AIK i dag: De kan stängas av på livstid

”Vi kommer att göra allt som står i vår makt”

Foto: andreas bardell
Levski Sofias buss attackerades och vandaliserades efter kvalet till Europa League i går.
FOTBOLL

Efter attacken mot Levski Sofias fans och spelarbuss går nu AIK som klubb ut och fördömer händelsen – och skärper straffen.

Klubben vill stänga av de skyldiga på livstid.

– Det här var droppen, säger AIK Fotbolls vd Annela Yderberg till TT.

Domen mot AIK kommer att falla den 23 september, meddelar UEFA i ett mejl.

Många AIK:are vaknade nog upp både förbannade, ledsna och med en klump i magen i dag efter oroligheterna och vandaliseringen som följde efter lagets Europa League-kval mot Levski Sofia i går kväll.

”De skyldiga ska identifieras”

I dag på förmiddagen gick AIK ut med ett pressmeddelande där man fördömer och tar avstånd från händelserna.

Klubben skriver att de skyldiga ska identifieras, ställas till svars och få ta konsekvenserna för sitt handlande. Vidare skriver man att de skyldiga ska dömas skadeståndsskyldiga till AIK för de kostnader och uteblivna intäkter som skandalscenerna igår kommer att innebära.

Slutnotan lär landa i summor i miljonklassen.

Efter AIK:s hemmamatch mot Rosenborg i Champions League-kvalet dömdes klubben att betala 140 000 svenska kronor i böter för att anhängare, som Uefa uttryckte det, ska ha ”stört publiken, kastat bengaler och för olämpligt uppträdande mot Rosenborg och den svenska polisen”.

Vill stänga av på livstid

Scener som bleknar i jämförelse med gårdagens.

– Det är fruktansvärt sorgligt, jag känner bedrövelse som AIK:are, det här var droppen, säger AIK Fotbolls vd Annela Yderberg till TT.

AIK säger nu också att de kommer att se över sina straffskalor och att tillträdesförbudet ska skärpas.

”Tillträdesförbud på livstid för grova förseelser kommer att utvärderas”, skriver klubben i pressmeddelandet.

Arbetet med att identifiera de skyldiga har redan börjat.

– Vi har startat en internutredning i dag. Vi ska samla ihop vittnen, höra vad som skett och hänt och få fram några ansikten och namn på folk som varit drivande och som varit med på de här grejerna. Det vi gör internt och vi hoppas att polisen gör en likadan utredning så att vi kan hjälpa varandra. När utredningen är klar ska vi presentera den för styrelsen och så får de fatta beslut vad som ska göras med de personerna. De får fungera som åklagare och domstol, säger AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch.

Fotnot: Klubbens agerande kommer nu granskas av Uefa. I ett mejl till TT skriver det europeiska fotbollsförbundet: ”Vi har nu erhållit alla relevanta rapporter och ett disciplinärt ärende har nu inletts mot AIK för "Brist på ordning och säkerhet". Fallet och eventuella påföljder kommer att diskuteras vid nästa möte med Uefas disciplinnämnd den 23 september".

ARTIKELN HANDLAR OM