”Det här går inte längre”

Lagrell vill flytta utdelningen av bucklan till Fotbollsgalan

Foto: Foto: Bildbyrån
Rasar mot stormningen Lars-Åke Lagrell såg med fasa hur AIK:s fans vällde in på planen. ”Jag känner att vi kan inte binda upp så här mycket poliser bara för att vi ska ha prisutdelning”, säger han.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Fest eller skandalscener – åsikterna gick isär efter att AIK-publik rusat in på innerplan.

Sportbladet kan nu avslöja att prisutdelningen flyttas till Fotbollsgalan från och med nästa år.

– Vi måste ta konsekvenserna av att det här faktiskt inte går längre, säger Lars-Åke Lagrell.

Lagrell.

Kravallutrustad polis stod uppradad mot AIK-anhängarna men när domaren Martin Hansson blåste för full tid gjordes inga försök att förhindra planstormningen.

I stället fick polisen koncentrera sig på att upprätthålla tillräcklig ordning för att förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell skulle kunna dela ut Lennart Johanssons pokal till AIK.

Vill flytta ceremonin

Det blir med stor sannolikhet sista gången detta sker i samband med en match.

– Jag känner att vi kan inte binda upp så här mycket poliser bara för att vi ska ha prisutdelning, säger Lagrell.

I fortsättningen kommer svenska mästarna få lyfta pokalen på Fotbollsgalan.

– Under min bilresa hem har jag kommit fram till att lägga ett förslag att vi ska ta prisutdelningen på Fotbollsgalan i stället. Det blir en för negativ bild för fotbollen att ha så mycket poliser inne på arenan bara för att vi ska kunna ha en prisutdelning.

Utvecklingen är beklaglig, tycker Lagrell.

– Vi har haft den här traditionen ända sedan allsvenskan startade och det är klart att det är tråkigt att vi bryter den. Men det är inte första gången detta händer, vi har haft det här problemet ett antal gånger. Vi måste ta konsekvenserna av att det faktiskt inte går längre.

Kan man inte dela ut pokalen uppe på läktaren?

– Då måste anläggningarna vara gjorda för det. Vi har guldlagen på olika arenor, jag tror inte att det är möjligt i Sverige. Låt oss i stället använda det vi har som är unikt, det som Lasse Anrell brukar kalla firmafesten; låt oss utnyttja Fotbollsgalan, jag tror att det är rätt, säger Lagrell.

Många poliser

Under tiden från slutsignal fram till AIK kom ut på innerplan för att lyfta pokalen inträffade ett antal sammanstötningar mellan AIK- och IFK-anhängare. Bland annat kastades en bengal mellan två klungor på läktaren.

– Jag såg det för dåligt,

Sune Hellströmer och jag var ute på planen men polisen motade in oss in i spelargången, därför kan jag inte bedöma de händelserna. Men jag såg att det krävdes en helskottas massa poliser inne på arenan och det tycker jag är negativt för fotbollen, säger Lagrell.

– I fortsättningen låter vi sista matchen gå i föreningarnas regi, de får göra precis vad de vill. Det hade varit bättre att AIK själva fått hylla sina hjältar i dag, så hade vi tagit prisutdelningen på Fotbollsgalan i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM