”Kallade mig waste”

Nu bryter Mutumba tystnaden: Jag ville också stanna i AIK

FOTBOLL

Guldhjälte i höst, utkastad måndags.

Nu berättar Martin Mutumba, exklusivt för Sportbladet, för första gången om avskedet ifrån AIK.

25-åringen bekräftar att han och Bojan Djordjic blev utsparkade av nye coachen Alex Miller.

– Han kallade mig waste, säger Martin Mutumba.

Martin Mutumba och Bojan Djordjic blev i går klara för ungerska Videoton. En affär som enligt Bojan Djordjic drevs på av nye tränaren Alex Miller som mer eller mindre ”sparkade ut” stjärnorna.

Den versionen bekräftas nu av Martin Mutumba. För Sportbladet berättar 25-åringen för första gången om uppbrottet från klubben i hans hjärta.

Bara sex träningar

– Det var helt Millers beslut att sälja oss. Jag ville stanna men det gick inte, säger Mutumba.

Skotten beslutade efter sex träningspass att de två spelarna skulle säljas.

Dagen innan midsommar gav han sportchefen Jens Andersson grönt ljus att sälja duon om det dök upp ett bud och gav klubbens två största profiler det iskalla beskedet att de inte längre var välkomna.

– Han kallade mig waste, säger Mutumba.

Nytt liv i Ungern

Bara dagar senare var övergången till den ungerska storklubben i hamn.

25-åringen befinner sig nu i Ungern tillsammans med Djordjic för att börja sitt nya liv i Videoton. Mycket har hänt på bara några dygn och Mutumba är fortfarande fåordig kring chockförsäljningen.

– Men allt Bojan säger stämmer.

Nu hoppas duon kunna lägga historien med AIK bakom sig.

Båda spelarna har AIK i sina hjärtan och Martin Mutumba kommer för alltid att bära sin ”A.I.K. GULD 2LAX9”-tatuering på bröstet. Men nu börjar ett nytt liv.

I Ungern, i Videoton.

– Jag har sagt mitt. Det finns inget mer att tillägga nu, säger Bojan Djordjic.

Fotnot: En svensk översättning av ordet waste betyder ungefär ”avfall, sopor, skräp, rester”.

FAKTA

TURBULENT START FÖR NYE COACHEN

Tisdag 22 juni

AIK presenterar sin nya tränarlösning. Ut med Björn Wesström. In med Alex Miller med ett förflutet i bland annat Liverpool. Samma dag gör nye tränaren sin första träning med laget.

Söndag 27 juni

AIK:s sportchef Jens Andersson träffar Bojan Djordjic och Martin Mutumba i ett möte där han meddelar att duon kommer att säljas. Övergången till ungerska toppklubben Videoton FC är klar, men än så länge hemlig.

Måndag 28 juni

Klockan 14.40 skickar AIK ut ett pressmeddelande där affären bekräftas.

– När AIK får marknadsmässigt betalt så är det bra att AIK kan ge spelare som under många år visat klubben lojalitet chansen att åka utomlands, säger Björn Wesström, assisterande tränare.

Samtidigt presenteras fyra nya spelare: Robert Åhman Persson, Goran Ljubojevi?, Helgi Daníelsson och Admir Catovic.

En stund senare avslöjar Sportbladet att Bojan Djordjic och Martin Mutumba i själva verket tvingats bort från klubben av nye tränaren Alex Miller. Efter bara tre dagar som AIK-tränare ska han ha bestämt sig för att duon skulle säljas.

– Det var Millers beslut. Jag har pissat blod för AIK men på sex träningspass har jag gått till att ha noll förtroende, säger Djordjic till Sportbladet.

Tisdag 29 juni

Bojan Djordjic och Martin Mutumba sätter sig på flyget till Budapest. Samtidigt åker spelarna i deras förra lag till Danmark för en träningsmatch mot Bröndby. Miller får en mildare succéstart på nya jobbet och vinner med 1–0.