Stahre: Ingen är etta just nu

AIK utan given målvakt

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Daniel Örlund stod första halvlek i går.
FOTBOLL

Örlund eller Maanoja?

AIK har hamnat i ett läge med två förstamålvakter som slåss om en plats. En ska petas inför den allsvenska starten.

– Ingen är etta just nu. De får kämpa om det, säger tränaren Mikael Stahre.

I mitten på förra säsongen petade dåvarande tränaren Rikard Norling sin förstemålvakt Daniel Örlund. Andremålvakten Nicklas Bergh fick hoppa in tillfälligt. Sen värvade AIK finländske U21-keepern Tomi Maanoja och lånade ut Örlund till norska Fredrikstad.

Grym höst

Maanoja gjorde en grym höst i AIK, precis som Örlund i Norge. Men när alla trodde att Örlund skulle stanna i Fredrikstad permanent föll affären ihop. Nu är han i stället tillbaks i AIK, som plötsligt har två förstamålvakter som ska slåss om en plats.

Det låter snurrigt, men det är nye AIK-tränaren Mikael Stahres verklighet.

– Daniel, Tomi och sen ska vi inte glömma Nicklas Bergh som är med och slåss på samma villkor. Vi har tre bra målvakter och bara en plats, så är det, säger Micke Stahre.

Ingen är etta?

– Just nu är ingen av dem etta. Det är ju bara början på februari så det är inte precis nån brådska. Vi kommer att välja en förstemålvakt innan säsongen börjar. Men det är mitt jobb, de ska bara koncentrera sig på att spela, säger Mikael Stahre.

Ett år kvar

Daniel Örlund tar konkurrenssituationen med ro.

– Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med AIK och det är det som gäller, oavsett vilka andra som finns i klubben. Jag får väl bevisa att det är jag som ska spela. Det är lång tid kvar till premiären, inget är bestämt, säger han.

I går fick Daniel Örlund förtroendet mellan stolparna i den första halvleken när AIK slog åländska Mariehamn med 1–0 i säsongspremiären. I andra fick Nicklas Bergh ta över medan Tomi Maanoja är på landslagsuppdrag med Finland.

FAKTA

De gör upp om målvaktsplatsen

Timo Maanoja

Var enorm under sin första AIK-höst. Ung, bara 22 år, och kan fortfarande utvecklas. Men kanske framförallt, han har tre år kvar på kontraktet, att ge Maanoja speltid är en investering.

Chans: 65 procent

Daniel Örlund

Har visat att han håller hög klass, men frågan är om den är lika hög som Maanojas. Att han bara har ett år kvar på kontraktet gör honom betydligt enklare att sälja. Kan fortfarande gå till Norge innan allsvenska starten, annars lämnar han förmodligen i sommar.

Chans: 34 procent

Nicklas Bergh

Det ska till en magisk försäsong för att Bergh ska få chansen som uttalad förstemålvakt. En bra målvakt, men i den här konkurrensen väger han för lätt.

Chans: 1 procent

ARTIKELN HANDLAR OM