AIK:s nya succébrasse nobbade storklubbarna

FOTBOLL

Två av Brasiliens största klubbar erbjöd honom kontrakt, men både Vasco da Gama och Cruzeiro fick nobben. Istället reste Antonio Flavio över halva jordklotet – för att spela i Europas 24:e bästa liga. I kväll gör AIK-anfallaren sitt första stora Stockholmsderby

Den 10 april ringde Sportbladet upp AIK:s sportchef Björn Wesström efter ett tips från en läsare. Det blev ett kort samtal.

En brasiliansk tidning skriver att ni studerar en anfallare som heter Antonio Flavio.

– Okej.

Stämmer det?

– Nej.

Okej. Känner du till spelaren?

– Nej.

I går pratade Sportbladet på nytt med Wesström.

– Jag blånekade den gången, det stämmer, säger han.

– Vi var visserligen inte nära en affär då, men visst vi intresserade. Hade jag bekräftat hade fler fått upp ögonen för honom. Då hade det varit lätt för någon annan att åka ner till Brasilien och blanda sig i.

Tre veckor tidigare hade han och advokaten Carl Fhager suttit på Bruno Josi Daniel-stadions VIP-läktare i Santo André. På planen uppehölls Corinthians backlinje av en teknisk 22-åring och den svenska duon delade samma tanke: gör inte mål, Flavio.

– Hade han gjort tre mål i den matchen hade han inte spelat i AIK. Då hade nog större klubbar ryckt i honom, säger Fhager.

– Det syntes vilken kapacitet han hade. Han dribblade bort spelare i Corinthians som är ett av Brasiliens största lag. Då borde han hålla rätt bra i allsvenskan, tycker man.

Flavio skapade flera chanser, men till svenskarnas belåtenhet slutade det mållöst.

Ett par matcher senare hade AIK bestämt sig och la i början av sommaren fram ett kontrakt. Flavio passade in på varenda punkt i den kravprofil som klubben hade tagit fram i vintras.

– Vi sökte en ung anfallare som kunde hota backlinjer i djupet, som är snabb och bra med boll. Ivan (Obolo) är en tydlig spelare på planen, man vet var man har honom. Vi sökte ett komplement, säger Wesström.

Antonio Flavio fick sina första allsvenska minuter på Örjans vall i mitten av augusti. Tre omgångar senare var han given i startelvan, hade spelat fram till avgörandet mot Trelleborg och själv sänkt Häcken.

22-åringen har med andra ord alla skäl att vara stöddig när han möter Sportbladet på träningsanläggningen Karlberg inför dagens derby.

Men blicken flackar, händerna rör sig oplanerat.

Via tolken Charlee Mian berättar han försynt om varför han valde Sverige framför Cruzeiro, Vasco da Gama och Coritiba.

– Björn gav intrycket att det var en professionell klubb. Trots att jag hade anbud från flera andra klubbar kändes AIK rätt.

Det låter vansinnigt att välja AIK. Varför gjorde du det?

– När AIK tog kontakt var det ett enkelt beslut och när de andra erbjudandena kom hade jag redan lovat mitt ord till AIK. Jag står fast vid mitt ord.

Hur ofta ångrar du dig?

– Brasilien kommer säkert tillbaka i framtiden, men just nu har jag inte ångrat mig.

Hur var avskedet från familjen?

– Jag kommer från en by med 15 000 invånare. Jag bodde med mamma och mina systrar, men flyttade till en fotbollsakademi när jag var sexton. Klart mamma blev ledsen när jag lämnade landet, men hon stöttar mig. Hon vet att mina drömmar infrias, att min familj drömmar infrias. Och min dröm just nu är att vinna titlar åt AIK.

Intervjun är elva minuters trevande och avslutas med ”tack” på svenska. Flavio glider bortåt, får syn på lagkamraten Jos Hooiveld – och skiner upp. Personligheten är som förbytt när han luftjabbar mot mittbacken som svarar med en likadan box. Sedan förklarar Jos:

– Flavio köper oss extra tid på deras planhavla. Han har det vi saknade förut.

Jo. Men hur är han som person?

– Crazy as hell. Han är levande, alltid levande! Det älskar jag.

FAKTA

AIK vs Dif – Sydamerika vs Norrland

AIK

2007: Lucas Valdemarin, anfallare, Arsenal de Sarandi, Argentina

2007: Ivan Obolo, anfallare, Arsenal de Sarandi, Argentina

2008: Jorge Anchen, mittfältare, Bella Vista, Uruguay

2009: Antonio Flavio, anfallare, Santo Andre, Brasilien

Djurgården

2007: Mikael Dahlberg, anfallare, Sundsvall, Medelpad

2008: Johan Oremo, anfallare, Gefle, Gästrikland

2009: Andreé Jeglertz, tränare, Umeå, Västerbotten

2009: Petter Gustafsson, försvarare, Skellefteå, Västerbotten.

2009: Steve Galloway, tränare, Umeå, Västerbotten

2009: Dan Burlin, mittfältare, Skellefteå, Västerbotten