Tränarnas utspel inför dagens match

RBK-tränarens hån inför slaget om Skandinavien: ’Är det du som är Miller’

FOTBOLL

Avsparken mellan AIK och Rosenborg är inte förrän i kväll – men redan i går satte coacherna Miller, 61, och Nils Arne Eggen, 69, igång slaget om Skandinavien.

– Jag har inga problem med truppen för jag vet vad jag gör. Jag är bra taktiskt, jag är bra på träningarna och jag är intelligent, sa Miller.

– Är det du som är Alex Miller, sa Eggen.

Den 20 maj tog Nils Arne Eggen över Rosenborg och månaden efter tillträdde Alex Miller som ny tränare i AIK. Två kompromisslösa män som inte hade en aning om att den andre existerade tills i går.

Eggen lät Miller vänta ett par minuter innan han klev in i pressrummet, gick runt podiet och sträckte fram handen.

– Är det du som är Alex Miller?

Kulturkrock

Efter det var tonen satt och den följande halvtimmen handlade om en kulturkrock mellan stenhårde skotten Alex Miller och Rosenborgs eldsjäl Nils Arne Eggen. Bägge två äldre män som håller på sina principer. Det syntes inte minst när Eggen redan dagen innan match valde att offentliggöra inte bara truppen utan hela sin startelva.

– Det är inget secret service det här. Unga journalister tror ofta att det har någon betydelse men fråga du en gammal räv har det inte det. Jag har gjort så här i 40 år, sade Eggen.

”Kommer inte ändra”

AIK väljer på order av Miller att hålla startelvan till klubben är tvingad att släppa namnen timmen innan matchstart. Skotten valde dessutom att stänga måndagens träning för all press och publik.

– Jag har växt upp i England och där offentliggör man aldrig laget dagen före match. Jag kommer inte ändra mig. En stängd träning är också normalt. I England får du inte gå i närheten av planen tre dagar före en Champions League-match, säger Miller.

Ett uttalande som fick Eggen att bryta in.

– Jag sade inte att du hade fel.

Miller:

– Nej, jag kritiserar inte dig heller. Jag säger bara att jag inte gör på det sättet. Men det är kanske lättare om du varit mästare tre år i rad.

FAKTA

Tränarnas utspel

”Det viktigaste är att inte släppa in något mål.”

//Miller

”Du kan inte försvara dig vidare i Europa. Du måste göra mål för att gå vidare. Kvalmatcherna är också viktig träning inför gruppspelet. Där måste du kunna göra mål.”

//EGGEN

”Det är inget secret service det här. Jag har gjort så här i 40 år.”

//EGGEN

”Jag har växt upp i England och där offentliggör man aldrig laget dagen före match.”

//Miller

”Är det större press när klubben satsar så mycket på CL?”

– Din fråga är inte korrekt. Rosenborg har inte gjort någon våldsam satsning. Vi har haft den här truppen sedan Erik (Hamrén) kom. Inte sant?

//EGGEN

”Professionell fotboll är fullständigt i otakt med de principer vi har i ett modernt och demokratiskt samhälle. Vissa tjänar en årslön som motsvarar en hel landsbygds inkomst. Det måste bli en politisk, sak det är min åsikt alltså. I ett fotbollslag måste den sportsliga drivkraften vara större än den ekonomiska.”

//EGGEN

”Jag har haft förmånen att få vara i Liverpool och vinna Champions League. Det handlar inte om pengar utan om mentaliteten. Där låg miljonärerna och grät när de vann.”

//Miller

”Om jag redan hade lyckats få AIK dit jag vill på den här månaden hade vi legat på en strand i Bahamas nu.”

//Miller