Tolv AIK-supportrar gripna efter bråk

FOTBOLL

Tolv AIK-anhängare greps och fem poliser skadades i oroligheter i Luxemburg inför onsdagskvällens Champions league-kval i fotboll mellan Jeunesse Esch och AIK.

– De var fulla och började bråka. Det var inga hemmafans involverade – det var AIK-supportrarna mot polisen. De kastade stolar och flaskor mot polisen, och fem polismän fick uppsöka sjukhus, säger en talesman för polisen i Luxemburg till eurosport.se.

Ett antal svenskar uppges ha hoppat på parkerade bilar och kastat ölflaskor omkring sig medan de sjungande vandrade längs gatorna i det hotell- och turisttäta området runt centralstationen i huvudstaden. Vid midnatt samlades ett 20-tal poliser utanför centralstationen och började gående följa efter ett 50-tal AIK-anhängare. När polisen gjorde ett första gripande skärptes situationen och vad som beskrivs som ett regelrätt slag mellan ett dussintal supportrar och polis utbröt utanför en restaurang där flera av supportrarna gått in.

Enligt tidningen Luxemburger Wort på nätet greps tolv AIK-anhängare som fortfarande uppges sitta häktade. Några av de gripna sattes i fyllecell för tillnyktring.

- Vi kommer att ha ett möte med anledning av det som har hänt. Inga berusade svenskar kommer att släppas in på arenan, säger polistalesmannen till eurosport.se.

På Stade de la Frontière i Esch sur Alzette där matchen spelas med start klockan 17 finns endast 1 600 sittplatser. Uppskattningsvis väntas 500 av platserna besättas av tillresta AIK-anhängare.

Efter nattens oroligheter skärps nu säkerheten på arenan. De omkringboende – stadion ligger i ett villa- och bostadsområde – har uppmanats att inte ha sina bilar parkerade på gatorna runt arenan för att inte riskera att få dem vandaliserade.

AIK vann den första matchen i den andra kvalomgången mot Jeunesse Esch med 1–0.

Aftonbladet/TT