”Vi kommer att överklaga besluten”

AIK och spelarna fast i granskning – får betala flera miljoner i skatt

Dulee Johnson ska betala ytterligare drygt 100 000 kronor i skatt.
FOTBOLL

AIK är senast i raden att fastna i Skatteverkets kontroll av idrottsföreningar.

Solnaklubben och flera av spelarna tvingas betala 4,3 miljoner kronor extra i skatter för felaktigt utbetalda ersättningar till spelaragenter.

– Vi har ändrat våra rutiner, säger AIK Fotboll AB:s vd Annela Yderberg.

Foto: Foto: Bildbyrån
Tung smäll Sedan skatteskandalen i IFK Göteborg har Skatteverket specialgranskat svenska elitföreningar. Trist för Ivan Obolo som nu måste betala drygt 800 000 extra i skatt. Men AIK tycker inte att varken han eller klubben har gjort fel. ”Vi följde det som var branschens norm”, säger vd:n Annela Yderberg.

På grund av den stora skatteskandalen i IFK Göteborg för ett par år sedan beslöt Skatteverket 2007 att inleda en större revision av ett urval av svensk idrotts elitföreningar.

Myndigheten ville kontrollera och informera klubbarna om de skatteregler som gäller.

I höstas avslöjade Sportbladet att Helsingborgs IF med Henrik Larsson i spetsen upptaxerats sedan det visat sig att HIF betalt Larssons agent, Rob Jansen.

En ersättning som Skatteverket menar ska komma från Larsson själv.

Nu är det AIK:s tur att åka fast för samma sak.

AIK har betalt pengar direkt till agenterna till stjärnorna Ivan Obolo, Lucas Valdemarin, Dulee Johnson och Khari Stephenson.

– Vi följde det som var branschens norm och Svenska fotbollförbundets rekommendationer, säger AIK:s vd Annela Yderberg.

Spelaren ska betala

Spelaragenter har ofta avtal med sina spelare som gör att agenten får en viss procent på kontraktsvärdet vid ett klubbyte.

Skatteverket menar att agenterna därmed ska få betalt av spelaren – via lön som spelaren får från klubben. En ersättning som spelaren betalar löneskatt på och som klubben erlägger arbetsgivaravgifter på.

Men i såväl Helsingborgsfallen som i AIK har agenter skickat fakturor till föreningarna som betalt direkt till agentbolagen utan att löneskatt eller arbetsgivaravgifter har lagts på utbetalningen.

Totalt ska AIK Fotboll AB betala 2,4 miljoner kronor extra i skatter.

– Eftersom Skatteverket bestämt att det ska vara på det här sättet nu så har vi ändrat våra rutiner. Men det var väldigt oklart tidigare vad som gällde och därför kommer vi överklaga skattebesluten, säger Yderberg.

– Om vi inte får rätt så löser vi det ekonomiska då.

”Verkar vanligt”

Fler klubbar riskerar fastna i Skatteverkets nät.

– Det verkar ha varit ganska vanligt att agentersättningarna har betalts på det här sättet, säger Rolf Nilsson, samordnare för Skatteverket i södra Sverige.

Kommer fler klubbar åka dit?

– Det är hemligt vilka klubbar vi granskar, men dyker fler fall upp så agerar vi, säger Nilsson. Det här projektet med kontroll av idrotten pågår åtminstone 2009 ut.

Annela Yderberg är inte orolig att exempelvis Obolo ska påverkas negativt och rikta ilska mot AIK för att han blivit indragen i härvan där han kan tvingas betala 800 000 kronor extra i skatt.

– Det är inget jag har uppfattat från spelarna. Dessutom är det här fortfarande en process som pågår.

FAKTA

Så mycket ska spelarna och AIK betala i skatter

Den 9 augusti 2007 betalar AIK 1 993 730 kronor till agenten Christian Bragarnik för arbetet vid Obolos och Valdemarins övergång.

Skatteverket hävdar att pengar egentligen ska komma från spelarna.

Ivan Obolo ska betala 808 930 kronor i ytterligare skatt.

Lucas Valdemarin ska betala 828 197 kronor i ytterligare skatt.

AIK har under 2007 betalt totalt 287 500 kronor till agenterna Patrik Mörk och Patrick McCabe för arbetet med Khari Stephensons övergång.

Khari Stephenson ska betala 229 827 kronor i ytterligare skatt.

AIK har under 2007 betalt 135 000 kronor till agenten M de Vos, Holland, i samband med arbetet vid förlängningen av Dulee Johnsons kontrakt.

Dulee Johnson ska betala 103 437 kronor i ytterligare skatt.

AIK Fotboll AB ska betala ytterligare 1,7 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter (för utbetalningarna till spelarna) och 700 000 kronor i mervärdesskatt (moms).

Totalt: 2,4 miljoner kronor.

Totalt: 4,3 milj i skatter och tillägg

ARTIKELN HANDLAR OM