Johansson ska rädda AIK

”Lider med klubben”

FOTBOLL

De leder allsvenskan, men har förlorat 23 miljoner på ett år.

Nu ger sig förre Uefaordföranden Lennart Johansson in för att rädda AIK:s blödande ekonomi.

– Jag är orolig och lider med AIK, säger han.

Foto: Foto: Lotte FERNvALL
AIK fotboll blöder ekonomiskt – nu vill förre Uefa-basen Lennart Johansson rädda klubben.

Förra onsdagen blev lånet offentligt.

Utåt verkade AIK Fotboll skina, ändå nobbades de av banken och tvingades låna 7,7 miljoner kronor av privatpersoner till rena ockerräntan.

Lennart Johansson har följt allt via tidningarna. Under året har flera styrelsemedlemmar ringt för att be om hjälp, men först nu har han bestämt sig:

79-åringen ger sig in i matchen.

– Jag är bekymrad över AIK. Det är väldigt lätt att vara kritisk i efterhand till det som har hänt, men jag känner mest ansvar och oro, säger han.

Hur står det till med AIK?

– Det är ungefär så illa som det har varit ett par gånger förut. Debet och kredit går inte ihop. Och jag vet att styrelsen har sett det som nödvändigt med riskkapitalister för att få ordning på apoteket.

Mer detaljer än så har han inte – och fler behövdes inte för att fatta beslutet. Nu ber Lennart Johansson om att inte beskrivas som en messias, men kan inte vänta på att få börja med sitt nya uppdrag.

”Vet inte vad de vill ha”

– Jag sätter igång så fort jag får rent på skrivbordet, säger han.

Exakt vad ska du göra: bidra med kunskap eller pengar?

– Jag vet inte vad de vill ha, det är nog både och.

Du är hedersordförande, kommer du kliva in och ta en mer aktiv titel?

– Nej, ska jag agera så gör jag det bakom fronten. Det känns bättre.

Hur mycket pengar kan du hjälpa till med?

– Det finns de som kan bidra med mer. Jag var inte inblandad i det senaste lånet och är inte i den ekonomiska situationen att jag kan gå gå in med flera miljoner... även om jag gärna skulle vilja.

Jag anar att du har rika kontakter. Kommer du använda ringa runt för att försöka få in några miljoner till AIK?

– Ja, jag känner flera personer som jag måste höra efter om de skulle vilja bidra för klubben.

Hur ser du på gemene man, tror du alla förstår hur dåligt AIK mår?

– Nej, de vill inte veta. Gemene man vill se framgång, inte ekonomiska problem och bråk i styrelser.

Är det bråk i AIK:s styrelse?

– Det kan jag inte svara på.

”Lätt tappa proportionerna”

Trots storlånet och rapporter om att klubben förlorat 23 miljoner kronor på ett åt stod AIK-ledningen på sig. ”Det här är inte alls dramatiskt” sa VD:n Annela Yderberg häromdagen. Lennart Johansson håller inte alls med henne.

– Jag vill inte spekulera, men tror du inte att det beror på att de kommer från den privata sektorn? Det är lätt att tappa proportionerna då på vad som är viktigt. Man tänker att ett par miljoner hit och dit inte är så mycket. Jag är mycket mer oroad, säger han.

Måste förstå allvaret

Vad är det som har hänt med klubben som du var ordförande för i mer än tio år?

– Det är en universell sjuka. Vänder du dig runt i Europa så har alla storklubbar budgeterat med att vinna ligan, men det kan ju inte hända. Man räknar med att man kommer få pengar senare, så när de inte kommer blir det fel. Tyvärr, krisen vi ser nu är en allmän sjukdom.

Ser du det som ekonomisk dopning?

– Skriv vilka ord du vill. Det viktiga är att folk förstår hur allvarligt det är.

FAKTA

KRISEN I AIK

Januari 2008:

AIK har ett kapital på 32,9 miljoner kronor och en bred trupp med välavlönade spelare: Ivan Obolo, Bojan Djordjic, Dulee Johnson, Nils-Eric Johansson med flera.

Juni 2008:

På ett halvår har nästan åtta miljoner försvunnit. Dulee Johnson säljs till Maccabi Tel Aviv för sju miljoner och en tung lönepost försvinner.

December 2008:

Raset fortsätter, 7 miljoner till är borta efter att klubben upplever svårigheter med sponsorer. Totalt kapital på 18,1 miljoner kronor.

Maj 2009:

AIK tvingas till kontrollbalansräkning, en akut signal om ekonomiska problem, eftersom det egna kapitalet understiger hälften av aktiekapitalet. Samtidigt har det egna kapitalet sjunkit med 7,9 miljoner kronor på det första kvartalet.

September 2009:

AIK går till banken för ett större lån, men får nej. I stället skjuter privata investerare in 7,7 miljoner för ett kortsiktigt lån på sex månader. VD:n Annela Yderberg förnekar Lennart Johanssons uppgifter om att nya lån krävs, enligt henne publiceras inom kort en mer långsiktig plan för hur det ekonomiska läget ska stabiliseras.

ARTIKELN HANDLAR OM