AIK fälldes av lagets missar

”Måste bli bättre på
att hantera bollen”

Foto: bildbyrån
Rosenborgs Rade Prica löper sig till en ostörd yta och skjuter in 1–0 mot AIK.
FOTBOLL

TRONDHEIM. Till slut blev det utklassning.

Men Rosenborg vann på AIK:s misstag.

– Vi tappar boll för enkelt när vi är på väg framåt. Vi måste bli bättre på att hantera bollen, säger Dulee Johnson.

I en timme gör AIK en jämn match med Rosenborg. Sen tappar man bollen på vänsterkanten och en snabb kontring senare hinner AIK-försvaret inte med när Rade Prica tar sig till skottläge och skjuter 1–0.

– Trist. Det kändes som att vi mycket folk tillbaka och skulle kunna avvärja det. Det är alltid någon som gör misstag vid mål och som back är man ofta involverad. Det är väl jag som är närmast den här gången, säger Nils Eric Johansson.

Efter Pricas mål tog Rosenborg över totalt.

– I andra halvlek vet jag inte om vi sjönk eller dom höjde tempot men det blev klasskillnad. Vi kommer inte till bra chanser och det är kollektivt, säger Nils Eric Johansson.

”Har mer bollkontroll”

I höst har AIK bara gjort mål på en straff och två bjudningar från motståndarna. Mot Rosenborg skapades inga direkt klara målchanser.

– I första halvlek gjorde vi aldrig tillräckligt för att komma in i straffområdet. Största skillnaden mellan Rosenborg och oss var deras passningsskicklighet. De hade mer bollkontroll, säger tränaren Alex Miller.

AIK pressade motståndarna högt men utnyttjade inte sitt bollinnehav.

– Om man på den här nivån spelar kort, kort, kort blir det press, press, press och motståndaren tar över bollinnehavet. När vi slog längre passningar fick vi inte upp spelare tillräckligt snabbt för att ge stöd, säger Miller.

Usel statistik

Champions league är borta men AIK går vidare i Europa med kval till Europa league.

– Spel i Europa är viktigt men det är allsvenskan som är prioritet ett, säger Alex Miller.

Fortsättningen i höst är en räddningsaktion.

– Jag har ingen koll på statistik. Varje match är unik, men när man får höra att vi inte gjort mål på 13 bortamatcher låter det ju – dåligt. Det finns en anledning till att vi ligger där nere, säger Nils Eric Johansson.

Europamatcherna kan användas till att få igång laget.

– Man lär sig alltid något av att spela på den här nivån. Det gör jag som är 30 och det gör de yngre, säger Johansson.

I går lärde AIK:arna sig vikten av att hantera och inte tappa bollen.

FAKTA

Här är misstagen som sänkte Gnaget

Vid Pricas 1–0

AIK tappar boll på egen vänsterkant en bit in i Rosenborgs planhalva. En blixtrande kontring ger Prica skottchansen efter inspel från Rosenborgs vänsterkant. AIK-försvaret är samlat men för många följer bollen och Nils Eric Johansson hinner inte med i Pricas löpning.

Vid Demidovs 2–0

Målvakten Ivan Turina reagerar och kommer ut för sent på en lång frispark. Demidov kan ostörd nicka i tomt mål.

Vid Lustigs 3–0

AIK har avvärjt en situation på vänsterkanten men Helgi Danielsson stöter in bollen till en motståndare i straffområdet. Snabb vändning och oreda i försvaret ger Mikael Lustig läge att prickskjuta in matchens sista mål.

Missarna i laget

Lagets formation med Helgi Danielsson på en kant där han inte alls trivdes. Valet att låta Goran Ljubojevic lufsa omkring på topp. Ljubojevic lyckades aldrig att bli ett hot mot motståndarnas försvar. Två misslyckade uttagningar som Alex Miller får ta på sig.