”Norling var oärlig”

Styrelseledamot avslöjar varför AIK-tränaren fick gå

Foto: FOTO: CAROLINA BYRMO
Rikard Norling får hård kritik.
FOTBOLL

Den uteblivna topplaceringen i allsvenskan var inte hela sanningen.

Nu väljer AIK-styrelsen att berätta vad som blev Rikard Norlings fall.

– Det handlar om bristande ledarskap och om att Rikard var oärlig, säger avgående styrelseledamoten Anders Heierson.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet väljer i dag Anders Heierson – styrelseledamot i föreningen AIK, i aktiebolaget och ordförande i damsektionen – att berätta vad som fick AIK att sparka tränaren Rikard Norling.

– Enough is enough. Jag vill att sanningen ska komma fram. Det måste bli slut på all felaktig information därute, säger Heierson, som nu hoppar sina uppdrag på herrsidan.

Inte frid och fröjd

Enligt Heierson var beslutet väl genomtänkt och inte bara relaterat till årets femteplats. Han påstår att det redan under slutet av förra säsongen fanns signaler på att allt inte var frid och fröjd i klubbhuset Karlberg.

– Under våren blev de fler. Det var ingen glad stämning. Det var stramt och spänt, säger Heierson – som tydligt tillbakavisar uppgifterna om att ett beslut om Norlings framtid redan skulle ha fattats i våras.

”Har varit oschysst”

Heierson anser även att Norling agerat tvivelaktigt när förre sportchefen Stefan Söderberg tvingades lämna AIK samt under försäljningarna av Wilton Figueiredo och Dulee Johnson.

– Det var Rikard som startade diskussionen om att entlediga Stefan Söderberg och han var med och fattade de slutgiltiga besluten om försäljningarna. Då borde han ha ställt sig bakom Charlie och Ola när de ifrågasattes. Där tycker jag Rikard har varit oschysst, att han inte ställt upp på AIK-stilen, med värderingarna om att stötta varandra.

Trots att Norling anklagas för oärlighet och bristande ledarskap väljer han att inte slå tillbaka.

– Det han sagt får stå för honom. Jag tänker inte gå i svaromål utan hoppas att det blir lugn och ro i AIK. Det är mycket viktigare för mig än att försvara mig, säger han till SvD.