”Det som hände är över”

Sportbladet har träffat AIK:s nye tuffe tränare – Alex Miller

FOTBOLL

Han tycker inte om klubbens långsiktighet, gillar inte att läsa på om sina nya spelare och vill inte se tillbaka ens på fjolårets guld.

AIK har fått en uppseendeväckande skotte vid rodret.

Jag har fått en uppseendeväckande kvart med honom.

Hård stil ”Jag är ingen långsiktig lösning. Fotboll är ingen långsiktig sport. Fotboll är nu. Du ska göra mål nu. Sedan kan säsongen ta slut och du får se över truppen”, säger Alex MIller.

Hur skiljer man på ilska och skotska?

När Alex Miller klampar runt spelarna på träningsplanen Karlberg, som alltid med huvudet framåtböjt, kan jag inte urskilja om han vrålar argt eller bara dialektalt. I:en låter som E, så AIK:arna får höra ”et’s semple!” när de missförstår en passövning. De kör igång igen, men avbryts för att några slår med fel fot.

En tredje chans – et’s not hard! – och ett tredje avbrott.

Medan Dulee, Flavio, Turina och gänget avslutar träningen med situps mässar Miller om vikten av starka magmuskler. Han fortsätter det resonemanget när vi går från gräset, bort mot klubbstugan.

– Många borde bli mer fit, säger han.

Jag frågar om en specifik spelare.

– Han måste gå ner i vikt. Man ska inte ha högre kroppsfett än tolv procent, helst lägre, men han har för högt. Det har jag sagt till honom. Och du, skriv för helvete inte hans namn i tidningen.

Reser sig och går

Vi slår oss ner på en utemöbel i solen, ett par trädgrenar vajar, samtalet är trevligt, en ekorre skymtar... och så reser sig Alex. Mitt i samtalet, helt abrupt, och lämnar intervjun med ett ”et’s over now”.

För att försöka förstå vad som hände lyssnar jag igenom diktafonen:

Så... du har haft kanske fem träningar nu.

– Lite mer än så.

Tog du över AIK för att få spela Champions League?

– Nej. För att det är en utmaning. De har en stolt historia, men är inte mäktigare än att de är på väg ur ligan. Visst har vi förlorat fem karaktärsspelare, då kan man inte vinna ligan. Men man ska heller inte vara i botten.

Har du hört historier om dina nya spelare, som vad Daniel Tjernström betyder för laget?

– Nej.

Fansen sjunger att han ska till landslaget.

– Jo, han spelar helhjärtat.

Vet du att han avgjorde allsvenskan i fjol?

– Nej, jag ser inte till historia på det sättet. Du måste förstå att det som hände är över. Fotboll är en idagsport. Du spelar i dag. Så jag gör egna observationer.

Men ta Dulee Johnson, som har en specifik historia. Har du hört om honom?

– Nej.

Han var här, åkte till Israel och kom tillbaka för...

– Ja, vad är speciellt med det?

För att han har varit inblandad i flera polisärenden. Bland annat har han anklagats för rattfylla.

– Inte intresserad. Det är vad han gör under mitt kommando som räknas. Så om en kille är inblandad i något ska han låsas in på livstid? Jag behandlar bara spelarna som proffs och deras beteende har hittills varit fläckfritt.

Men om vi ser till hela AIK, som är en speciell svensk klubb. Hur har du läst på för att förstå kulturen där?

– Jag har sett de sex senaste matcherna på dvd. Men det är bara en speciell klubb om den vinner. Låt oss vara ärliga: i slutändan handlar allt om att vinna matcher. Hur många åskådare har de?

Tjugo- eller tjugofemtusen.

– Varje vecka?

Nja.

– Där ser du. Potentialen är tjugofem, så vi måste börja vinna för att få hit dem. Det är enkelt, fans är...

(Här får jag problem med översättningen. Miller säger ”feckle”, vilket enligt översta googleträffen betyder ”when someone has a blemish, mole or freckle on their penis”. Hur menar han där? Eller... aha, han sa ”fickle”).

... ombytliga.

AIK pratar ofta om långsiktiga lösningar. Därför har de tre senaste tränarna kommit från de egna leden. Hur passar du in i det?

– Jag är ingen långsiktig lösning. Fotboll är ingen långsiktig sport. Fotboll är nu. Du ska göra mål nu. Sedan kan säsongen ta slut och du får se över truppen, men nu finns inga tankar på det.

Menar du det? Ska man inte blicka framåt?

– Det går inte. Målet är att vinna nästa match. Jag säger inte att jag kan göra under, men i Japan slapp vi nedflyttning. När jag kom hade de två poäng på elva matcher. Vi slutade med 38 poäng och slapp nedflyttning. Det var ett mirakel.

Du har varit tränare i Skottland, England och Japan. Har du spelare därifrån som är aktuella för att komma hit?

– Vi har finansiella parametrar att jobba med och jag vill att klubbens hjärtslag ska vara svenska. Men jag har spelare i Storbritannien som jag har koll på. Japanska marknaden är för dyr.

Det finns rykten om att du har del i Liverpools vändning i Champions League-finalen 2005.

– Vilka rykten?

Att det var du som hörde Mi...

– Nej-nej. Managern vinner Champions League.

Så du...

– Nej, nu räcker det. Intervjun är slut nu.

FAKTA

Alex Miller om...

... första samtalet från AIK: Jag var i huset i Spanien, jag hade bott där i sex månader när de ringde. Jag träffade AIK:s styrelse, sedan tog det två dagar att få jobbet. Jag vet inte om jag var enda kandidaten, bryr mig inte heller.

... Sverige:

Min frus släkting jobbade på brittiska ambassaden och jag hade varit här flera gånger. Som manager mot Hammarby, och med Skottland i EM-kvalet 1996.

... sin taktik:

Taktiskt ändrar vi inte, men 4-4-2 blir alltid annorlunda beroende på vem som styr. Och jag vill spela bollen, få in fart och kunna behålla bollen i anfall.

ARTIKELN HANDLAR OM