Öppnar för AIK

Mjällby: Har fått en förfrågan om framtida intresse

FOTBOLL

Han är en av AIK:s största spelare genom tiderna.

Nu kan Johan Mjällby, 39, bli lösningen på klubbens kris.

Sportbladet kan avslöja att AIK har varit i kontakt med Celtictränaren.

– Jag har fått en förfrågan om ett framtida intresse, vi får se hur de känner i sommar, säger Mjällby.

I måndags lämnade Mikael Stahre sitt tränaruppdrag i AIK.

Sportchefen Björn Wesström utnämndes samtidigt som ersättare och i veckan har klubben kommunicerat ut att det INTE rör sig om en tillfällig lösning. Internt däremot har man redan börjat fundera på en ”riktig” efterträdare till Stahre.

Enligt uppgifter till Sportbladet har AIK i dagarna haft kontakt med Mjällby, som sedan en månad tillbaka jobbar som assisterande tränare till Neil Lennon i Celtic.

”Fick en förfrågan”

När Sportbladet konfronterar Mjällby med uppgifterna säger han:

– Jag känner folk inom AIK:s organisation och det är klart att vi pratar, men det är ingenting vi gör officiellt. Jag har fått en för­frågan om ett framtida intresse men just nu vill jag bara fokusera på Celtic. Vi har tre matcher kvar i ligan och vi vill av­sluta bra här.

Blir det ingen förlängning med Celtic kan AIK bli ett alternativ.

– Vi får se vad som händer här nu. Jag är hemma igen i maj och om det finns ett intresse då så får de gärna höra av sig. Det är klart att jag skulle vara öppen för en sådan diskussion.

Hur ställer du dig till att hoppa på ett sådant uppdrag, mitt i säsongen?

– Det kan jag inte svara på. Men jag gjorde ju det här i Celtic och jag har lärt mig mycket här.

Känner du dig mogen för ett uppdrag som huvudtränare?

– Ja, det har jag varit i många år, det är inget problem alls men det ska vara på mina villkor, förstås.

Inte klart i Celtic

Celtic har inte gjort klart med någon ny tränare till nästa säsong.

Väljer klubben att fortsätta med Lennon talar mycket för att även Mjällby blir kvar.

– Vi har inte fått några indikationer men det är klart att mina chanser ökar om Lennon får jobbet.

Annars...

– Om AIK är intresserade så får de höra av sig, de har mitt nummer, säger Mjällby.

FAKTA

DÄRFÖR SKULLE MJÄLLBY SES SOM EN FRÄLSARE

HISTORIEN

Under sin aktiva karriär spelade Mjällby 135 allsvenska matcher för AIK. Han var en av lagets nyckelspelare när klubben tog SM-guld 1998. Efter en lång sejour som utlandsproffs i Spanien och Skottland återvände han till AIK 2006. Trots svåra skadeproblem med knäna spelade han en sista match för AIK innan han lade skorna på hyllan.

MERITERNA

Mjällby vann både cupen (1996) och ett SM-guld med AIK (1998) innan han drog vidare till Skottland och firade stora triumfer med

Henke Larsson i Celtic. Mjällby vann ligan tre gånger och blev skotsk cup- och ligacup­mästare två gånger innan han avrundade sin tid som utlandsproffs i Levante. I landslaget hann han med 49 kamper, ett EM- och ett VM-slutspel.

PERSONLIGHETEN

Få spelare har haft en sådan inställning och vinnarskalle på en fotbollsplan som den gamle landslagsspelaren. Hans uppoffrande spel, slit och lagmoral har uppskattats överallt där han har härjat runt och det var inte för intet som förbundskapten Tommy Söderberg gav honom smeknamnet ”Kärnkraftverket”.

STATUSEN

Få spelare har fått sådan status hos AIK-fansen som Mjällby. Och inte undra på det, med den inställningen både på och utanför planen. När han återvände till AIK 2006 vecklade Black Army ut en stor banderoll över hela Norra Stå med texten KUNG MJÄLLBY bredvid en bild på en viking.