”Sluta lipa”

Wennman: Det måste väl ändå finnas grader i helvetet?

Foto: BILDBYRÅN
skådespelare Scott Parkerskrek som en stucken gris - för att sedan resa sig upp och spela vidare. Oacceptabelt, enligt Sportbladets Peter Wennman.
FOTBOLL

LONDON. Man kan alltid ifrågasätta en tackling.

Själv vill jag tackla en fråga.

Vad är värst:

En spelare som går in med dobbarna före – eller en lipsill som ligger i gräset och spelar apa?

Arsenals Arsene Wenger gjorde ett utspel under sin presskonferens i torsdags och föreslog minst tio matchers avstängning för spelare som svarar för ”barnförbjudna” tacklingar.

Det är ingen banbrytande idé i i en benbrytande bransch.

Jag håller med om att tre matcher är för lite när en Kevin Nolan i Newcastle nästan stämplar smalbenet av Evertons Victor Anichebe eller när Wigans Lee Cattermole sparkar ner West Hams Scott Parker bakifrån. Jag håller med om att det är ett skämt när Lucas Neill är nära att knäcka vristen på samme Cattermole – utan att ens få rött kort.

Jag är alltså helt med Wenger.

Om det sen ska vara fem, sju, tio eller tjugo matchers avstängning för tacklingar som kan tolkas som ”uppsåt att skada” är svårt att säga. Det bör i alla fall vara mer än tre. I synnerhet när en lätt handviftning i ansiktet på en motståndare kan ge fyra.

Hårdare straff, tack

Vad jag saknar i regelverket är dock hårdare straff för spelare som fuskar, spelar teater och överdriver sin smärta.

När Wigan-Cattermole fällde Scott Parker i helgen slogs det nåt slags rekord i överspeleri. Parker, som normalt är en ärlig så kallad kämpe av renaste vatten, skrek som en stucken gris, rullade vrålande runt med händerna för ansiktet, kastade kroppen fram och tillbaka som i svåra konvulsioner och gjorde publiken livrädd, här var det tydligen en tragedi på gång.

Efter att domaren gett Cattermole rött reste sig Parker och spelade vidare.

Vi har sett massor av exempel på den sortens skådespeleri under senare tid. Klart som sjutton det gör ont att bli nersparkad, men det finns väl grader i alla helveten?

Jag tänker på ishockeyn.

Där får spelarna redan från ung ålder lära sig att inte visa smärta. Får du en tackling som gör ont så tårarna nästan tränger fram ska du inte visa det, ty det demoraliserar ditt eget lag och ger motståndarna ett psykologiskt övertag.

Man ska inte jämföra äpplen och päron, kampsporten hockey har ett eget, unikt regelverk och kan sägas ha carte blanche från sunt förnuft bland världens lagidrotter.

Slår du en spelare på käften med en skur av knytnävsslag får du möjligen matchstraff. Gör du samma sak i fotboll blir du avstängd på livstid. Gör du det på gatan får du fängelse.

Usla fuskare

Men det finns ändå nåt där, nåt intressant...nåt som säger att man inte behöver ligga på planen och grina som en usel fuskare om man inte behöver, om man inte behöver lura till sig fördelar. Det finns filmare inom hockeyn också, det ska gudarna veta, men inte av den typ vi ser i Premier League. Inte av den typ som ligger och kvider i evigheter och spelar över och hoppas att motståndaren ska straffas hårt av nån regelkommitté i efterhand.

Ser ni nånsin Paul Scholes i Man United ligga och åma sig i onödan? Richard Dunne i Man City?

Såg ni nånsin Tony Adams eller Martin Keown i Arsenal göra det?

Såg ni överhuvud taget nån engelsk spelare i gamla Tipsextra sälja sin heder genom att gnälla som en kattunge?

Nånting har hänt här.

Arsene Wenger efterlyser en panel som skärskådar de värsta tacklingarna med förstoringsglas och utdelar straff därefter. Och det kan väl vara ett bra förslag, det också. Det är ju nästan omöjligt att hinna med att se – även för en domare – hur allvarligt själva ”brottet” är under den tiondels sekund det utförs.

Tio matchers avstängning

Jag var ende svenske journalist på plats i Birmingham i fjol när hemmalagets Martin Taylor knäckte underbenet på Arsenals Eduardo. Jag kan ärligt säga att jag aldrig uppfattade nåt fel på den tacklingen. Det gick för snabbt alltihop. Jag blev lika chockad som alla andra när Eduardos ben hängde och slängde efteråt, endast hophållet av fotbollsstrumpan.

Det krävs repriser, i slow motion, för att kunna avgöra hur klumpig, feltajmad, oturlig ellert cynisk en sån tackling är. Jag är fortfarande inte kapabel att döma i Taylor/Eduardo-fallet.

Däremot är det inte särskilt svårt att avslöja en bedragare som låtsas vara svårare skadad än han är.

Han kan gott få tio matchers avstängning han också, i fotbollens namn.

FAKTA

De tre hetaste i England just nu

1. Aaron Lennon, Tottenham

Som Ville Vessla, i riktig superform.

2. Didier Drogba, Chelsea

Segerskytt, måste älska nye managern.

3. Robbie Keane, Tottenham

Inblandad i alla fyra målen mot Middlesbrough.

ARTIKELN HANDLAR OM