AIK:s kris total

Domaren missade hands

FOTBOLL

AIK gick återigen mållösa av planen och är de sämsta regerande mästarna genom tiderna.

Men med tio minuter kvar borde Solnalaget ha fått en straff sedan HBK:s kapten Johnny Lundberg fångat bollen med händerna.

Istället sänkte Jonas Gudni Saevarsson fjolårets guldlag i matchen sista minut.

– Just nu är vi ruskigt besvikna, säger tränaren Mikael Stahre till Canal Plus.

Foto: CANAL PLUS

AIK flyttade upp positionerna och jagade ett segermål i hemmamatchen mot Halmstad. Närmast kom Solnalaget i den 79:e minut när domaren Markus Strömbergsson borde ha dömt straff.

Sebastian Eguren mötte ett inlägg och nickade mot mål. Men bollen fastnade på Halmstads kapten Johnny Lundberg. Försvararen höll sedan i bollen och hindrade Miran Burgic från att komma fram på returen.

”Fångar den av reflex”

– Jag får bollen rakt på mig och av ren reflex fångar jag den. Men det är inte så mycket att göra. Jag försöker släppa de så fort som möjligt. Det är en ren reflex, säger Lundberg.

Men domaren friade och i matchens näst sista minut markerades sedan AIK:s krisöppning ytterligare. Jonas Gudni Saevarsson lossade från distans och sköt, via AIK-spelare, 1-0 till Halmstad.

– Jävligt tungt. Vi förtjänar att vinna den här matchen. Vi har bra tryck i andra halvlek men sedan får de ett mål i slutminuten när vi flyttar framåt. Det är jävigt jobbigt, jävligt tungt och besviket. Men vad fan ska man göra? Vi måste kriga ur oss den här positionen. Det var ett fall framåt i alla fall men det är tråkigt, säger Bojan Djordjic till Canal Plus.

Sämst någonsin

AIK har nu fått den sämsta öppningen av alla regerande mästarna genom tiderna i allsvenskan. Aldrig tidigare har ett lag inte vunnit någon av de sex inledande matcherna året efter sitt guld.

AIK har efter sex matcher bara två poäng och ett enda gjort mål framåt.

– I andra halvlek är det bara en fråga om när AIK ska göra målet och istället är det Halmstad som gör mål på en andraboll efter en fast situation. Sådan är fotbollen tyvärr. Men just nu är vi ruskigt besvikna, säger tränaren Mikael Stahre.

FAKTA

Här är de sämsta mästarlagen någonsin

Sedan fotbollsallsvenskan startade 1924 har inget regerande mästerlag spelat som många omgångar som AIK utan att vinna. Här är de tre regerande mästarlagen som varit segerlösa längst.

AIK 2010: Sex omgångar utan seger.

Kalmar 2009: Fem omgångar utan seger.

Malmö 1976: Fem omgångar utan seger.

Hela AIK:s trista svit:

14 mars: Mjällby (h) 0–0.

20 mars: BP (b) 0–0.

29 mars: Gais (b) 1–3.

5 april: Örebro (h) 0–1.

11 april: Gefle (b) 0–1.

14 april: Halmstad (h) 0–1.

Källor: SVT och TT. (TT)

AIK–Halmstad 0–1 (0–0)

0–1 Jonas Gudni Saevarsson (90).

Varningar, AIK: Per Karlsson, Dulee Johnson, Bojan Djordjic. Halmstad: Tomas Zvirgzdauskas.

Domare: Markus Strömbergsson, Gävle..

Publik: 9 588.

AIK (4–4–2): Tomi Maanoja – Kenny Pavey, Per Karlsson, Walid Atta, Nils–Eric Johansson – Viktor Lundberg (Miran Burgic 66), Dulee Johnson (Martin Lorentzon 83), Sebastian Eguren, Bojan Djordjic – Martin Kayongo Mutumba, Antonio Flavio.

Halmstad (4–4–2): Karl–Johan Johnsson – Ryan Miller, Tomas Zvirgzdauskas, Johnny Lundberg, Christian Järdler – Alexander Prent (Michael Görlitz 57), Jonas Gudni Saevarsson, Mikael Rosén, Emil Salomonsson – Emir Kujovic (Anselmo 84), Marcus Olsson (Joe Sise 72).