Aftonbladet
Dagens namn: Assar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Vi vinner resten”

Slutspurt – då njuter AIK:s argentinska succé-duo

EN TANGO I SOLNA Lucas Valdemarin och Ivan Obolo har lyft AIK från elfte till fjärde plats sedan de kom i juli. Klart att de gulsvarta fansen tagit dem till sina hjärtan.   EN TANGO I SOLNA Lucas Valdemarin och Ivan Obolo har lyft AIK från elfte till fjärde plats sedan de kom i juli. Klart att de gulsvarta fansen tagit dem till sina hjärtan.

Tidigare undrade alla vilka de var – elva matcher, tio mål och sju klättrade tabellplaceringar senare är svaret givet.

Ivan Obolo och Lucas Valdemarín var precis vad AIK behövde.

Sportbladet träffade de argentinska succéförvärven och lät dem tala till punkt.

Synen känns lite obekant.

AIK avslutar fredagens träning med tvåmål och Lucas Valdemarín tillhör det gula laget medan Ivan Obolo spelar med de svarta. De två argentinarna i olika lag, i olika färger, på olika ställen.

En stund senare är dock ordningen återställd. När laget stretchar efteråt sitter de bredvid varandra och kallpratar igen. De brukar göra det.

Obolo och Valdemarín är båda argentinare, bor nära varandra, kommer båda från Arsenal Sarandí och har känt varandra länge.

Men som personer är de olika. Obolo pratar vitt och brett, Valdemarín låter ofta tystnaden tala. Eller Obolo.

– Jag är sån, ganska lugn av mig, säger Valdemarín.

I dag möter de Gais och lugnet är ersatt med ett begär på tre poäng.

– Vi har fortfarande stor chans att vinna mästerskapet. Vi går in i de resterande fyra matcherna med självförtroende, kraft och en stor vilja att göra det riktigt bra och vinna. Vi kan vinna resten, vill vinna resten och vinner förhoppningsvis resten, säger Obolo.

”Vet lite om Gais”

Valdemarín:

– För att vara ärlig vet jag väldigt lite om Gais, men jag hoppas att vi gör en bra match. Och vinner.

De har varit här i tre månader nu. Lärt känna spelet, blivit du med människorna runt omkring och fått höra sina namn sjungas av fansen. Det har gått fort.

Hur ser ni på allsvenskan som liga efter den här tiden?

IO: Det spelas en hård fotboll med fysiskt starka spelare. Självklart måste man anpassa sig lite, vår fotboll hemma är lite lite annorlunda. Samtidigt är inte skillnaden så stor som många vill tro och rent generellt ser ju fotbollen likadan ut i nästan hela världen. Några spelar snabbare, några hårdare, några vackrare men i grund och botten skiljer det inte så mycket. Vi spelar fotboll helt enkelt. Fútbol.

Men vilken skillnad mot argentinsk fotboll är mest uppenbar?

LV: Kraften, fotbollen är väldigt fysiskt.

IO: Ja, alla spelare är lite starkare, lite större och lite tyngre i närkamperna. Alla kan springa som dårar en hel match igenom, inte minst i AIK (skratt).

Jobbigt för dig, Lucas, som är ganska liten?

LV: Klart det kan vara svårt ibland, men jag har ju inte direkt något val. Jag föddes ”chiquito” och måste spela fotboll efter det. Men det finns fördelar med det också.

”Svenska spelare tekniska”

Är inte den argentinska fotbollen överlägsen rent tekniskt?

IO: Nej, spelarna är riktigt tekniska här med. Självklart finns det dem som är mer begåvade än andra, men det är ju samma sak i argentina också – alla spelare har sin unika kvalitet. Men jag tycker att de svenska spelarna har bra teknik, absolut.

Ni spelade ju båda i Spanien tidigare. (Obolo i Burgus och Valdemarín i Elche). Varför bara en säsong?

IO: Jag var utlånad till Burgus ett år. De hade en option på att köpa loss mig men ville inte utnyttja den helt enkelt.

LV: Jag var bara där i fyra månader, en ganska kort tid, och var också utlånad då. Det är ganska vanligt att göra så i Argentina ...

Ivan, var det därför du spelade i Piacenza en säsong.

IO: Ja, jag var utlånad, de hade option på att köpa loss mig men ville inte utnyttja den de heller... det var ett lag med hög klass och jag fick inte spela så mycket.

Ja, bara en ligamatch. Varför?

IO: Säg det ... jag spelade några träningsmatcher också och fyra i italienska cupen ...

– Och du får inte glömma att han var ganska ung, avbryter Valdemarín.

IO: Ja, jag var ju bara grabben, haha. Men vi hade bra anfallare i truppen. Dario Hubner, (Johnnier) Montaño... ja, många bra spelare. Det var tufft, hård konkurrens. Men lärorikt.

Så; varför Sverige nu, varför allsvenskan?

LV: För att vara ärlig så visste jag inte så mycket om ligan. Men nu när det gått ett tag har man fått bättre koll, och man känner sig nöjd med situationen. Det var helt klart rätt beslut att komma hit och spela för AIK.

Ofta snabbt in, snabbt ut

Allsvenskans lyckade importer blir dock ofta snabba exporter. Alltid med ekonomisk vinst och sportslig förlust.

Vad är målet med att spela här?

IO: Just nu har vi varit här i tre månader och vi har kontrakt i tre år, vi trivs bra. Vad som händer i framtiden får visa sig, men det är klart att spel i de största ligorna lockar. Alla vill väl spela med och mot dem bästa. Men jag tackar Gud för att jag nått hit jag nått.

Många sydamerikanska spelare är religiösa ...

IO: Ja, men vi från Argentina är inte lika fanatiska som till exempel brassarna. De gör mål och visar en undertröja med ”Jesus” skrivet på eller tittar mot himlen och hyllar Gud ...

Obolo tittar illustrativt mot taket och lyfter båda armarna med pekfingrarna riktade uppåt.

– Tron betyder i regel mer för dem än för oss. Men jag tror på Gud. Jag tror att han hjälper mig varje gång jag gör något bra. Som varje gång jag gör mål.

LV: Jag ... jag tror inte så mycket ... jag tror väl på mig själv.

Redo för het spurt

Det är många som tror på honom och Obolo. AIK:arna hoppas, medan tretton andra lag önskar dem otur. I alla fall när de möter AIK.

Men det är inget som bekymrar dem just nu, Valdemarín vill snarare hem med all tydlighet.

När vi vill ta med dem från Karlberg för att fota dem någon annanstans är Lucas Valdemarín något tveksam medan Ivan Obolo eldar på.

– Venga. Kom igen, säger han.

”El chiquito” ger med sig, plockar en matlåda och två paket müsli från köket innan vi sticker mot Solna. Väl där säger de att de är förberedda på en allsvensk slutspurt som är hetare än någonsin. Sen huttrar de och säger att det är kallt så in i h-e.

Johan Linderstam

3 saker att sakna


1. Wilton Figueiredo


– En otroligt bra spelare som alla lag skulle ha nytta av. Men vi har ett bra lag, en bred trupp och ska klara oss bra ändå. Det måste vi, säger Obolo.


2. Värmen


– Det har ju varit bra ända tills nyligen, men det väl snart vinter på riktigt. Det känns så. Kylan är svår att lära sig hantera, men när det är som kallast här är det sommar hemma. Det får bli lite semester då helt enkelt, säger Valdemarín.


3. Det argentinska köttet


– Det går att skaffa, kompis ... i och för sig inte argentinskt, men det finns en uruguayan som säljer riktigt bra kött nere i centrum. Man går ner för en trappa vid Hötorget. Det är bra. Och billigt. Nästan som argentinskt (skratt), säger Obolo.

4 matcher kvar


AIK:s återstående program:


30/9: Gais (h)


7/10: Trelleborg (b)


22/10: Göteborg (h)


28/10: Kalmar (b)

SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet