Nobbades av banken

AIK tvingas låna av privatpersoner – till mardrömsränta

FOTBOLL

AIK backade nio miljoner på ett halvår och lyckades inte sälja Ivan Obolo i augusti. Nu tar klubben ett lån med skyhög ränta på nära åtta miljoner – av privatpersoner.

– Bankerna lånar bara ut pengar till bostäder, säger AIK:s VD Annela Yderberg.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ekonomisk kris AIK har backat nio miljoner på ett halvår. I går meddelande AIK Fotboll AB att man ska lösa den ekonomiska situationen genom att teckna ett kortsiktigt lån på 7,7 miljoner – av privatpersoner.

18 miljoner i eget kapital vid årsskiftet. Bara hälften kvar ett halvår senare – och uteblivna försäljningar av spelare i augusti.

I går meddelande AIK Fotboll AB att man ska lösa den ekonomiska situationen genom att teckna ett kortsiktigt lån på 7,7 miljoner: pengar som ska säkra likviditeten den närmsta tiden.

”Ojämn verksamhet”

– Vi har alltid en plan och en reservplan. I det här läget var vi tvungna att välja reservplanen, säger AIK:s VD Annela Yderberg, som medger att de uteblivna spelarförsäljningarna har stor betydelse för det ekonomiska läget.

– Dessutom är vår verksamhet ojämn vad det gäller intäkter. Vi släpar fortfarande efter från förra säsongen och hade ett långt speluppehåll utan publikintäkter i somras.

I gårdagens pressmeddelande berättar AIK Fotboll AB att långivarna är privatpersoner med nära band till föreningen, däribland styrelsemedlemmar:

Fick nej av banken

"I tillägg till ett antal externa långivare återfinns också några styrelseledamöter och större ägare inom närståendekretsen."

Anledningen till att AIK fått ta hjälp av privata finansiärer är enkel: klubben fick nej från banken.

”För dialog”

– Vi har en bank som vi för dialog men som läget är i dag lånar bankerna bara ut pengar till bostäder. De är väldigt försiktiga när det kommer till företag, säger AIK:s VD Annela Yderberg.

– Nu kunde vi lösa det så här. Vi är lyckligt lottade som har samarbetsvilliga personer i klubbens närhet.

Men lånet från de externa långivarna har en baksida: räntan är en och en halv procent – i månaden.

Hög ränta

– Det motsvarar 18 procents ränta över ett år. Det är oerhört högt i dessa tider, när låneräntan ligger på tre till fyra procent, säger Anders Andersson, chefredaktör för småföretagartidningen Driva Eget.

– Nu handlar det visserligen om ett mångmiljonlån, men alla typer av banklån skulle ha haft betydligt lägre ränta än 18 procent.

Betala inom ett halvår

Men Annela Yderberg är övertygad om att AIK kommer lösa skulden, främst tack vare publikintäkter under hösten – och årskortsförsäljning i november.

– Räntan behöver inte bli så farligt i och med att vi ska betala tillbaka inom sex månader. Förhoppningsvis ska vi lösa det snabbare än så.

FAKTA

KAPITAL – RÄKNAT I MILJONER KR

1 januari 2008:

32,9 miljoner kronor.

30 juni 2008:

25,3 miljoner kronor.

31 december 2008:

18,1 miljoner kronor.

30 juni 2009:

8,9 miljoner kronor.