio för att leta boende

Allbäck och Richt scoutar Brasilien redan nu

1 av 6
FOTBOLL

VM-drömmen fick sig en törn mot Irland, men landslaget är ändå på väg till Brasilien om några veckor. 

Landslagschefen Lars Richt och spelaransvarige Marcus Allbäck åker för att i tio dagar leta boende under VM.

– Rio-området har rätt klimat, säger Richt.

Konkurrensen om att boka upp de bästa baserna (hotell och träningsanläggning) under fotbollsmästerskapen har blivit allt hårdare.

0–0 mot Irland var inget dröm­resultat för att föra Sverige närmare VM-slutspelet i Brasilien nästa sommar, men det hindrar inte landslagsledningen från att inom kort ge sig av för att rekognosera på plats.

– Marcus Allbäck och jag åker i väg i mitten av april och är borta i en dryg vecka, tio dagar. Vi kommer besöka ett par regioner. Det handlar om att välja ut områden där det inte är för kallt eller för varmt, säger Lars Richt.

För kallt? I Brasilien?

– Ja, i Sao Paulo och söderut är medeltemperaturen under 13 grader under VM.

– Det kommer bli otroligt långa resor oavsett vilken lottning man skulle få. Det kan inte bli ett Ukrainaupplägg (med alla matcher på en och samma plats). Men hittar vi ett riktigt bra ställe kanske det bara blir en base camp ändå.

100-sidors resekatalog

– Det är svårt den här gången. Det är många frågetecken. Det är svårt att ha en strategi i förväg, säger Richt. 

Till sin hjälp har duon internationella fotbollförbundet, Fifas Team Base Camps brochure, en över 100 sidor tjock resekatalog som är en våt dröm för VM-längtande landslagsledningar där 70 anläggningar beskrivs in i minsta detalj.

Hård trafik

Finns det några favoritområden? Fortaleza är populärt bland svenskar.

– Fortaleza och Natal är lite varmare, säger Richt.

För varmt?

– Nej, det tror jag inte. Rio-området är ett annan intressant region med bra temperatur. Men där kan trafiken vara ett problem.

Vill ni bo nära havet?

– Om jag fick välja så skulle jag föredra det. Det ger en slags rymd, säger Richt.  

Landslagschefen har dock många olika spelarviljor att ta hänsyn till:

– Att kunna bada någon dag hade varit trevligt. Vi får ta oss till VM så vi får se hur sandstränderna är, säger Mikael Antonsson.

– Man är där för att spela fotboll och tillbringar den mesta tiden på hotellet ändå. Bra träningsplaner är viktigt, säger Alexander Kacaniklic.

– Eftersom vi ska spela matcher och prestera där så behöver vi ingen strand. Så jag kör på att vi ska bo i närheten av en storstad, säger Tobias Hysén.