Ett splittrat mästarlag

Nu släpper AIK kaxigheten och köper flärdfri trygghet

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

MALMÖ. SM-guldet vanns i ett sorts kreativt kaos där kaxighet och attityd utnyttjades till att skapa ett kollektivt vinnande självförtroende.

Nu säljer AIK kaxigheten och köper flärdfri trygghet för pengarna.

Mästarna har en säsong och en klubb att rädda från katastrof och då är det bara hårt arbete som gäller. Nye AIK-tränaren Alex Miller var i går för förkyld för att förklara varför han efter bara tre träningspass valde att sälja Bojan Djordjic och Martin Mutumba till ungerska Videoton.

Förståeligt. För vad skulle han säga? Ingen kan inbilla mig att det var skottens helt egna beslut.

”När AIK får marknadsmässigt betalt så är det bra att AIK kan ge spelare som under många år visat klubben lojalitet chansen att åka utomlands.”, säger klubbens första assisterande tränare Björn Wesström till AIK:s officiella hemsida.

Djordjic bittra kommentarer om att han känner sig äcklad av sättet som han och Mutumba fått sparken på tyder inte direkt på att Bojan ser flytten som en chans. Både han och Mutumba ville vara kvar i klubben som är klubben i deras hjärtan men toppfotboll är en krasst resultatinriktad verksamhet som sällan tar hänsyn till nostalgi och känslor när viktiga beslut fattas.

Klubbens sportledning bestående av Alex Miller, Jens Andersson och Björn Wesström är de som officiellt ansvarat för beslutet om försäljningen och om de gjort rätt eller fel får vi facit på först i oktober/november.

Har inte funnits någon arbetsro

AIK:s ledning har varit tvungen att bestämma sig för en linje man tror ska leda till det absolut viktigaste i höst – att hålla sig kvar i allsvenskan. Mästartiteln är förpassad till historien. Som våren utvecklade sig finns inget positivt med titeln annat än den ära och stolthet man ska känna över fjolårets prestation. På planen ger guldet inga fördelar och som lag har AIK inte presterat i år.

Naturligtvis beroende till stor del beroende på alla förändringar i trupp och organisation, det har inte funnits någon som helst arbetsro för någon i föreningen hittills den här säsongen eftersom varje moment i varje match, varje resultat, varje missad målchans har jämförts med prestationen förra året.

När AIK väljer att sälja två av truppens mest karismatiska spelare då redan fem av fjolårets mest använda spelare har försvunnit är det naturligtvis ett vågspel.

Spelare som sticker ut vid sidan av planen skapar dubbla känslor. En del älskar deras attityd, andra ser dem som babblande egon utan självkritik när laget inte presterar. Varken Bojan Djordjic eller Martin Mutumba har imponerat i vår, men vem har egentligen gjort det i AIK?

AIK-ledningens tuffa beslut att sparka iväg två spelare som av många ses som ikoner i klubben såväl hyllas som sågas i dag av hängivna supportrar som inget hellre vill än se sitt AIK som en vinnare igen. Med värvningarna av Robert Åhman-Persson och Helgi Danielsson signalerar sportledningen att man valt väg och den heter stabilitet framför elegans och briljans.

Skapar lugn och defensiv trygghet

Såväl RÅP som Danielsson är lojala arbetsamma lagspelare av tämligen hög allsvensk klass utan att vara nära någon individuell stjärnstatus. Man trollar inte fram ett guldlag byggt på deras kvaliteter men man kan skapa lugn och defensiv trygghet samtidigt som man får tillräcklig passningsskicklighet för ett uppbyggnadsspel utan onödigt risktagande.

Robert Åhman-Persson inledde säsongen som Malmös bäste målskytt men det var nog en engångssvit. Hans kvaliteter är inte de offensiva och när MFF fick fram unga stjärnskottet Ivo Pekalski fanns inte längre en defensiv plats på Malmös mittfält kvar. RÅP tar därför med sig en stor portion revanschlust hem till Stockholm vilket kan bli nyttigt för AIK.

Alex Miller står inför en stor utmaning men han får faktiskt en fördel genom att inte behöva ta hänsyn till historien och behöva mäta form för dagen mot hjälteroller för ett år sedan.

Miller startar från noll men den avgörande frågan är om han hinner skapa ett lag samt om han har kvalitet nog i den hårt sargade truppen för att göra mästarna till allsvenskar även nästa säsong?