Läkaren: Kan spela om ett år

FOTBOLL

Tomi Maanoja opereras i dagarna för sitt allvarliga benbrott.

Tills dess får han ligga kvar på Karolinska sjukhuset där han tröstades av flickvännen i natt.

– Han är väldigt ledsen. Men han har alla möjligheter att komma tillbaka till toppfotbollen igen, säger AIK:s ­läkare Karol Zyto.

Karol Zyto.

Tomi Maanoja bröt båda benen i sitt högra underben kollisionen med Aziz Corr Nyang och kommer att opereras i dag eller i morgon.

– Båda underbenen har gått rakt av, skadan är väldigt lik den Henrik Larsson råkade ut för för några år sen. Han ska opereras och de kommer att sätta in spik för att hålla allt på plats. Vi räknar med att det tar sex till åtta månader att läka och upp till ett år innan han kan spela fotboll igen.

– Men han hade tur i oturen, det rör sig om en tvärsfraktur vilket betyder att brottet går rakt igenom båda benpiporna. Det är en viktig detalj när vi talar om läkningsprocessen, säger Karol Zyto.

Flickvännen tröstar

Hur har han tagit beskedet?

– Han är naturligtvis väldigt ledsen. För en ung kille känns ett år som en oändlighet. Men han har alla möjligheter att komma tillbaka till fotbollen igen, karriären ska inte behöva vara i fara.

AIK:s tränare Mikael Stahre och sportchefen Björn Wesström besökte Tomi Maanoja på Karolinska sjukhuset under gårdagskvällen.

– Han mår dåligt, har ont i benet, hjärtat och huvudet. Naturligtvis fick han en smärre chock när han såg att benet var av men han är medveten om det som hände, säger Björn Wesström.

Vem är med Tomi på sjukhuset?

– Hans flickvän finns hos honom och vi har också AIK-personal på plats.

FAKTA

Samma skada som Henrik Larsson drabbades av

Båda underbenen har gått rakt av, skadan är väldigt lik den Henrik Larsson råkade ut för för några år sen. I Tomis fall rör det sig om en tvärsfraktur vilket betyder att brottet går rakt igenom båda benpiporna. Det är en viktig detalj när vi talar om läkningsprocessen.

Han ska opereras och de kommer att sätta in spik för att hålla allt på plats. Vi räknar med att det tar sex till åtta månader att läka och upp till ett år innan han kan spela fotboll igen.

AIK:s läkare Karol Zyto