Hotas av fängelse

”Det ska mycket till för att Dulee ska få skyddstillsyn igen”

1 av 2 | Foto: Per-Olov Sännås
Dulee tog bulle Dulee Johnsson anlände med taxi till AIK:s träningsanläggning i går.
FOTBOLL

Två-tre månader i fängelse.

Det blir straffet för Dulee Johnson, 23, enligt experter på straffrätt.

AIK-stjärnan hade redan skyddstillsyn för tidigare begågna brott.

I januari 2006 dömdes den dåvarande Häcken-mittfältaren till skyddstillsyn samt samhällstjänst i 60 timmar. I domen – som gällde misshandel, grovt rattfylleri samt olovlig körning – skriver Göteborgs tingsrätt:

”Vid allvarlig misskötsamhet kan skyddstillsynen komma att upphävas och ersättas av en annan påföljd, till exempel fängelse”.

Skyddstillsynen gäller från 23 januari 2006 och tre år framåt, alltså till januari 2009.

Försökte stoppa

Natten mot i går greps Dulee Johnson i sin bil utanför nattklubben Soap Bar på Nybrogatan i Stockholm. Larmet kom in till polisen klockan 02.25.

Ögonvittnen säger till Sportbladet att Johnson var märkbart berusad och att vakter försökte stoppa honom från att sätta sig i bilen.

– Först samtalade han lugnt med polisen, men sedan började han gapa och skrika på engelska. Då satte de handfängsel på honom och körde iväg, säger vittnet.

Enligt Stockholmspolisen misstänks Johnson för grovt rattfylleri, alternativt rattfylleri, samt olovlig körning då han saknar körkort. Dessutom hade bilen körförbud sedan en och en halv månad på grund av utebliven besiktning.

Redan 2004 dömdes Dulee Johnson till dagsböter för olovlig körning, och enligt experter på straffrätt lutar det den här gången åt ett månadslångt fängelsestraff.

”Blir säkert fängelse”

Catharina Sitte Durling är doktor i straffrätt på Stockholms universitet:

– Det ska mycket till för att han ska få skyddstillsyn igen. En vänligt sinnad domare kan rädda honom, men mycket tyder på ett kortare frihetsberövande. Tredje vändan på olovlig körning är allvarligt.

Josef Zila, docent i straffrätt på Stockholms universitet:

– Det blir säkert fängelse i två-tre månader.

Är det vanligt att påföljden blir hårdare vid återfall?

– Inte nödvändigtvis, men i det här fallet skulle jag tro det, säger Josef Zila.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. För grovt rattfylleri krävs 1,0 promille. Fälls Dulee Johnson för grovt rattfylleri kan straffet bli upp till två års fängelse.

FAKTA

Tidigare brott

2004:

Olovlig körning: Dulee Johnson kör bil utan giltigt körkort i Göteborg. Han döms 19 augusti 2004 till dagsböter.

2005:

Misshandel: Misshandlade sin flickvän utanför en fastighet i Göteborg. Han ska ha slitit och dragit i hår och armar, dunkat hennes huvud i marken och slagit och sparkat på henne.

2005:

Grovt rattfylleri och olovlig körning: Dulee körde klockan sex på morgonen bil på Sahlgrensgatan i Göteborg. I hans utandningsluft efter färden uppgick alkoholhalten till 0,53 milligram per liter. Brottet grovt med hänsyn till den höga alkoholhalten.

Johnson körde bilen utan att vara berättigad till det.

Han döms den 23 januari 2006 till skyddstillsyn med samhällstjänst 60 timmar.