Aftonbladet
Dagens namn: Virginia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

AIK:s succéduo om hägrande guld, fanatiska fans och det forna kaoset

FOTO: JIMMY WIXTRÖM

De tog över Sveriges största klubb i kris som debutanter och yngst i allsvenskan på ­sina positioner.

Tio månader senare är de två polarna på väg att föra AIK till en dubbel.

–?Vi ser oss själva lyfta bucklan, säger tränaren ­Mikael Stahre och sport­chefen Björn Wesström.

Inför dagens supermatch mot Elfborg har Sportbladet försökt ta reda på hur det gick till.

Bob Houghton, Roy Hodgson, Roger Gustavsson?… vad är den röda tråden, Micke?

–?Tre mycket bra tränare.

Och de enda tränarna som under de ­senaste 35 åren tagit SM-guld under sitt debutår i allsvenskan.

Om fyra veckor kan trion vara en kvart­ett.

–?Gärna! Det har ju gått rätt okej för dom tre, säger Mikael Stahre.

34 år gammal är han på väg att föra AIK till allsvenskt guld under sitt första år i allsvenskan och sitt blott tredje år som seniortränare.

Det är heller ingen vågad gissning att det är betydligt svårare att klara av den här bedriften i dag jämfört med 1974, 1976 och 1990 –?åren då de andra lyckades.

På den tiden var spelartrupperna i stort sett intakta år efter år och alla tre kom dessutom till stabila föreningar med oerhört starka ledare (Eric Persson, Stig Nilsson och Gunnar Larsson).

”Det var jävligt rörigt”

Mikael Stahre kom till en klubb där turbulensen bara var förnamnet i november 2008.

Dagen efter att Stahre tackade ja till att ta över efter Rikard Norling hoppade vd:n Charlie Granfelt och sportchefen Ola ­Andersson av.

–?Det var jävligt rörigt, berättar Björn Wesström som då var scoutingchef ­under Andersson.

–?Jag satt med Per Bystedt (ordföranden) här på Karlberg när plötsligt någon ringde till Per och sa att Ola sagt upp sig. Jag tänkte spontant: ”Hur gör vi nu?”. ­Alla frågorna om planering, spelartrupp, tränarstab … vem är närmast de frågorna? Ja, det var ju jag!

Då 36-årige Wesström utsågs ganska snart som tillförordnad sportchef och plötsligt hade alltså polarna tagit över i Sveriges största klubb – dessutom som yngst i allsvenskan på sina poster.

–?Vi fick avskärma oss från all turbulens och bara sätta oss ner och börja jobba.

Men de kunde sitt AIK.

Båda kom till klubben under det senaste guldåret – 1998; Wesström som idrottskonsulent och Stahre som P16-tränare.

Wesström, som var bättre i hockey än fotboll som ung, har varit anställd i klubben sedan dess och varit allt från chef för ungdomsfotbollen till scout och juniortränare.

Stahre, som slutade som aktiv när han var 15-16 år, har varit heltidsanställd tränare inom AIK sedan 2000 och haft befattningar som juniortränare, talang­utvecklare och tipselittränare.

–?Vi har jobbat extremt nära varandra under hela den här tiden, säger Stahre.

Det allra närmaste de jobbat, fram till i år, var när de tillsammans tog över som tränare i AIK:s samarbetsklubb Väsby i division två 2007.

–?Ett jävligt viktigt år. Det var första gången vi ansvarade för ett seniorlag, ­säger Stahre som varit fotbollstränare ­sedan han var 14 år.

Paret tog upp Väsby till superettan ­direkt och förde laget till semifinal i Svenska cupen. Året efter flyttades Wesström tillbaka till AIK och blev scoutingchef medan Stahre blev kvar som chefstränare i Väsby.

De elva åren har byggt en mycket stark vänskap.

–?Vår relation är ruggigt stark, säger Stahre.

–?Det finns ingen jag pratar med så mycket med som med Micke, säger Wesström.

–?Jag har en mycket stor tillit till Björn, säger Stahre.

–?Vi gör varandra bättre, säger Wesström.

–?Vi har aldrig varit ovänner, säger ­Stahre.

Så där håller de på att fylla i varandra hela tiden.

–?Det är väldigt sällan vi pratar i mun på varandra eller att det blir helt tyst. Det finns en tajming mellan oss och en känsla för hur den andra tänker.

Där hittar vi nog en av förklaringarna till årets framgångar.

–?I det här läget och i AIK är det extremt viktigt att vi har en stark relation, säger Stahre.

Jobbar närmare varandra

På frågan om vad de har förändrat i AIK vill de inte gärna svara med respekt för sina föregångare Norling, Novakovic och Andersson, men efter lirkande säger Wesström:

–?Skillnaden jag upplever mot 2008 är att vi jobbar väldigt, väldigt nära varandra. Det är en avgörande skillnad.

–?Ja, och det har nog inneburit att den här enade känslan varit lättare att få in här på Karlberg och i spelartruppen, säger Stahre.

Radarparet menar också att en framgångsfaktor är att de är bra på att identifiera vad olika personer är bra på.

–?Man fokuserar ofta för mycket på vad man ska utveckla. Det gäller i stället att optimera de goda sidorna till 100 procent, säger Stahre.

Nyförvärven har man verkligen lyckats optimera. Alla fyra stora värvningar har gått rakt in i startelvan: Jos Hooiveld, Martin Mutumba, Dulee Johnson och Flavio.

–?Alla vill ha bra fotbollsspelare och tror också att de värvar bra fotbollsspelare. Men det viktiga är personligheten – hur ska han passa in i den här gruppen och vad kan han förstärka med. Därför ­säger vi hela tiden att vi kompletterar med nya spelare – för det gör vi. Vi utgår från det vi redan har.

Om supportrarna; Vi tror på dialog

Supportrarna är en välkänd – och ökänd – maktfaktor i AIK.

Nu har både Firman och firma Stahre/Wesström levt i ett framgångsrus hela ­säsongen.

Men vad har ni för strategi när det gäller kontakten med fansen?

–?Vi tror på dialog. De ska alltid känna sig välkomna att ta kontakt med oss om de har något att framföra. Om det är konstruktivt … eller destruktivt … eller vad fan det är. Säg det! Upp med det på bordet så vi kan behandla det, säger ­Wesström.

Men man har som sagt inte haft några motgångar ännu.

–?Vi får hela tiden höra: ”Ni har inte ställts inför några prövningar, det svåra är när det går dåligt”.

–?Nej, säger jag. Det svåra är att se till att det aldrig går dåligt. Visst är det jättesynd om Andrée Jeglertz, men va fan – se till att det inte går dåligt, säger ­Wesström.

Hade du några betänkligheter att ta över AIK med tanke på fansen, Micke?

–?Jag har ju inte suttit i en källare i tio år så det är klart att jag vet hur det har ­varit. Det är ju AIK. Det bara är så.

Och du tog jobbet ändå?

–?Ja, och jag har alla fingrar kvar än så länge (skratt).

AIK är nu i cupfinal mot IFK Göteborg och i dag möter de det Elfsborg som ­Stahre före säsongen målade upp som storfavoriter med orden ”de kommer att jogga hem allsvenskan”.

–?Och det tycker vi fortfarande att de borde, säger Wesström och garvar.Johan Flinck
Johan Flinck

–?Nej, men i det här läget går jag inte ut och lastar över favorittrycket på några andra. Vi leder serien och det står vi för. Det går inte att hålla på att gömma sig. AIK är ingen sådan klubb och vi har inte sådana spelare. Att säga till Bojan att nu ska vi säga att vi siktar på topp fyra vore att kväva hans personlighet, säger Stahre.

–?Det är klart att vi ser oss ­själva lyfta bucklan.

Guldmakare under sitt allsvenska debutår sedan 1974

Bob Houghton, Malmö 1974

   26 år gammal tog Malmö 1974 över engelsmannen Houghton, anfallaren som bara varit spelande tränare i fyra år i lägre divisioner i England. Det blev succé direkt och han revolutionerade, tillsammans med Hodgson, svensk fotboll med sitt 4-4-2 med zonspel och sina offsidefällor. MFF tog tre allsvenska guld och fyra cupguld under Houghtons sex år. Men framför allt förde han klubben till Europacupfinal 1979. Sedan han lämnade MFF har han tränat klubbar och landslag på de mest skilda håll i världen: Saudiarabien, Kina, Uzbekistan, USA, Schweiz, England och Indien. Återkom till MFF 1990-92 utan att lyckas.

Roy Hodgson, Halmstad 1976

   Engelsmannen rekommenderades 1976 till Halmstad av kompisen Houghton, trots att han aldrig hade tränat ett lag på egen hand förut. 28-åringen gjorde om Houghtons bedrift och tog Halmstad direkt till klubbens första guld. Upprepade bedriften 1979 och lämnade sedan klubben. Har sedan fortsatt göra succé runt om i världen och haft flera tunga tränarjobb: schweiziska landslaget (VM-åttondelsfinal 1994), Inter, Blackburn, FC Köpenhamn och finska landslaget. 1985-90 var han i Malmö FF och förde klubben till sex raka seriesegrar och två SM-guld.

Roger Gustafsson, IFK Göteborg 1990

   Efter flera år som ungdomstränare i klubben fick Gustafsson ta över som a-lagstränare 1990. Han förde klubben till dess första guld på tre år och inledde samtidigt klubbens senaste storhetstid. På sex år blev det fem SM-guld, ett cupguld och, inte minst, fyra år i Champions League med kvartsfinalen 1994/95 som topp. Sedan han hoppade av som huvudtränare har han varit klubben trogen, som ungdomsansvarig, sportchef och också ett inhopp som a-lagstränare. Sedan flera år är han chef över sitt skötebarn – ungdomssatsningen Änglagården.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet