AIK-stjärnans kaxiga tatuering

Mutumba gick till tatueraren – två dagar före avgörandet

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Mutumbas nya tatuering.
FOTBOLL

Martin Mutumba visste att AIK skulle vinna guld.

Han var så himla säker att han – redan två dagar före avgörandet – gick till tatueraren och brände in "AIK Guld 2LAX9" på bröstet.

– Jag visste hela tiden. Jag sa hela tiden att vi skulle vinna!

Men det såg länge ut som att Mutumba skulle få skämmas för sitt kaxiga tilltag. Efter sin misslyckade första halvlek smög han i paus iväg till toaletten för att kolla mobilen och såg att han fått sms från sina vänner.

Budskapet var glasklart: Du är sämst.

Mutumba var blek, ja utraderad av 17-årige Mikael Dyrestam, i första halvlek.

– Jag fick några meddelanden i mobilen, mina kompisar sa "du är sämst". Jag tänkte "jag måste höja mig lite", berättar han i årets vildaste intervju.

”Det är dags" Det är dags!”

En halvlek senare hade Mutumba gett AIK guldet och varit bäst på planen.

– Jag tänkte "alla i hela Sverige kollar på den här matchen. Det är dags för show! Jag har snackat om show hela tiden och tänkte: det är dags! Det är dags!".

Avgörandet kom tio minuter in i andra.

Erik Lund fumlade med bollen på högerkanten och en pånyttfödd Martin Mutumba stal den. Han nådde Flavio i mitten som enkelt bredsidade in kvitteringen. Plötsligt var guldet i Solna igen, och IFK Göteborg reste sig aldrig från smällen.

Efteråt står Martin Mutumba tjutande glad, i bar överkropp, och berättar:

– Jag visste hela tiden. Jag sa hela tiden att vi skulle vinna! Två dagar innan gjorde jag den här tatueringen: "AIK Guld 2LAX9". Alla snackar om att vi bara snackar, men vi vann till slut. Det här var för min familj, alla som trodde på mig, Rinkeby och alla förorter i Sverige, mannen, säger han till Canal Plus.

Firar i Rinkeby

Mutumba säger att han ska fira guldet i Rinkeby, men först ger han en precis lika sprudlande analys av matchen:

– De gjorde ett-noll, vi var lite skärrade, vi visste inte vad som hände. Sen gick vi in och tänkte "grabbar, vi kan vinna SM-guld. Det är bara att göra ett-ett". Vi gör ett-ett, sen Tjerna, kungen, han har spelat i elva år, och han gör mål, mannen, Det blir inte bättre känsla än det här. Jag har drömt om det här, mannen, sedan jag var liten. Sen jag var liten!