Dömda & utdömda

B-lirarnas revansch – brokig skara ska frälsa AIK: Inre kraft

FOTBOLL

De har ratats som fotbollsspelare, åkt dit för rattfylla, dömts för misshandel eller misslyckats i sina hemländer.

I dag ska ett gäng utdömda spelarna föra AIK till SM-guld.

– Vi har gått stärkta ur tuffa perioder, säger Kenny Pavey.

När Daniel Örlund återvände till AIK i vintras efter utlåningen till Fredrikstad betraktades han som tredjemålvakt i klubben.

Nu har han släppt in minst mål av alla målvakter i årets allsvenska, blivit klar för Rosenborg och tippas komma med på landslagets vinterturné.

Långa omvägar

Spelare som Jos Hooiveld, Ivan Obolo och Kenny Pavey lyckades aldrig i sina hemländer utan har mer eller mindre långa omvägar hamnat i Solna.

Hooiveld har åkt dit för rattfylla, liksom Dulee Johnson. Ständiga problembarnet Johnson har dessutom dömts för misshandel, vilket Martin Mutumba också gjort.

Nej, vägen till tidernas guldfinal har inte varit spikrak för AIK-stjärnorna.

”Harmonisk”

– I Finland kändes det som att jag var slut som människa, eller i varje fall som fotbollsspelare. I AIK har jag fått en andra chans, säger Mutumba.

– Det är tre år sedan jag kände mig så harmonisk och glad att få representera ett lag. Jag är glad att jag funnit det, säger Bojan Djordjic som var utdömd som kaxig föredetting redan som 23-åring.

Många menar att vi i spelarnas brokiga karriärer hittar förklaringen till hur AIK lyckats resa sig ur kaoset och krisen för mindre än ett år sedan, hållit den ena 1–0-ledningen efter den andra och pallat det tryck som inte finns i någon annan svensk klubb.

– Vi har många bra spelare som haft sina upp- och nergångar. Det har gett oss erfarenheter i livet och vi har gått stärkta ur tuffa perioder, säger Pavey.

”Visa att man är bra”

– Jag har också tagit stryk i min karriär. Men du lär dig av motgångar och vi har många spelare som gått igenom det där, säger mittbacken Hooiveld.

Tränaren Mikael Stahre:

– Spelarnas inre kraft blir ännu större. Jag ser absolut en koppling till det. Man vill visa att man är bra.

FAKTA

AIK:s UTDÖMDA GÄNG

JOS HOOIVELD

Lyckades inte slå igenom hemma i Holland och gick till österrikiska Kapfenberger. Där upplevde han en mardröm i ett halvår och kallades bland annat hjärndöd av tränaren. Gick till finska Inter Åbo och gjorde succé. Men åkte också fast för rattfylla under sin tid i Finland.

BOJAN DJORDJIC

Utdömd av de flesta som en kaxig supertalang som snackade mer än han levererade på plan efter att lånats ut till tre olika klubbar i tre olika länder medan han tillhörde Manchester United.

IVAN OBOLO

Har varit två svängar i Europa (italienska Piacenza 2002/03 och spanska Burgos 2006) utan att lyckas och fått återvända till Argentina.

KENNY PAVEY

Provspel i Aston Villa var det närmaste Pavey kom PL. Kom till Ljungskile 1998 och spelade sedan i perioder i klubben under fem år innan han skrev på ett längre kontrakt.

DANIEL ÖRLUND

Efter tre år som ohotad förstemålvakt petades han av Nicklas Bergh i maj i fjol och lånades under hösten ut till norska Fredrikstad. När han återvände till AIK i januari var han i princip tredjemålvakt. Men Tomi Maanoja bröt benet, Bergh skadade armbåge och i år har Örlund släppt in minst mål i allsvenskan.

MARTIN MUTUMBA

Supertalang i AIK när han bröt benet, sparkades av klubben och hamnade i dåligt sällskap hemma i Rinkeby. Dömdes till samhällstjänst för misshandel och lämnade Stockholm för Finland och

Inter Åbo i tre år. Stahre tog tillbaka honom till Stockholm och Väsby och i år följde han med till AIK.

DULEE JOHNSON

De senaste fyra åren har liberianen dömts för misshandel, grovt rattfylleri och olovlig körning. I somras stängdes han dessutom av i en match för att försovit sig till en träning. Hade en misslyckad sejour i israeliska Maccabi augusti 2008–juni 2009.